Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Iz minute u minutu

Šire se sukobi na Bliskom istoku: Na Izrael iz smjera Sirije ispaljeni projektili, stigao odgovor Izraelaca

Traju žestoke borbe između izraelskih vojnika i pripadnika Hamasa, a pojasu Gaze prijeti novo slamanje potpunom opsadom nakon iznenadnog napada Hamasa na Izrael.

 

  • s teritorija Sirije je na Izrael otvorena minobacačka paljba

  • Izrael uspostavio punu kontrolu nad granicom s Gazom

  • Hezbolah negira da je upao u Izrael

  • Hamas prijeti ubijanjem talaca za svaki izraelski napad

Tijek događaja možete pratiti u nastavku:

00:40 Izrael kreće u potpuni napad na pojas Gaze, rekao je u utorak ministar obrane Yoav Gallant.

Gallant je rekao da je vojnike oslobodio svih ograničenja dok se ranije danas obraćao izraelskim trupama na granici Gaze, izvijestio je Times of Israel.

"Imat ćete mogućnost promijeniti stvarnost. Vidjeli ste cijene [koje se plaćaju] i vidjet ćete promjenu. Hamas je želio promjenu u Gazi - promijenit će se za 180 stupnjeva od onoga što je mislio", kazao je. Dodao je potom: "Požalit će ovaj trenutak. Gaza se nikada neće vratiti na ono što je bila."

23:20 Hrvati koji su putovali iz Tel Aviva sletjeli su večeras kasno u zračnu luku u Ljubljani.

 

23:12 Objavljena je potresna ispovijest Britanke koja je opisala kako je izgledalo kada su militanti Hamasa pokušali ubiti nju i njezinu obitelj. Njezinu priču možete pročitati >>OVDJE.

23:10 Izraelska vojska je objavila da je u Izrael sletio avion s prvom pošiljkom američkog streljiva.

22:45 Mandat tužitelja Međunarodnog kaznenog suda (ICC) odnosi se na sadašnji sukob između Izraela i Palestinaca, priopćio je u utorak ured tužitelja ICC-a.

U svojoj prvoj reakciji od eskalacije sukoba tijekom vikenda, tužiteljstvo je podsjetilo da ICC vodi istragu o "situaciji u državi Palestini" zbog navodnih ratnih zločina počinjenih od 13. lipnja 2014.

"Ovaj tekući mandat odnosi se na zločine počinjene u sadašnjem kontekstu", rekli su tužitelji, dodajući da kontinuirano prikupljaju informacije vezano uz istragu.

Palestinske vlasti pridružile su se ICC-u 2015. Osnivački statut ICC-a daje sudu nadležnost nad zločinima počinjenim na teritoriju njegove 123 države članice ili onima koje su počinili njihovi državljani na drugim teritorijima.

Izrael nije država članica ICC-a.

22:34 Veleposlanica Izraela u BiH Galit Peleg posebnom je izjavom u utorak prosvjedovala protiv istupa predsjedatelja Predsjedništva BiH Željka Komšića u kojemu je on neizravno opravdavao napad pripadnika Hamasa na židovsku državu kazavši kako to treba promatrati "u kontekstu".

Više o tome možete pročitati >>OVDJE.

22:31 Američki predsjednik Joe Biden je u utorak osudio Hamas, nazvavši iznenadni napad palestinske militantne skupine na Izrael "činom čistog zla", te je naglasio američku potporu Tel Avivu koji tuguje za više od tisuću poginulih ljudi, uključujući najmanje 14 Amerikanaca.

Više o tome možete pročitati >>OVDJE.

21:40 Izraelske vlasti su objavile da je u smjeru Izraela iz Sirije otvorena minobacačka paljba. Neke bombe su dosegle njezin teritorij i, pretpostavljaju Izraelske obrambene snage (IDF), pale usred ničega.

IDF je ubrzo nakon toga uzvratio paljbom na dio Sirije s kojeg je napadnut.

21:19 Broj mrtvih Palestinaca porastao na 900, objavio je ministar zdravstva pojasa Gaze te je dodao da je među mrtvima 260 djece i 230 žena. Više od 4600 osoba je ranjeno.

21:10 Novinari i vojnici koji su bili u kibucu koji su napali militanti Hamasa ispričali su što su ondje vidjeli.

"Vidite bebe, majke, očeve u njihovim spavaćim sobama, u njihovim skloništima, vidite kako su ih teroristi ubili. To nije rat, to nije bojište. To je masakr, to je terorizam", rekao je izraelski general bojnik Itai Veruv.

Više o tome možete pročitati >>OVDJE.

20:35 MVEP je u večernjim satima poslao priopćenje: "Danas je 106 hrvatskih državljana, uključujući dvije grupe hodočasnika poletjelo zrakoplovom izraelskog avioprijevoznika iz Tel Aviva za Ljubljanu, odakle će nastaviti putovanje svojim kućama organiziranim prijevozom. Ovime je završen povratak onih hrvatskih državljana koji su bili u posjetu Izraelu i koji su do sada zatražili i prihvatili pomoć za napuštanje Izraela.

Putem nadležnog Veleposlanstva RH u Tel Avivu, MVEP stoji na raspolaganju preostalim hrvatskim državljanima, kao i onima s dvojnim državljanstvom, ukoliko netko od njih zatraži pomoć pri povratku u Hrvatsku.

Koristimo priliku zahvaliti svim međunarodnim partnerima, kao i vlastima Crne Gore na pomoći pri repatrijaciji 4 hrvatska državljana danas u jutarnjim satima".

Hrvati su se ukrcali u zrakoplovu u Tel Avivu

19:42 Hrvati koji su se ukrcali u zrakoplov u Tel Avivu i krenuli put Ljubljane Dnevniku Nove TV poslali su video iz aviona.

"Evo, samo brzinsko javljanje da smo se ukrcali, čekamo polijetanje i stižemo u Ljubljanu. Pomolite se i, Bogu hvala, sve će biti u redu", rekao je don Anđelko Maly.

19:09 Militanti Hamasa ispalili su stotine raketa prema jugu Izraela unatoč snažnom djelovanju izraelske vojske nakon subotnjeg upada. Pojas Gaze udaraju iz zraka i danju i noću. Izrael tvrdi da su mete Hamasovi objekti, ali jasno je da najviše stradavaju civili. Broj poginulih u pojasu Gaze prešao je 800.

Enklava je bez vode, hrane, struje i goriva, a granica prema Izraelu potpuno je zatvorena. Više od dva milijuna Palestinaca može bježati jedino prema Egiptu. Međutim, broj dnevnih prelazaka ograničen je na dvije tisuće. Granica se povremeno zatvara zbog izraelskih zračnih udara.

Ujedinjeni narodi pozivaju na uspostavu humanitarnog koridora, a Izrael je najavio da će raketirati svaki kamion koji pokuša ući u Gazu iz smjera Egipta.

Hamas još uvijek kao taoce drži između 100 i 150 ljudi. Hamas prijeti da će početi ubijati taoce, snimke stavljati na internet, a očajne obitelji mole za pomoć.

"Ja sam majka otete Shani Louk. Sada imamo još informacija da je Shani živa, ali ima tešku ozljedu glave i u kritičnom je stanju. Svaka je minuta kritična. Molimo, ne, zahtijevamo, brzo djelovanje njemačke vlade", rekla je Ricarda Louk, majka otete njemačke državljanke.

"Nadamo se, što je pomalo smiješno reći u ovom trenutku. Optimistični je scenarij da je drže kao taoca u Gazi, a ne da leži mrtva na ulici kibuca u kojem smo odrasli", rekao je Nahar Neta, sin otete izraelske državljanke.

Drugi napad Hamasa na Aškelon

18:30 Nakon što je ranije izvijestila da se čini da je napad na Aškelon završen, BBC-jeva novinarka Alice Cuddy rekla je da je počeo novi napad na grad.

"Ponovno smo u skloništu dok sirene i dalje odzvanjaju gradom praćene zvukom raketa, a ljudi se pripremaju za dugu noć. Posljednja dva projektila ispaljena su u razmaku od 30 sekundi i oni koji su napustili sklonište brzo su se vratili. Počinju stizati izvješća o ozlijeđenima u gradu, uključujući jednu ženu koju su ozlijedile krhotine i puknuto staklo", ispričala je.

18:13 Izraelska vojska priopćila je da su dva visoka dužnosnika Hamasa ubijena u zračnim napadima na Gazu. Radi se o Zakariji Abu Muamaru i Javadu Abu Shamali, članovima političkog ogranka Hamasa koji su poginuli u raciji u Khan Junisu koja se jutros odvila.

Shamal je, tvrde Izraelske obrambene snage, bio Hamasov ministar gospodarstva i bio je uključen u "financiranje terorizma unutar i izvan pojasa Gaze" te je vodio operacije protiv izraelskih građana, a Muamar je bio šef Hamasova ureda za međunarodne odnose.

Hamas zasad nije potvrdio smrt dvojice dužnosnika.

Pročitajte i ovo Ilustracija slučaj koji je sve zgrozio Pronađena žena koja je uz cestu kod Subotice odbacila malenu lavicu Kiku, u stanu joj našli još jednu zabranjenu vrstu

18:06 Čini se da je raketni napad na izraelski grad Aškelon završio. Alice Cuddy, BBC-jeva novinarka koja se nalazi ondje, izvijestila je da je sve utihnulo nakon granatiranja kojem je prethodilo Hamasovo upozorenje da se do 17 sati po lokalnom vremenu napusti grad.

"Izišli smo iz skloništa i krenuli prema smještaju. Na ulicama nema znakova većih oštećenja. Stanovnici kažu da čekaju što će se dalje dogoditi", rekla je.

17:55 Izraelsko ratno zrakoplovstvo (IAF) izvijestilo je da je četiri od 15 projektila koji su na sjever Izraela ispaljeni iz Libanona.

"Nakon prvog izvješća o lansiranju u sjevernom Izraelu, približno 15 raketa lansirano je s libanonskog teritorija. IAF sustav protuzračne obrane uspješno je presreo četiri ispaljene rakete. Deset ispaljivanja palo je na otvorenim područjima", objavljeno je na platformi X.

Hamas raketirao Aškelon

17:14 Hrvatski nogometaš Lorenco Šimić i njegova obitelj proživjeli su pravu dramu nakon što ih je napad Hamasa zatekao u Haifi, gdje on živi i nastupa za izraelskog prvaka Maccabi.

Pokušao je odmah napustiti zemlju sa svojom obitelji, no uskoro su počeli problemi, i to jedan za drugim. Više o tome možete pročitati >>OVDJE.

17:07 Unatoč intenzivnim zračnim udarima Izraela na pojas Gaze Hamas se ne predaje. Militanti prijete likvidacijom otetih Izraelaca ne prestane li izraelska vojska udarati po Gazi, gdje se broj poginulih popeo na 830, a ranjenih je više od četiri tisuće. Enklava je bez struje, vode, hrane i goriva, zbog čega Ujedinjeni narodi pozivaju na uspostavu humanitarnog koridora.

"Što su moja djeca napravila da su ovo zaslužila? Gdje su ljudi? Gdje je kolektivna svijest? Zaboravite islam, kršćanstvo, judaizam, gdje je humanost?" rekla je Oummah Thahir, stanovnica Gaze.

"Ovo je nepravedno, ovo je istinski terorizam. Nema ljudskosti. Obitelji ovdje žive u miru i nemaju veze ni s čim. Dogodila se osveta, zločin", istaknuo je Ahmad al Mazini.

Pročitajte i ovo sugovornica Marija Svi se vratili VIDEO Hrvatski državljani koji su otišli iz Tel Aviva sletjeli u Ljubljanu: "U prvi tren bilo je sjećanje na Hrvatsku i ono što se kod nas dogodilo u Domovinskom ratu"

17:04 Izraelski rezervisti iz cijeloga svijeta vraćaju se u domovinu. U aktivnu službu pozvano ih je 360.000, najviše dosad. Izraelski premijer poručio je da je ovo tek početak odmazde za krvavi subotnji upad militanata Hamasa. Broj poginulih Izraelaca prešao je tisuću. U kibucu na jugu zemlje pronađeno je više od stotinu masakriranih tijela.

"Vidite i sami – obitelji, majke, očevi, bebe, mlade obitelji ubijene u krevetima, u sigurnim sobama, u blagovaonicama, u vrtovima. Teroristi su došli i ubili ih, pucali na njih, hvatali ih i onda strijeljali, dekapitirali ih. To je teroristički napad", rekao je Itai Veruv, general-bojnik izraelske vojske.

16:48 Hamas je započeo s raketiranjem izraelskog grada Aškelona. Podsjetimo, Hamas je ranije upozorio stanovnike grada da ga napuste do 17 sati po lokalnom vremenu.

"Veliki dio grada već se evakuirao. Koliko smo vidjeli, nije bilo masovnog egzodusa iz Aškelona. Oni koji su ostali u gradu sada gledaju dim koji se diže iz centra", rekao je međunarodni dopisnik Sky Newsa Dominic Waghorn, koji se nalazi u Izraelu.

Reporteri BBC-ja javljaju da se odmah nakon 17 sati čulo nekoliko glasnih eksplozija.

"Mi smo u skloništu s lokalnim stanovništvom. Svi gledaju u svoje telefone i napeto čekaju što će se sljedeće dogoditi. Čuli smo još eksplozija u posljednjih nekoliko minuta", ispričala je Alice Cuddy.

Projekili ispaljeni na Izrael Izraelski obrambeni sustav presreo projektile ispaljene iz Gaze (Foto: Afp)

15:30 Na jugu Izraela u kibucu Beeri nađeno je sto tijela. Još jedan pojam za koji mnogi nisu znali što predstavlja našao se na popisu nepoznanica o toj zemlji. Evo što je kibuc.

Iz Izraela se vratilo 69 državljana Hrvatske

15:15 Premijer Andrej Plenković rekao je da se dosad 69 hrvatskih državljana vratilo iz Izraela zahvaćenog napadima palestinskog pokreta Hamas i da se tijekom dana očekuje povratak još njih stotinu.

Premijer je ponovio jučerašnju izjavu da prema dostupnim podacima nema stradalih hrvatskih državljana.

"Zasad nemamo nikakve podatke koji bi govorili da je bilo tko od naših državljana ozlijeđen ili ugrožen, što je s obzirom na okolnosti itekako dobro", rekao je na konferenciji za novinare u Zagrebu.

15:00 Diljem Tel Aviva čuju se sirene nakon što je Hamas pokušao izvesti nekoliko raketnih napada, prenosi BBC.

14:50 Kao odgovor na raketiranje civilnih položaja u pojasu Gaze, Hamas je izdao važno upozorenje za stanovnike grada Aškelona, koji ima više od 130.000 stanovnika. Napadi na Gazu došli su nenajavljeno.

"Kao odgovor na neprijateljske zločine raseljavanja naših ljudi i tjeranja da napuste svoje domove u nekoliko područja pojasa Gaze, stanovnicima okupiranoga grada Aškelona dajemo rok da ga napuste prije pet sati popodne. Oni koji su upozoreni su pošteđeni", poručili su.

Što se ranije danas događalo na Bliskom istoku, možete pročitati >>OVDJE.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene