Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pojas Gaze

Kucanje na krov: Zastrašujuća metoda kojom se koristi izraelska vojska

Napadi na pojas Gaze
Napadi na pojas Gaze Foto: Afp
Sve se više priča o ratnim zločinima koje izraelska vojska čini na području Gaze. Tvrdeći da ciljaju lokacije na kojima se okuplja Hamas, napadaju civilne zgrade, bolnice i UN-ova skloništa. Prije toga kažu, uvijek neprijatelju zakucaju na vrata.

U novom sukobu Izraela i Palestine nastao je još jedan vojni eufemizam, pa tako uz kolateralne žrtve i prijateljsku vatru možemo govoriti i o - kucanju na krovove.

Riječ je o upozorenju izraelske vojske za civile prije nego što počne napadati neku zgradu. Taktika se intenzivno koristi posljednjih dana dok izraelska vojska napada pojas Gaze tvrdeći da cilja položaje terorističke organizacije Hamas, piše CNN. Udruge za ljudska prava ipak se ne bi s njima složile.

Izraelske zračne snage prvi put su "zakucale na vrata" ​​2009. kao način da upozore civile u Gazi da napuste zgrade za koje je identificirano da u njima Hamas drži streljivo, rakete ili da se pak u njima okupljaju vodstvo terorističke organizacije. 

Pročitajte i ovo Sukobi Izraela i Hamasa Povijest Hamasa Tko su počinitelji "izraelskog 11. rujna"? Obnavljaju se poput hidre, a ne smatraju ih sve zemlje teroristima

Sve počinje telefonskim pozivom stanarima da napuste zgradu. Kako se radi o zgradama koje dulje vremena kontroliraju, izraelska vojska tvrdi da zna i koliko bi se ljudi moglo nalaziti unutra, ali ako nisu sigurni, projektil koji nosi malo ili nimalo eksplozivnog opterećenja usmjerava se na krov zgrade. Udarac se osjeti, ali rijetko uzrokuje žrtve.

Jedan primjer kucanja na krov pojavio se u nedjelju na društvenim mrežama. Distribuirala ga je novinska agencija Watania sa sjedištem u Gazi, a prikazuje udar projektila na krov, s kojega se potom počinje dizati dim. Nešto kasnije, oko 15 minuta nakon toga, dva su projektila udarila u zgradu i raznijela je.

Pročitajte i ovo Izraelski napadi na Gazu - 2 Rat na Bliskom istoku VIDEO/FOTO Gaza uskoro ostaje bez struje

No skupine za ljudska prava osudile su tu tehniku. "U nekim, ali ne u svim slučajevima, obitelji unaprijed primaju telefonske pozive od izraelske vojske", rekao je Philip Luther, direktor Amnesty Internationala za Bliski istok i Sjevernu Afriku.

"Nema načina da ispaljivanje projektila na civilnu kuću može predstavljati učinkovito upozorenje. Amnesty International dokumentirao je slučajeve civila ubijenih ili ozlijeđenih takvim projektilima u prethodnim izraelskim vojnim operacijama u pojasu Gaze", rekao je.

Skupine za ljudska prava u Gazi slažu se s tim. "Slanje projektila ne može se smatrati upozorenjem. To je gađanje civila oružjem, bez obzira na to koliko malo bilo, i to je kršenje Ženevskih konvencija", rekao je Mahmoud Abu Rahma iz Centra za ljudska prava Al Mezan.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene