Obavijesti Video Pretražite Navigacija
61. DAN RATA

Ukrajina za granatiranje u Pridnjestrovlju optužila rusku tajnu službu: "To je planirana provokacija!" Poljska šalje tenkove Ukrajincima

61. je dan rata u Ukrajini. Ruski predsjednik Vladimir Putin u ponedjeljak je rekao da je njegova glavna obavještajna agencija spriječila ono što je nazvao zapadnjačkom zavjerom da ubije istaknutog ruskog novinara. Propala je evakuacija ljudi iz čeličane Azovstal.

 

  • Gori skladište nafte u ruskom Brjansku blizu Ukrajine
  • Rusi su pogodili termoelektranu i rafineriju u Kremenčuku
  • Propala je još jedna evakuacija iz čeličane Azovstal 
  • Putin optužio Zapad da planira ubojstva ruskih novinara

Tijek događanja pratite iz minute u minutu:

23:48 Ruski ministar vanjski poslova Sergej Lavrov rekao je da su "rizici od nuklearnog rata sada značajni".

"Opasnost je ozbiljna, stvarna i ne smijemo ju podcjenjivati", dodao je. >>OPŠIRNIJE.

23:17 Guverner ruske Belgorodske oblasti, na granici s Ukrajinom, optužio je u ponedjeljak navečer Ukrajinu da je granatirala selo, ustvrdivši da je u napadu dvoje civila ranjeno i da su oštećene kuće.

"Gađano je selo (...) Već sad je jasno da ima ranjenih civila. Zasad ih je dvoje: muškarac je ranjen u ruku, a žena u vrat", napisao je Vjačeslav Gladkov na Telegramu.

Na meti je bilo selo Žuravljovka, rekao je. "Vozila hitne pomoći već su stigla na teren. Neke kuće su djelomično uništene", rekao je Gladkov.

Rusija je više puta optuživala ukrajinske snage da su izvele napade na rusko tlo, napose na dva sela u Belgorodskoj oblasti i na selo u Brjanskoj oblasti sredinom travnja.

22:54 SAD će vjerojatno uvesti daljnje ekonomske sankcije Rusiji, priopćila je u ponedjeljak Bijela kuća.

"Nitko nije siguran od naših sankcija", rekla je tiskovna tajnica Bijele kuće Jen Psaki, prenosi Reuters. Psaki nije komentirala nedavno izvješće Wall Street Journala da SAD nisu sankcionirale prijavljenu majku troje djece Vladimira Putina kako ne bi naljutila ruskog predsjednika.

22:48 Rusija je u ponedjeljak optužila ukrajinske vlasti da su spriječile civile skrivene pod zemljom zajedno s ukrajinskim braniteljima u opkoljenom metalurškom kompleksu Azovstalu u Mariupolju, na jugoistoku Ukrajine, da napuste tvornicu iako je ruska vojska proglasila primirje. >>Opširnije

21:53 Najmanje pet osoba od kojih dvoje djece poginulo je u ponedjeljak u istočnoj regiji Donjeck u ruskoj ofenzivi, rekao je guverner Pavlo Kirilenko.

Među žrtvama u Donjecku su devetogodišnja djevojčica i četrnaestogodišnji dječak, rekao je Kirilenko na Telegramu, prenosi agencija Reuters.

Osim toga u ruskim napadima na ukrajinske željeznice u regiji Vinicja ranjeno je još 18, objavilo je lokalno tužiteljstvo, a prenosi agencija France prese. Rusija je objavila da je visoko preciznim raketama uništila šest postrojenja za željeznice korištena za isporuku oružja ukrajinskim snagama u Donbasu.

Eksplozija projektila u ponedjeljak ujutro izazvala je požar na željezničkom kolodvoru Kranse blizu Lavova, na zapadu Ukrajine, rekao je guverner te regije. Rekao da nema podataka o žrtvama i ranjenima. Rusija tvrdi da u Ukrajini gađa vojne, a ne civilne mete te svoje napade na Ukrajinu naziva "specijalnom vojnom operacijom".

Ukrajinsko vojno zapovjedništvo ranije u ponedjeljak objavilo je da Rusija pokušava bombardirati ukrajinske željeznice kako bi poremetila isporuke oružja iz inozemstva.

Ruske snage također su uništile skladište oružja blizu Slavjanska u regiji Doneck, objavilo je rusko ministarstvo obrane. Direktor ukrajinskih željeznica Oleksander Kamišin rekao je da ruske snage sustavno uništavaju željezničku infrastrukturu.

Odgovor Ukrajine

21:43 Ministarstvo obrane Ukrajine opisalo je eksplozije koje su se dogodile u regiji Pridnjestrovlje susjedne Moldavije kao "planiranu provokaciju" ruskih tajnih službi.

Obavještajni odjel ministarstva obrane je u priopćenju na svom Telegram kanalu rekao da su se tri dana prije incidenta čelnici otcijepljene regije "već pripremali za njega i pobrinuli se za postavljanje sigurnog i udobnog bunkera" u Ministarstvu državne sigurnosti, koja je oštećena u eksplozijama, piše CNN.

"Očito je ovaj slučaj jedna od brojnih provokativnih mjera koje je organizirao FSB kako bi utjerao paniku i antiukrajinsko raspoloženje", navodi se.

21:30 Rusko ministarstvo obrane priopćilo je da su njegove visokoprecizne rakete uništile šest objekata koji napajaju željeznice i opskrbljuju ukrajinske snage stranim oružjem.

Ministarstvo je također tvrdilo da su ruske snage uništile skladište oružja u blizini Slavjanska u regiji Donjeck, kao i "16 jakih točaka i područja ljudstva i vojne opreme", navodi Sky News.

Jutros su Ukrajinske željeznice izvijestile da je pet željezničkih postaja u središnjoj i zapadnoj Ukrajini našlo pod vatrom.

Napadi su se dogodili u razmaku od jednog sata, zbog čega je kasnilo 16 putničkih vlakova.

Ranije u travnju najmanje 50 ljudi, uključujući petero djece, ubijeno je nakon što su ruske snage izvele raketni napad na željezničku stanicu u Kramatorsku.

Ukrajinsko vojno zapovjedništvo priopćilo je kako Rusija pokušava bombardirati ukrajinsku željezničku infrastrukturu kako bi poremetila opskrbu oružjem iz stranih zemalja.

Prekid vatre nije dobra opcija

20:30 Visoki ruski diplomat rekao je da prekid vatre u ovom trenutku nije dobra opcija, jer će ukrajinskim snagama dati priliku da se "pregrupiraju i organiziraju više provokacija", piše BBC.

Ranije danas, Rusija je objavila da će držati primirje oko željezare u opkoljenom gradu Mariupolju, kako bi omogućila civilima da odu. No, potpredsjednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk rekla je da sporazum nije postignut i pozvala na pisana sigurnosna jamstva.

Prvi zamjenik stalnog predstavnika Rusije pri UN-u Dmitrij Poljanski rekao je da je Ukrajina tvrdila da je bilo civila u čeličani Azovstal, gdje su zadnji ukrajinski borci u gradu, ali ih ukrajinske snage "nisu pustili".

Nastavio je da Rusija tijekom vikenda nije napala stambena naselja u Odesi, ukrajinskom crnomorskom lučkom gradu.

Ukrajina je u subotu priopćila da su dvije rakete pogodile vojni objekt i dvije stambene zgrade u gradu. No Polianski je rekao da su stambene zgrade pogođene ukrajinskom protuzračnom obranom.

Dalje je odbacio komentare američkog državnog tajnika Anthonyja Blinkena, koji je rekao da Rusija nije uspjela postići svoje ciljeve u invaziji.

"Ne mislim da nismo uspjeli, iskreno." Dodao je da Rusija provodi svoju "vojnu operaciju" i da ima "svoje ciljeve" i "svoje strategije".

20:00 SAD će započeti slanjem veleposlanika u Lavov na kratka putovanja, a ne potpunim ponovnim otvaranjem svoje ambasade u Kijevu.

Američki dužnosnici također su potvrdili da se nadaju slanju diplomata u Kijev, ali su rekli da to ovisi o sigurnosnoj situaciji.

Poljska šalje tenkove

19:25 Poljska je danas priopćila da je poslala tenkove u Ukrajinu, javlja Reuters pozivajući se na poljskog premijera Mateusza Morawieckog.

Na pitanje je li Poljska poslala tenkove u Ukrajinu, Morawiecki je odgovorio - "Da", odbivši dati dodatne detalje o broju dostavljenih tenkova.

Morawiecki je odgovorio na pitanja razmatra li se još uvijek slanje zrakoplova u Ukrajinu, rekavši: "Nema takve potrebe, nema takvih zahtjeva, nema takvih zahtjeva."

Prošlog mjeseca Poljska je rekla da je spremna poslati sve svoje avione MiG-29 u zračnu bazu Ramstein u Njemačkoj i staviti ih na raspolaganje SAD-u, ali su tu ponudu odbili američki dužnosnici.

18:41 Zgrada vlade u otcjepljenoj regiji Pridnjestrovlje u Moldaviji granatirana je u ponedjeljak iz ručnih bacača granata, piše The Guardian.

Prema pridnjestrovskim dužnosnicima, zgrada koja pripada Ministarstvu državne sigurnosti pogođena je u glavnom gradu regije Tiraspolu u ponedjeljak navečer, bez neposrednih izvješća o ozljedama.

Brojne fotografije koje kruže društvenim mrežama prikazuju dim koji izlazi iz razbijenih prozora zgrade vlade. Nije odmah jasno tko stoji iza očiglednog napada.

Uz podršku Moskve, Pridnjestrovlje je vodilo rat protiv Moldavije 1990-ih koji je ostavio teritorij s de facto neovisnošću i garnizonom od oko 1500 ruskih vojnika.

18:38 Požar u ruskom skladištu nafte u Briansku još uvijek nije ugašen. 

Podsjetimo, veliki požari izbili su u ponedjeljak u dva ruska naftna skladišta u ruskom gradu Briansku, manje od 100 milja od granice s Ukrajinom, u potencijalnom činu sabotaže od strane Kijeva. Ruski državni mediji objavili su da se prvi požar dogodio u civilnom objektu u Briansku u kojem je bilo 10.000 tona goriva, nakon čega je uslijedio drugi požar na vojnom skladištu goriva s 5.000 tona.

Britanska statistika

18:35 Britanski ministar obrane Ben Wallace za BBC je naveo detalje o dodatnom naoružanju koje se šalje Ukrajini, ali je također dao novu procjenu ruskih gubitaka na bojnom polju.

Kazao je kako je Ministarstvo obrane procijenilo da je ubijeno oko 15.000 ruskih vojnika, dok je oko 2000 oklopnih vozila uništeno ili zarobljeno. To uključuje najmanje 530 tenkova, 530 oklopnih transportera i 560 borbenih vozila pješaštva, rekao je.

Wallace je rekao da je Rusija također izgubila više od 60 helikoptera i borbenih zrakoplova.

Do sada je Rusija "nije uspjela u gotovo svakom od svojih ciljeva", rekao je, ali Ukrajinci se još uvijek "bore za svoje živote".

18:25 Premijer Andrej Plenković komentirao je optužbe glasnogovornice ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marije Zaharove. Što je rekao pročitajte >>OVDJE.

18:06 Glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova rekla je da je službeni Zagreb "na nediplomatski način, kršeći pristojnost i standarde međunarodne komunikacije, uskratio humanitarni let" da bi evakuirali ruske diplomate koji su protjerani iz Hrvatske. >>Opširnije

16:55 Ukrajinska državna sigurnosna služba (SBU) u ponedjeljak je zanijekala da ima bilo kakve planove da ubije ruskog televizijskog novinara Vladimira Solovjeva.

Ukrajina je objavila demanti nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin rekao da je Savezna sigurnosna služba, glavni nasljednik KGB-a iz sovjetske ere, spriječila pokušaj ubojstva novinara kojeg su državni mediji kasnije imenovali kao Solovjeva, a čije je ubojstvo planirala izvesti "teroristička skupina".

"SBU nema planove ubiti V. Solovjeva", priopćio je SBU na aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

Putin je rekao da Zapad nastoji uništiti Rusiju iznutra, no da će takvi pokušaji propasti. Rekao je da američka Središnja obavještajna agencija (CIA) vodi napade radi podrivanja Rusije i savjetuje ukrajinsku vladu.

Putin je također rekao da Zapad koristi strane medijske organizacije i društvene medije za smišljanje provokacija protiv ruskih vojnih snaga. Takva djelovanja, rekao je, trebaju biti zaustavljena.

Važan sastanak

16:06 Američki državni tajnik Antony Blinken i ministar obrane Lloyd Austin otputovali su u nedjelju u Kijev, gdje su se sastali s predsjednikom Volodimirom Zelenskim i drugim ukrajinskim dužnosnicima.

Blinken je rekao da će se američki diplomati vratiti u Ukrajinu ovog tjedna, okarakterizirajući taj potez kao snažnu poruku solidarnosti iz Sjedinjenih Američkih Država.

Kao dio obnovljene američke diplomatske nazočnosti u Ukrajini, diplomati će "početi s jednodnevnim izletima u Lavov" i "prijeći će u potencijalno druge dijelove zemlje i na kraju će nastaviti prisustvo u Kijevu", rekao je visoki dužnosnik State Departmenta .

Blinken i Austin su se također sastali s ministrom vanjskih poslova Dmitrom Kulebom, ministrom obrane Oleksijem Reznikovom i ministrom unutarnjih poslova Denisom Monastriskijem, piše CNN.

"Želimo vidjeti Rusiju oslabljenu do stupnja da ne može raditi stvari koje je učinila u invaziji na Ukrajinu. Dakle, već je izgubila mnogo vojnih kapaciteta i puno svojih vojnika. Želimo vidjeti da nisu sposobni vrlo brzo reproducirati tu sposobnost", rekao je Austin.

16:00 Najmanje pet osoba je poginulo nakon što su ruske rakete pogodile dva grada u ukrajinskoj središnjoj regiji Vinica, priopćilo je regionalno tužiteljstvo.

Još 18 je ranjeno u napadima na prometnu infrastrukturu u Zhmerinka i Koziatin, rekli su dužnosnici.

"Neprijatelj pokušava pogoditi kritičnu infrastrukturu", rekao je regionalni guverner u videu objavljenom na Telegramu, a prenosi agencija Reuters.

Protjerivanje diplomata

15:46 Rusko ministarstvo vanjskih poslova protjeralo je 40 njemačkih diplomata samo nekoliko tjedana nakon što je Berlin objavio odluku o protjerivanju istog broja ruskog diplomatskog osoblja.

U priopćenju, ministarstvo je navelo da je donijelo odluku da se osoblje proglasi "personae non gratae" nakon što je Njemačka proglasila "značajan broj" dužnosnika ruskog veleposlanstva u Berlinu "nepoželjnim".

Ranije ovog mjeseca, njemačko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je odluku o protjerivanju 40 ruskih diplomata jer se Moskva suočila s globalnim odbojnošću i optužbama za ratne zločine.

15:40 Međunarodni kazneni sud (ICC) pridružit će se timu koji ispituje optužbe za ratne zločine u Ukrajini, priopćila je danas agencija Europske unije za kaznenopravnu suradnju Eurojust.

Pročitajte i ovo Izbjgelice iz Mariupolja Pobjegli su iz pakla Traumatična iskustva iz ruskih kampova za filtriranje civila: ''I na najmanji znak sumnje završite na mučenju u Donjecku''

Glavni tužitelji Litve, Poljske i Ukrajine potpisali su sporazum za prvo sudjelovanje Međunarodnog suda za ratne zločine u istražnom timu, rekao je tužitelj ICC-a Karim Khan.

"Ovim sporazumom stranke šalju jasnu poruku da će se poduzeti svi napori kako bi se učinkovito prikupili dokazi o ključnim međunarodnim zločinima počinjenim u Ukrajini i priveli odgovorni pravdi", stoji u priopćenju Eurojusta.

Nuklearka u Černobilu

15:30 Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) priopćila je da pokreće misiju u Ukrajini kako bi ispitala bivšu nuklearnu elektranu u Černobilu, koja je bila poprište žestokih borbi ranije u ratu i izazvala strah od velikog curenja radijacije, piše BBC.

Tim stručnjaka za sigurnost trebao bi stići u utorak u Černobil kako bi isporučili opremu, izvršili procjene razine radijacije i pomogli u obnavljanju zaštitnih mjera i sustava nadzora.

15:25 Potpredsjednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk rekla je da bi Ujedinjeni narodi trebali biti "pokretač i jamac" svakog sporazuma s Rusijom o evakuaciji civila iz opkoljene čeličane Azovstal u Mariupolju.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna HOROR RATA Savjetnik Zelenskog objavio užasavajući video zarobljenog ukrajinskog vojnika: "Traže od njegove majke novac. Rusi su kao ISIL"

Danas je ruska strana još jednom objavila postojanje koridora za izlazak civila iz Azovstala. U to bi se moglo povjerovati da Rusi nisu mnogo puta ranije uništavali humanitarne koridore. Jednostrano najavljeni koridor ne pruža sigurnost, pa stoga nije ni humanitarni koridor.

Kazala je da je Ukrajina "apelirala" da glavni tajnik UN-a Antonoi Guterres bude "pokretač i jamac humanitarnog koridora iz Azovstala za civile".

Predstavnici UN-a i Međunarodnog odbora Crvenog križa trebali bi biti prisutni prilikom uspostavljanja bilo kakvog humanitarnog koridora, rekla je.

15:20 Tri ratna broda NATO-a stigla su u jugozapadnu finsku luku Turku na obuku s finskom mornaricom, javlja Reuters.

Latvijski minopolagač LVNS Virsaitis i estonski ENS Sakala i nizozemski HNLMS Schiedam trenirat će s dva lovca na mine iz obalne flote Finske, objavile su finske obrambene snage u današnjem priopćenju.

Dvodnevna vježba će pripremiti finske brodove za sudjelovanje u snagama odgovora NATO-a i usredotočiti se na "protumjere protiv mina i rad u multinacionalnom okviru", stoji u priopćenju.

Putin o planiranom ubojstvu

15:00 Ruski predsjednik Vladimir Putin u ponedjeljak je rekao da je njegova glavna obavještajna agencija spriječila ono što je nazvao zapadnjačkom zavjerom da ubije istaknutog ruskog novinara. "Jutros je savezna sigurnosna služba spriječila radnje terorističke skupine koja je planirala napad i ubojstvo slavnog ruskog TV novinara", rekao je Putin tužiteljima.

"Okrenuli su se teroru - pripremi ubojstava naših novinara", rekao je Putin. Nije priložio nikakav dokaz koji bi potkrijepio njegove tvrdnje, a Reuters nije odmah uspio provjeriti tvrdnje.

Novinska agencija Interfax rekla je da su ruske vlasti pritvorile članove nacionalističke skupine, koja "djeluje prema naredbama ukrajinskih špijuna", planirala je ubiti ruskog novinara Vladimira Solovjeva.

Pročitajte i ovo Plinovod ima i drugih izvora Jedna europska zemlja zabranjuje uvoz ruskih energenata: Prije zime napunit će skladišta

Putin je rekao da Zapad nastoji uništiti Rusiju iznutra, no da će takvi pokušaji propasti. Rekao je da američka Središnja obavještajna agencija (CIA) vodi napade radi podrivanja Rusije i savjetuje ukrajinsku vladu. Putin je također rekao da Zapad koristi strane medijske organizacije i društvene medije za smišljanje provokacija protiv ruskih vojnih snaga. Takva djelovanja, rekao je, trebaju biti zaustavljena.

14:59 Rusija je raketama dugog dometa pogodila ukrajinsku rafineriju nafte Kremenčuk i vojne instalacije, objavilo je rusko ministarstvo obrane u ponedjeljak. "Oružane snage Ruske Federacije nastavljaju specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini", priopćilo je ministarstvo.

Rusija tvrdi kako je pogodila ukrajinske vojne instalacije i rafineriju Kremenčuk u blizini rijeke Dnjepar za koje je guverner regije Poltava već ranije ovaj mjesec objavio da su uništene.

Što se događalo ranije tijekom dan pročitajte >>OVDJE.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene