Obavijesti Video Pretražite Navigacija
RAT U UKRAJINI

"Sjeverna Koreja šalje oružje ruskim plaćenicima": SAD zabrinut zbog novog naoružanja. Oglasili se i iz Wagnera te Sjeverne Koreje

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je održao govor u američkom Kongresu te poručio da pomoć SAD-a nije milostinja, nego ulaganje u demokraciju. Na povratku u Ukrajinu se sastao s poljskim predsjednikom, a kremlj je upozorio na posljedice američkog uplitanja u rat.

 

  • SAD tvrdi da je Sjeverna Koreja poslala oružje ruskim plaćenicima
  • Vladimir Putin rekao da Rusija želi kraj rata, ali da Ukrajina ne želi pregovarati
  • Volodimir Zelenski se sastao s poljskim predsjednikom
  • Zelenski posjetio SAD-a i održao govor u Kongresu
  • Joe Biden smatra da slanje Patriota Ukrajini ne predstavlja eskalaciju rata
  • Kremlj upozorio na posljedice američkog uplitanja u rat

Tijek događaja pratite u nastavku:

22:57 Ministarstvo vanjskih poslova Sjeverne Koreje zanijekalo je medijsko izvješće prema kojem je Rusiji ponudila streljivo, poručivši da se između dvije zemljetransakcija oružja nije "nikada dogodila", objavila je u četvrtak navečer sjevernokorejska novinska agencija KCNA.

"Lažno izvješće japanskih medija da je Demokratska Narodna Republika Koreja ponudila streljivo Rusiji je najapsurdnije odvraćanje pozornosti, koje nije vrijedno bilo kakvog komentara ili interpretacije", rekao je glasnogovornik ministarstva u izjavi koju je prenijela agencija KCNA.

22:28 Šef ruske privatne vojne skupine Wagner odbacio je u četvrtak odbacio kao "trač i špekulacije" navode Sjedinjenih Američkih Država da je Wagner dobio pošiljku oružja iz Sjeverne Koreje .

"Svatko zna da Sjeverna Koreja ne opskrbljuje Rusiju bilo kakvim oružjem već duže vrijeme. I nikakvi takvi napori nisu učinjeni", rekao je vlasnik Wagnera Evgenij Prigožin u izjavi.

Sjeverna Koreja je u studenom, nakon što je Bijela kuća objavila da Pjongjang potajno opskrbljuje Rusiju "značajnim" brojem topničkih granata, rekla da nikada nije imala sporazume s Rusijom o kupoprodaji oružja niti ih namjerava imati.

21:22 Litva će ruskim i bjeloruskim državljanima zabraniti posjedovanje vatrenog oružja prema novom zakonu koji je usvojio parlament u glavnom gradu Vilniusu u četvrtak.

Cilj novog zakona, koji stupa na snagu 1. travnja iduće godine, je spriječiti osnivanje oružanih skupina koje bi se protivile vlastima u slučaju nemira u zemlji, koja dijeli granicu s Bjelorusijom i ruskom eksklavom Kalinjingradskom oblasti.

Prema informacijama predstavljenim parlamentu, 294 ruskih i 46 bjeloruskih državljana trenutno ima dozvolu posjedovanja ili nošenja vatrenog oružja. Nakon što zakon stupi na snagu, imat će godinu dana da oružje prodaju ili ga predaju policiji. Dozvole će se ukinuti.

Litva, članica Europske unije i NATO saveza, snažno podržava Ukrajinu od početka ruske invazije, a Rusiju smatra prijetnjom vlastitom suverenitetu.

19:53 Agent njemačke tajne službe uhićen je u Berlinu pod sumnjom da je prenosio informacije Rusiji, objavilo je u četvrtak državno odvjetništvo.

Njemački državljanin Carsten L., agent savezne obavještajne službe (BND), osumnjičen je za "veleizdaju", obrazložilo je državno odvjetništvo u Karlsruheu i navodi da je pretražilo dom i radno mjesto uhićenog te još jedne osobe. 

"U 2022., on je opskrbljivao rusku obavještajnu službu informacijama koje je prikupljao u okviru svog posla", navodi državno odvjetništvo iz Karlsruhea koje je zaduženo za istrage špijunaže.

"Istraga je provedena u tijesnoj suradnji s BND-om", navodi se i dodaje da je osumnjičeni izveden pred istražnog suca, a zatim odveden u pritvor.

Čelnik BND-a Bruno Kahl objasnio je da je služba provela vlastitu istragu, a kada otkriva da je špijun u njihovim redovima tada poziva savezno državno odvjetništvo. 

Diskrecija je ovdje ključna, ističe, jer svaka pojedinost iz istrage koji iscuri u javnost "prednost je za protivnika i šteti Njemačkoj". "Rusija je igrač kod kojeg moramo računati na njegovu bezobzirnost i spremnost na nasilje", rekao je Kahl, kako prenosi Reuters.

Više istraga špijunaže povezana s Rusijom provedeno je zadnjih godina u Njemačkoj, kao i u drugim europskim zemljama.

Od ruske invazije na Ukrajinu, obavještajne službe podignule su razinu upozorenja upravo na špijunažu vezanu za Rusiju. Njemački pričuvni časnik osuđen je 18. studenoga u Düsseldorfu na kaznu zatvora od godine i devet mjeseci uvjetno zbog špijuniranja u korist Rusije.

18:28 Ruski predsjednik Vladimir Putin je u četvrtak rekao da Rusija želi kraj rata u Ukrajini i da svi oružani sukobi završavaju diplomatskim pregovorima.

Više o tome možete pročitati >>OVDJE

18:14 Volodimir Zelenski objavio je prvu poruku nakon posjeta Sjedinjenim Američkim Državama. U njoj je rekao da se u Ukrajinu vraća "s dobrim rezultatima" te je američkom predsjedniku Joeu Bidenu zahvalio na "pomoći, međunarodnom vodstvu i odlučnosti da se pobjedi".

"Ukrajini, Donbasu, Bahmutu i jugu zemlje donosimo ono što su naše obrambene snage čekale", rekao je.

SAD: Sjeverna Koreja šalje oružje ruskim plaćenicima

17:38 Skupini Wagner, koju čine ruski plaćenici koji odgovaraju predsjedniku Vladimiru Putinu, dostavljeno je oružje iz Sjeverne Koreje da bi joj s pomoglo s borbama u Ukrajini.

John Kirby, glasnogovornik američkog Vijeća za nacionalnu sigurnost, rekao je da skupina Wagner igra sve veću ulogu u ratu u Ukrajini. Američki dužnosnik je Reutersu, pod uvjetom anonimnosti, potvrdio da je Wagneru prošlog mjeseca dostavljeno sjevernokorejsko oružje.

Međutim, Reutersov izvor je dodao da novo naoružanje neće promijeniti odnos snaga na bojnom polju, ali da se SAD-a brine da "Sjeverna Koreja planira Wagneru dostaviti još vojne opreme".

Pročitajte i ovo Slavlje dobitnika španjolske lutrije El Gordo ZNAK POČETKA BLAGDANA Podijelili 2,52 milijarde eura: Veliko slavlje zbog tradicionalne božićne lutrije

Pročitajte i ovo Ilustracija 13. dan barikada Srbi se masovno okupili na sjeveru Kosova, podržao ih i Vučić: "Ovo je veliki, narodni i demokratski prosvjed"

16:54 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski se na putu iz SAD-a susreo s poljskim predsjednikom Andrzejom Dudom. Zelenski je objavio da su razgovarali o događajima iz 2022. godine, "koja je donijela povijesne izazove.

"Također smo razgovarali o strateškim planovima za budućnost, bilateralnim odnosima i interakciji na međunarodnoj razini tijekom 2023. godine", rekao je ukrajinski predsjednik.

Poljski predsjednik rekao je da je razgovor trajao dugo, skoro dva sata.

"Kao prvo, razgovarali smo o njegovu posjetu Sjedinjenim Državama i važnosti posjeta zbog potpori Ukrajini, ali i bilateralnim odnosima Poljske i Ukrajine", rekao je Duda.

15:33 "Linija bojišnice u Ukrajini je stabilna i ruske trupe "dovršavaju oslobađanje" u istočnoj regiji Donjecka", rekao je načelnik Glavnog stožera Moskve.

U poruci za kraj godine upućenoj stranim vojnim atašeima, Valeri Gerasimov je rekao: "Situacija na prvoj crti bojišnice se stabilizirala, a glavni napori ruskih trupa usmjereni su na dovršetak oslobađanja teritorija Donecke Narodne Republike."

Pelosi o govoru Zelenskog u Kongresu

14:47 "Ukrajinska borba za slobodu također je naša i europska borba za slobodu. Vlada će nastaviti podupirati Ukrajince u financijskom, vojnom i humanitarnom području", rekao je danski ministar obrane Jakob Ellemann-Jensen.

14:15 "Ovo je jedan od najboljih govora u Kongresu u cijeloj povijesti", rekla je predsjednica Zastupničkog doma Nancy Pelosi o govoru Volodimira Zelenskog.

Usporedila je govor predsjednika Ukrajine s govorom Winstona Churchilla.

13:45 Ukrajinski ombudsman Dmitro Lubinets rekao je da bi broj djece koja su nasilno deportirana u Rusiju mogao biti u stotinama tisuća, prenosi Guardian.

"Vlasti su već utvrdile identitet više od 13.000 djece deportirane u Rusiju", rekao je.

"Ne znamo točan broj odvedene ukrajinske djece, ali, prema našim podacima, možemo pretpostaviti da su stotine tisuća ukrajinske djece prisilno deportirane", upozorio je.

Kremlj o posjetu Zelenskog Washingtonu

12:45 Kremlj je već izrazio nezadovoljstvo posjetom Volodomira Zelenskog Washingtonu, ali je tu zabrinutost naglasio ruski veleposlanik u Sjedinjenim Državama Anatolij Antonov.

Prežalivši ono što je opisao kao "provokativne akcije" SAD-a, usredotočio se na odluku Joea Bidena da pošalje raketni sustav Patriot u Ukrajinu - najnaprednije oružje protuzračne obrane u njezinu arsenalu.

"Unatoč našim upozorenjima sustav protuzračne obrane Patriot bit će poslan u Kijev", rekao je.

"Međutim, zemlja nema stručnjake koji bi radili s njima. Dakle, hoće li to biti američki stručnjaci? Ili građani neke druge zemlje NATO-a? Oni ovdje ne mogu ne shvatiti da zapadna oružja sustavno uništava naša vojska. Mislim da svi dobro razumiju kakvu sudbinu može doživjeti osoblje koje upravlja tim kompleksima na teritoriju Ukrajine", kazao je te naglasio da su više puta pokušavali i još uvijek pokušavaju apelirati na zdrav razum na svim razinama.

"Naglašeno je da provokativne akcije SAD-a stalno vode eskalaciji čije se posljedice ne mogu ni zamisliti", kazao je ruski veleposlanik u SAD-u Anatolij Antonov.

Pročitajte i ovo Migranti u Španjolskoj AKCIJA ŠPANJOLSKE POLICIJE Uhićeno osmero krijumčara koji su migrante vozili preko Hrvatske: Naplaćivali do 20.000 eura

12:34 Europska unija održat će samit s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim u veljači sljedeće godine, no mjesto se tek treba odrediti.

"Predsjedavajući 27 čelnika EU-a Charles Michel i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen sastat će se s g. Zelenskim na konferenciji", potvrdio je glasnogovornik.

"Mogu potvrditi da će se samit EU-a i Ukrajine održati 3. veljače i postoji otvoren poziv predsjedniku Zelenskom da posjeti Bruxelles", rekao je Barend Leyts, glasnogovornik predsjedavajućeg čelnika EU-a.

12:05 Istraga koju je proveo New York Times, kako piše taj list, otkrila je navodnu rusku vojnu postrojbu odgovornu za ubojstva desetaka Ukrajinaca u Buči.

U travnju, nakon što su se ruske trupe povukle iz Kijeva i okolne regije, slike iz prigradskoga grada otkrile su nekoliko mrtvih tijela s rukama vezanim na leđima, naizgled upucana iz neposredne blizine.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski opisao je dokaze kao genocid, no Moskva je odbacila sve takve optužbe i rekla da su žrtve bile rezultat otvorenih provokacija ukrajinskih radikala.

Sada, nakon osmomjesečne istrage, New York Times zaključio je da su počinitelji masakra u jednoj ulici u Buči, Jablunskoj ulici, bili ruski padobranci iz 234. zračno-jurišne pukovnije.

Pročitajte i ovo Policija, ilustracija - 5 Očevid u tijeku Strava u Slavoniji: Na farmi krava smrtno stradao muškarac, teško ga ozlijedio radni stroj

Tvrdi se da dokazi pokazuju da su ubojstva bila dio namjernog i sustavnog nastojanja da se nemilosrdno osigura put do glavnoga grada.

"Vojnici su ispitivali i pogubljivali nenaoružane muškarce sposobne za borbu i ubijali ljude koji su im se nesvjesno našli na putu - bilo da je riječ o djeci koja su bježala sa svojim obiteljima, mještanima koji su se nadali da će pronaći namirnice ili ljudima koji su se jednostavno pokušavali vratiti kući na svojim biciklima", objavila je novinska kuća.

Također je uspio pratiti telefonske zapise žrtava, koji su otkrili da su ruski vojnici koristili svoje mobilne telefone za pozive kući samo nekoliko sati nakon što su ih ubili.

Identificirano je ukupno 36 žrtava, uključujući 14-godišnju djevojčicu i njezinu majku.

"Gotovo sve žrtve koje smo identificirali u Jablunskoj ulici bili su civili ili ukrajinski ratni zarobljenici. Njihovo ubojstvo mogao bi procesuirati Međunarodni kazneni sud i smatrati ih ratnim zločinima prema međunarodnom humanitarnom pravu", piše.

"Zbog svoje sustavne i široko rasprostranjene prirode ubojstva u Buči također bi se mogla smatrati zločinima protiv čovječnosti."

Lukašenko o agresiji na Ukrajinu

11:28 Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko rekao je u četvrtak da nedavni vojni manevri nisu bili usmjereni na Ukrajinu i odbacio teorije zavjere o raspoređivanju bjeloruskih oružanih snaga na granici, prenosi Guardian.

Govoreći na konferenciji vojnih čelnika kojom se obilježava kraj izvanrednih vojnih inspekcija održanih ovog mjeseca, Lukašenko je također rekao da ne može isključiti agresiju na Bjelorusiju od neodređenih susjeda.

"Ako želite mir, pripremite se za rat", dodao je Lukašenko te rekao da su vojni potezi ograničeni na bjeloruski teritorij i ne prijete nikome drugom.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna PLENKOVIĆ OKUPIO MINISTRE Vlada pripremila pomoć za gotovo milijun građana: ''Cilj je preusmjeriti uštede iz proračuna onima kojima je pomoć najpotrebnija''

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna UTJECAJ INFLACIJE Nikad skuplji božićni blagdani: Cijena potrošačke košarice dosegla rekordne visine

11:08 Američke isporuke raketnih sustava Patriot Ukrajini neće pomoći u rješavanju tekućeg sukoba i neće spriječiti Rusiju u postizanju svojih ciljeva, rekao je Kremlj.

U razgovoru s novinarima glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da nije bilo znakova spremnosti za mirovne pregovore tijekom posjeta Zelenskog SAD-u u srijedu.

Rekao je da je to dokaz da SAD vodi proxy rat s Rusijom do posljednjeg Ukrajinca.

10:36 Jedini ruski nosač aviona "Admiral Kuznetsov" zapalio se u luci Murmansk, javlja ruska državna novinska agencija TASS.

Odgođeno glasanje o pomoći Ukrajini

10:22 Izglasavanje pomoći Ukrajini u američkom Senatu odgođeno je zbog spora oko politike useljavanja.

Američki zastupnici nisu 21. prosinca glasali o zakonu koji sadrži gotovo 50 milijardi dolara pomoći Ukrajini zbog neslaganja o produljenju graničnih ograničenja iz razdoblja pandemije, izvijestio je New York Times.

9:42 Ukrajinski ministar obrane Oleksi Reznikov kazao je da će sljedeće godine Ukrajina dobivati oružje svakog mjeseca te već postoje relevantni sporazumi.

"Ukrajina će dobiti oružje od Sjedinjenih Država, Njemačke, Francuske, Slovačke, Češke, Rumunjske i drugih partnerskih zemalja", izjavio je Reznikov.

Pročitajte i ovo Udruga Franak konverzija švicaraca Udruga Franak oštro optužila suce Vrhovnog suda: "Pod utjecajem su Vlade, koja štiti bankarski sektor"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Dobre vijesti Detalji Vladina paketa od 700 milijuna kuna: Tko, kada i koliko novca može očekivati

9:29 Francuski predsjednik Emmanuel Macron pozvao je Europu da smanji svoje oslanjanje na SAD i razvije vlastite obrambene sposobnosti dok preuzima asertivniju ulogu unutar NATO-a.

Obraćajući se novinarima po povratku u Pariz sa samita u Amanu u Jordanu, Macron je naglasio da ne vidi svoje nastojanje da razvije europsku obranu kao alternativu NATO-u.

Jača Europa, rekao je Macron, omogućit će kontinentu da postane autonomniji unutar saveza, djelujući "unutar NATO-a, s NATO-om, ali također da ne ovisi o NATO-u", citirao je Wall Street Journal riječi francuskog predsjednika.

"Savez nije nešto o čemu bih trebao ovisiti. To je nešto što bih trebao odabrati, nešto s čime radim. Moramo ponovno razmisliti o našoj strateškoj autonomiji", rekao je.

Bjelorusija obučava ruske vojnike

9:22 Bjelorusija je vjerojatno "preuzela značajnu, ali diskretniju ulogu u obuci tisuća" ruskih rezervista, prema britanskom Ministarstvu obrane (MoD).

U svojem dnevnom ažuriranju britansko ministarstvo obrane reklo je da bi taj potez mogao biti "pokušaj da se djelomično sanira nedostatak ruskih vojnih instruktora", pri čemu su mnogi već raspoređeni u Ukrajini ili su ubijeni u borbi.

Dodaje se da, iako dvije zemlje imaju dugu povijest vojne suradnje, obuka mobiliziranog ruskog osoblja kod Bjelorusa "predstavlja zamjenu uloga".

"Rusija je bjeloruske snage tradicionalno smatrala inferiornim u odnosu na ruske snage i njihovo zapošljavanje kao instruktora pokazatelj je prenapregnutosti unutar ruskog vojnog sustava", priopćilo je Ministarstvo obrane.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ČEKA SE OBDUKCIJA Poginuo u naletu vlaka u Vinkovcima: 30-godišnjak hodao kolosijekom

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Tužan kraj potrage Za nestalim ribarom tragalo se deset dana: U srijedu pronađeno njegovo tijelo

8:54 Ministarstvo obrane Ukrajine tvrdi da je dosad u ratu poginulo 100 tisuća ruskih vojnika.

8:47 SAD će pomno ispitati svoju kontrolu nad dodjelom sredstava Ukrajini.

Služba za kriminalističku istragu američkog ministarstva obrane (DCIS) pojačat će nadzor nad ugovorima odobrenim po ubrzanom postupku za borbu Ukrajine protiv Rusije.

DCIS će također pratiti potencijalno crno tržište preusmjeravanja američke pomoći, prema Jamesu Ivesu, glavnom zamjeniku direktora za DCIS, koji potpada pod Ured glavnog inspektora Ministarstva obrane. Nijedna prijevara ugovaranja dosad nije izašla u javnost.

8:45 U svom izvješću od 21. prosinca Glavni stožer ukrajinskih oružanih snaga izvijestio je da je ruska vojska lansirala šest projektila, 15 zračnih napada i 64 MLRS napada na Ukrajinu te da ukrajinska vojska odbija napade u Rusije u blizini 16 naselja u Doneckoj i Luhanskoj oblasti.

Volodimir Zelenski u posjetu Washingtonu

7:10 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski tijekom svojega prvog inozemnog posjeta od početka rata održao je snažan govor na zajedničkoj sjednici američkog Kongresa. Dočekan je ovacijama, a u svom obraćanju obećao je da njegova zemlja nikada neće odustati od svojeg otpora ruskoj agresiji te je dodao da je stalna potpora Washingtona ključna za konačnu pobjedu.

Naglasio je da je pomoć SAD-a njegovoj zemlji ulaganje u demokraciju, a ne milostinja, evocirajući pritom američke napore da poraze naciste u Drugom svjetskom ratu. Ranije se u Bijeloj kući sastao s demokratskim predsjednikom Joeom Bidenom, koji je pozvao Amerikance i svijet da nastave podržavati Ukrajinu i u idućoj godini, kad će biti teže dobiti odobrenje Kongresa, čiji su Donji dom na izborima u studenom preuzeli republikanci. 

SAD je dosad poslao oko 50 milijardi dolara pomoći Kijevu, no republikanci, koji će 3. siječnja preuzeti kontrolu nad Zastupničkim domom, izrazili su zabrinutost zbog cijene te pomoći. Dio republikanaca pozvao je na prekid pomoći i reviziju koja će utvrditi kako je potrošen prethodno dan novac.

"Vaš novac nije milostinja. To je ulaganje u globalnu sigurnost i demokraciju s kojim postupamo na najodgovorniji način", rekao je Zelenski na zajedničkoj sjednici Senata i Zastupničkog doma SAD-a, obraćajući se na engleskom jeziku. Ukrajinski predsjednik naglasio je da je svijet previše povezan da bi bilo koja zemlja mogla stajati po strani i istovremeno se osjećati sigurno. Zelenski je u Kongresu spominjao bivšeg američkog predsjednika Franklina D. Roosevelta, na vlasti od 1933. do 1945., i njegove napore za oslobađanjem Europe od nacističke okupacije.

"Baš kao hrabri američki vojnici, koji su dali svoje živote i borili se protiv Hitlerovih snaga tijekom Božića 1944., hrabri ukrajinski vojnici čine isto... ovog Božića", rekao je.

Zelenski je također donio i istaknuo ukrajinsku zastavu, za koju je rekao da je došla s prve crte u Bahmutu. Predsjednica Zastupničkog doma Nancy Pelosi i potpredsjednica Kamala Harris su je podigle.

"Ova zastava simbol je naše pobjede u ovom ratu. Stojimo, borimo se i pobijedit ćemo jer smo ujedinjeni – Ukrajina, Amerika i cijeli slobodni svijet", rekao je.

 

6:35 Dmitrij Rogozin, bivši šef ruske svemirske agencije Roscosmos, u srijedu je ozlijeđen u ukrajinskom granatiranju Donecka, prenose ruske novinske agencije.

"Granatiran je hotel u predgrađu Donecka u kojem je bila skupina vojnih savjetnika predvođena Dmitrijem Rogozinom, koji je zadobio ranu na leđima i odveden je u bolnicu. Život mu nije ugrožen", objavio je njegov pomoćnik, a prenosi TASS. Ta ruska novinska agencija piše kako je u napadu poginulo dvoje ljudi, a nekoliko ih je ozlijeđeno.

"Očito je da je to bio ciljani napad. Stručnjaci smatraju da je izveden samohodnom haubicom Caesar kalibra 155 milimetara, koju proizvodi francuski Nexter", dodao je Rogozinov pomoćnik. Uz Rogozina, bivšeg zamjenika ruskog premijera, ozlijeđen je i Vitalij Hotsenko, premijer samoproglašene Donecke Narodne Republike, prenosi Reuters. Rogozin je vodio rusku svemirsku agenciju do srpnja ove godine.

Pročitajte i ovo Ilustracija Roditelji, oprez! Strava u Zagrebu - dječaku u ruci eksplodirala petarda: "U sekundi je postao invalid"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna doček vatrenih Pretjerali sa slavljem? Na društvenim mrežama objavili kako pucaju po splitskom tunelu, sad ih traži policija

6:30 Patriot ne predstavlja eskalaciju, to je obrambeni sustav", rekao je Biden u Bijeloj kući, na konferenciji s ukrajinskim čelnikom koji je u službenom posjetu Washingtonu. 

"Voljeli bismo da ga ne treba koristiti", dodao je Biden o naprednom sustavu protuzračne obrane te pozvao Ruse da zaustave napade. Zelenski je kazao kako je sustav Patriot važan korak prema formiranju djelotvornog zračnog štita od ruskih napada.

"To je jedini način da terorističku državu lišimo njezina glavnog instrumenta terora - sposobnosti da gađa naše gradove, našu energiju", rekao je ukrajinski predsjednik.

Zelenski i drugi visoki ukrajinski dužnosnici dugo su od zapadnih saveznika tražili da im osiguraju više protuzračnih i proturaketnih sustava kako bi zaustavili ruske raketne napade na energetska postrojenja i drugu kritičnu infrastrukturu. Biden i državni tajnik Antony Blinken ranije su rekli da će Sjedinjene Države dati dodatnu, 1,85 milijardi dolara vrijednu vojnu pomoć Ukrajini, uključujući Patriot.

Patriot se smatra jednim od najnaprednijih američkih sustava protuzračne obrane koji štiti od zrakoplova, krstarećih i balističkih projektila.

Što se događalo prijašnjih dana, možete pogledati >>OVDJE.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene