Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PLENKOVIĆ OKUPIO MINISTRE

Vlada pripremila pomoć za gotovo milijun građana: ''Cilj je preusmjeriti uštede iz proračuna onima kojima je pomoć najpotrebnija''

Korisnicima mirovina i prava u socijalnoj skrbi radi ublažavanja rasta troškova života, korisnicima dječjeg doplatka radi ublažavanja rasta cijena energenata i osobama stradalima u potresu bit će isplaćeno ukupno 700 milijuna kuna kao jednokratna pomoć.

 

  • umirovljenici s mirovinom do 4360 kuna dobit će jednokratnu novčanu pomoć, a ovisno o visini mirovine dodatak iznosi od 400 do 1200 kuna (za one s mirovinom do 1850 kuna)
     
  • pomoć korisnicima prava u sustavu socijalne skrbi odnosi se na nezaposlene, korisnike zajamčene minimalne naknade, osobne invalidnine, nacionalne naknade za starije osobe i korisnike novčane naknade za nezaposlene branitelje, a iznosi 1000 kuna
     
  • jednokratna pomoć korisnicima doplatka za djecu odnosi se na više od 123.000 korisnika, a ovisno o broju djece po korisniku iznosi od 300 do 1100 kuna
     
  • novčanu pomoć dobit će i stradali u potresu, odnosno oni koji su i dalje zbrinuti u privremenom smještaju na potresom stradalim područjima, i to 2000 kuna po osobi, a najviše do iznosa od 10.000 kuna po kućanstvu

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Dobre vijesti Detalji Vladina paketa od 700 milijuna kuna: Tko, kada i koliko novca može očekivati

Vlada je na današnjoj sjednici donijela odluke o dodjeli jednokratnog novčanog primanja najpotrebitijima, a na početku sjednice Vlade premijer Andrej Plenković još je jednom čestitao Vatrenima na, kako je istaknuo, briljantnom uspjehu te je u nastavku, dajući pregled događaja koje smatra aktualnima, opet pobrojio i ono što cijeni kao uspjehe svoje Vlade.

Pelješki most, skorašnji ulazak u Schengen i eurozonu… opetovao je premijer te istaknuo da je nezaposlenost rekordno niska, a zaposlenost rekordno visoka, rekordan je i izvoz, a i prihodi u turizmu. Gospodarska politika u posljednjih 6,5 godina omogućila je da su u Hrvatskoj plaće i mirovine znatno više rasle nego u ijednom mandatu bilo koje druge Vlade, naredao je pohvale Plenković te dodao i da je benzin nakon dugo vremena opet jeftiniji od 10 kuna. 

No prošli je tjedan Plenković doživio i veliki neuspjeh. Obuka ukrajinskih vojnika u Saboru nije prošla. Premijer je ponovio stare kritike te kazao da su oni koji su bili protiv Vladine odluke na krivoj strani politike, a zahvalio je zastupnicima koji su bili za to.

Ovih 54 neka se gledaju u ogledalo i prate što radi krug odgovornih, kazao je Plenković. ''Njihovi razlozi pokazat će se smiješnima, a stigma i ljaga dugo će ih pratiti'', dodao je i ponovio da će o tome stalno govoriti kako se ne bi zaboravilo.

Vlada je na današnjoj sjednici donijela odluke o dodjeli jednokratnog novčanog primanja - korisnicima mirovine i korisnicima prava u sustavu socijalne skrbi radi ublažavanja posljedica rasta troškova života, a korisnicima doplatka za djecu radi ublažavanja posljedica porasta cijena energenata.

''Cilj je preusmjeriti uštede iz proračuna onima kojima je pomoć najpotrebnija. Ovo su mjere koje obuhvaćaju umirovljenike s najnižim mirovinama, osobe s invaliditetom i nezaposlene sobe te sve korisnike sustava socijalne skrbi i korisnike doplatka za djecu. Gotovo milijun građana bit će obuhvaćeno ovim mjerama. Bit će dodijeljeno nešto više od 700 milijuna kuna'', kazao je Plenković.

Što donose novi paketi pomoći?

Govoreći o Prijedlogu odluke o isplati jednokratnog novčanog primanja korisnicima mirovine radi ublažavanja posljedica rasta troškova života, ministar rada, mirovinskog osiguranja, obitelji i socijalne politike Marin Piletić objasnio je: "Predlaže se isplata jednokratnog novčanog primanja korisnicima mirovina ostvarenih u Hrvatskoj, kao i u inozemstvu, ako imaju prebivalište u Hrvatskoj, koji nisu zaposleni, čija ukupna mjesečna mirovinska primanja ne prelaze iznos od 4360 kuna. Iznos jednokratnog primanja ovisan je o visini mirovinskih primanja i utvrđuje se u rasponu od 400 do 1200 kuna."

Predstavljajući Prijedlog odluke o isplati jednokratnog novčanog primanja korisnicima prava u sustavu socijalne skrbi, kazao je: ''Jednokratno novčano primanje iz ove odluke isplatit će se korisnicima prava u sustavu socijalne skrbi u iznosu od 1000 kuna, a isplata će se biti u prosincu ove godine".

O Prijedlogu odluke o isplati jednokratnog novčanog primanja korisnicima doplatka za djecu radi ublažavanja posljedica porasta cijena energenata govorila je državna tajnica Željka Josić: "Ovom odlukom predlaže se isplata jednokratnog novčanog primanja kao socijalne pomoći obiteljima koje su izložene ekonomskoj nestabilnosti i riziku od siromaštva. Ovom mjerom obuhvatit ćemo 250.000 djece i na ovaj način pomoći ćemo 125.000 korisnika ove mjere. Sredstva su osigurana u vrijednosti većoj od 60 milijuna kuna." 

Bez naplate cestarine na autocesti Sisak - Zagreb

Donijela je i odluku o dodjeli jednokratne novčane pomoći osobama stradalima u potresu, a na dnevnom je redu bilo i nekoliko zaključaka o nastavku pomoći i u idućih šest mjeseci stradalima na potresima pogođenim područjima.

Riječ je o otpisu potraživanja i naknade za struju i grijanje, produženju korištenja autoceste Zagreb - Sisak bez plaćanja cestarine te besplatnog prijevoza vlakom za stanovnike pogođene potresom na području Sisačko-moslavačke županije, kao i otpisu potraživanja nastalih po osnovi RTV pristojbe.

"Sve to govori o uštedama koje su učinjene, ali i o politici Vlade da načelo solidarnosti, koje je temelj društva, bude manifestirano kroz redistributivnu ulogu proračuna i da na ovaj način pomognemo velikom broju sugrađana, kojima će to olakšati premošćivanje krize", istaknuo je Plenković.

Beroš ima dva važna upozorenja za građane

Ministar zdravstva Vili Beroš pozvao je građane na odgovorno ponašanje u nadolazeće blagdansko vrijeme, u kontekstu prevencije zaraze od i dalje prisutnog koronavirusa te upotrebe pirotehničkih sredstava.

''Dolazi nam vrijeme intenzivnog druženja, stoga moramo imati na umu činjenicu da nam broj oboljelih od koronavirusa posljednjih dana postupno raste, a dolazi i virus sezonske gripe. Zato još jednom apeliramo na građanstvo da poduzme sve mjere koje doprinose smanjenju širenja virusa. Tome treba dodati da je najbolja mjera prevencije razbolijevanja i težih oblika bolesti upravo cijepljenje", istaknuo je Beroš.

U kontekstu teškog ozljeđivanja devetogodišnjeg dječaka kojem je u srijedu eksplodirala petarda u ruci, zbog čega je ostao bez svih prstiju osim palca, Beroš je upozorio na opasnost od upotrebe pirotehničkih sredstava, eksplozivnih naprava i petardi jer mogu uzrokovati teško tjelesno oštećenje i invaliditet do kraja života. "Uzmimo ove dvije napomene u obzir i ponašajmo se odgovorno", poručio je i zaželio dobro zdravlje svima u idućoj godini.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Oglasila se i policija Liječnici o dječaku kojemu je petarda odnijela šaku: "Mogao je umrijeti, a sve zbog gluposti"

Vlada će dokapitalizirati Croatia Airlines s 296 milijuna kuna

Vlada je odlučila da će dokapitalizirati nacionalnog zračnog prijevoznika Croatia Airlinesa s 296 milijuna kuna, a to će se povećanje temeljnog kapitala provesti izdavanjem novih 29,6 milijuna redovnih dionica na ime nominalnog iznosa 10 kuna svaka.

Upis i uplata novih redovnih dionica obavit će se ulogom u novcu Republike Hrvatske u iznosu od 296 milijuna kuna, a na temelju u cijelosti izvršene uplate, nakon upisa u sudski registar, izdat će se odgovarajući broj redovnih dionica, objasnio je ministar mora, prometa i infrastrukture te potpredsjednik Vlade Oleg Butković.

''Provedbom dokapitalizacije Croatia Airlinesa omogućit će se očuvanje gospodarske aktivnosti kompanije te osigurati dovoljna likvidnost'', ustvrdio je Butković, kojega je Vlada ovlastila da s Croatia Airlinesom sklopi ugovor o ulaganju te danas na izvanrednoj glavnoj skupštini Croatia Airlinesa odlučuje o tom povećanju kapitala za 296 milijuna kuna, uz napomenu da će cjelokupni iznos uplatiti država, koja u toj kompaniji ima 98,76 posto dionica.

Prihvati li skupština prijedlog, temeljni kapital Croatia Airlinesa povećat će se sa 627,9 milijuna kuna na 923,9 milijuna kuna, odnosno za 296 milijuna kuna, a to će se povećanje provesti na temelju ugovora o ulaganju između države i kompanije.

Na teret proračunske zalihe Vlada je odobrila sredstva za ublažavanje i djelomično uklanjanje posljedica tuče na području Varaždinske, Krapinsko-zagorske, Koprivničko-križevačke, Zagrebačke i Karlovačke županije u ukupnom iznosu od 18 milijuna kuna.

Također, odobrena su sredstva za ublažavanje i djelomično uklanjanje posljedica poplave na području Hrvatske Kostajnice u ukupnom iznosu od 25 milijuna kuna te za ublažavanje i djelomično uklanjanje posljedica prirodnih nepogoda nastalih u ovoj i dijelu prošle godine u iznosu od 9,5 milijuna kuna.

Pročitajte i ovo Infografika OBJAVLJEN DATUM ISPLATE Važna vijest za dio umirovljenika: Stiže novčana pomoć koja će im barem malo pomoći pred Božić

Pročitajte i ovo Provjereno: Obnove na Baniji nema - 6 PRIČA PROVJERENOG Prvo je stigao potres, a onda zanemarivanje: Organizirali bus za novinare da bi se pohvalili sa šest obnovljenih kuća

Uoči sjednice Vlade Plenković je sudjelovao na uručenju ugovora u okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021. - 2026. za provedbu programa upravljanja vodama u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici (NSK) u Zagrebu.

Uručeno je 25 ugovora, vrijednih više od 1,3 milijarde kuna, koji bi trebali pomoći da pojedina mjesta u ruralnim područjima dobiju pitku vodu, kao i da se spriječi veliki gubitak vode u sustavu.

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković objasnio je da su ti ugovori iz NPOO-a vrijedni milijardu i 342 milijuna kuna, od čega su 921,2 milijuna kuna bespovratna europska sredstva.

Od toga je 571 milijun kuna namijenjen za 13 vodno-komunalnih poduzeća za razvoj vodoopskrbe i odvodnje na njihovim područjima, dok je 12 poduzeća dobilo 770 milijuna kuna za programe smanjenja rizika od katastrofa, odnosno od poplava.

"Cilj je ovih projekata da se za 45.000 naših građana započne pristup javnoj vodoopskrbi, a za 200.000 stanovnika pristup pročišćavanju otpadnih voda. Cilj je i učiniti sigurnim 20.000 naših građana po pitanju obrane od poplava", istaknuo je Đuroković.

Naglasio je i kako će se novim projektima smanjiti gubitak vode u vodovodnoj mreži Hrvatske, koji sada na razini države iznosi i do 50 posto.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović također je istaknuo kako će se projektima sustava javne vodooposkrbe i odvodnje otpadnih voda dijelu stanovništva iz ruralnih krajeva poboljšati pristup pitkoj vodi, odnosno omogućit će im se priključenje na sustav javne vodoopskrbe i sustav odvodnje, a nove investicije, dodatno će doprinijeti rješavanju jednog od najvećih problema u javnoj vodoopskrbi, a to je gubitak vode.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene