Obavijesti Video Pretražite Navigacija
RAT U EUROPI

Biden i Zelenski poslali snažne poruke: "Ostat ćemo uz Ukrajinu koliko god bude potrebno", "To je način na koji možemo zaustaviti terorističke napade"

Aktualno Galerija Joe Biden i Volodimir Zelenski 1 Joe Biden i Volodimir Zelenski 1 Foto: Afp Volodimir Zelenski i Joe Biden 2 Volodimir Zelenski i Joe Biden 2 Foto: Afp Volodimir Zelenski i Joe Biden 3 Volodimir Zelenski i Joe Biden 3 Foto: Afp Volodimir Zelenski i Joe Biden 4 Volodimir Zelenski i Joe Biden 4 Foto: Afp +4 Volodimir Zelenski i Joe Biden 5 Galerija 1/9 >>
Volodimir Zelenski putuje u Washington, gdje će se obratiti Kongresu i sastati se s Joeom Bidenom u Bijeloj kući. SAD bi trebao odobriti paket pomoći vrijedan gotovo dvije milijarde dolara, uključujući i moćni raketni sustav Patriot. Ruski predsjednik Vladimir Putin objavio je vojne ciljeve za 2023. godinu.

 

  • Volodimir Zelenski na putu je prema Washingtonu
  • Vladimir Putin predstavio vojne ciljeve za iduću godinu
  • Kremlj ne vidi šanse za pregovore s Kijevom

Tijek događaja pratite u nastavku:

23:18 Dvoranom je odjeknuo gromoglasni smijeh nakon što je Biden odgovorio na pitanje novinara o tome može li SAD dati Ukrajini sve da odmah pobijedi u ratu. Biden je, dakako, odgovorio "da", a isto je ponovio Zelenski.

"Od početka invazije izdvojeno je preko 20 milijardi dolara pomoći. Sada ćemo raditi sa partnerima i saveznicima na unaprijeđenju protuzračne obrane (Patriot), artiljerijski sustav, tenkovi i oklopna vozila, a danas smo najavili i više dodatne municije. Imamo jedan čitav savez koji mora opstati i podržavati Ukrajinu. Jedan od razloga zašto sam proveo nekoliko stotina sati licem u licem s europskim saveznicima, objašnjavajući im zašto je u njihovom interesu da podržavaju Ukrajinu. Njima je to jasno, ali ne žele treći svjetski rat. Mislim da to možemo izbjeći tako što ćemo osigurati da Ukrajina pobjedi.

"Ne morate brinuti. Ostajemo uz Ukrajinu koliko god to bude potrebno", zaključio je Biden.

23:15 Novinari su zamolili Zelenskog da uputi poruku Putinu.

"Stojim ovdje sa predsjednikom Bidenom zato što ga poštujem. Poštujem ga zbog njegovog stava. Za mene je ovo povijesni trenutak. Mogu slati poruke predsjedniku Bidenu. Primjerice, nakon što pošalju jedan sustav Patriot, poslat ćemo poruku da želimo još", rekao je Zelenski, nasmijavši se.

"2019. godine smo imali sastanak. Nakon toga sam postao predsjednik i mi smo slali poruke predsjedniku Putinu da ne smije doći do invazije, da se pronađe diplomatsko rješenje. On je tada govorio da se rat neće dogoditi. Kakvu poruku da mu sada pošaljem nakon što je uništio i uništava naš život. On može otići još i dalje. Možda želi izvršiti invaziju na cijeli teritorij bivšeg saveza. On bi trebao biti zainteresiran za pokušaj očuvanja kulture i povijesti svoje zemlje", rekao je Zelenski.

23:12 Novinari su postavili i pitanje o slanju sustava Patriot i eventualnoj odmazdi Rusije zbog toga.

"Putin sve više cilja na civilne mete, djecu, ali on neće uspjeti. On već nije uspio jer zna da nema šanse da okupira cijelu Ukrajinu. Nema šanse da će to prihvatiti ukrajinski narod. U prošlosti nije uspio i za njega i za sve ostale je važno da vide da smo mi i Zelenski ujedinjeni. Znam da svakog lidera prosuđujem na osnovi njegovih riječi i dosljednosti", rekao je Biden.

"Govorimo o obrambenom sustavu. To nije eskalatorno nego obrambeno. Zaista bismo voljeli da ga ne moraju ni koristiti da se napadi zaustave", rekao je Biden o Patriot sustavu.

23:06 Novinari su postavili pitanje o načinu zaustavljanja ovoga rata.

"Vi ste na početku rekli da je vaša obitelj u Ukrajini u Kijevu i da bez pomoći SAD-a oni ne bi bili živi. To je točno. Američki lideri su snažni i želim vas podsjetiti da bi vaša obitelj bila u opasnosti bez oružanih snaga Ukrajine", započeo je Zelenski.

"Što je pravedan mir? Ne znam. To je jedan vrlo filozofski opis. Postoji li pravedan rat? Za sve nas ideja pravednog mira je različita. Za mene kao predsjednika pravedan mir ne podrazumijeva nikakve kompromise za teritorijalni integritet moje države. Govorio sam danas dosta o djeci. Kao otac htio bih naglasiti sljedeće: znate koliko roditelja je izgubilo svoje sinove i kćeri koji su bili na prvoj liniji? Što je pravedan mir za njih? Ne postoji nadoknada za takvo nešto. Oni razmišljaju o osveti. Mislim da je to užasna tragedija. Sve dok rat traje, bit će još više roditelja koji će živjeti samo za osvetu. Ne može postojati pravedan mir nakon rata koji nam je nametnut i koji su nam nametnuli oni koje ne znam kako bih opisao - neljudi", rekao je Zelenski.

Biden je rekao da dijeli istu viziju sa Zelenskim.

"Slobodna nezavisna Ukrajina je naša vizija. Kao što sam rekao, mogao bih se zaustaviti da je Putin imao dostojanstva i da se povukao, ali to se nije dogodilo i to se neće dogoditi", istaknuo je Biden.

"Ne trebamo podcijenjivati gubitke koje Rusija trpi. Mislim da ste prije dva dana čuli Putina koji govori da je ovo puno teže nego što je mislio. U svemu je pogriješio i dalje griješi. Što prije mu postane jasno da nikako ne može pobijediti, tada će biti pravo vrijeme da ovaj predsjednik odluči kako želi da se rat završi", rekao je Biden.

23:02 Novinari su poželjeli dobrodošlicu Zelenskom, a nakon toga postavili nekoliko pitanja. Prvo je na pitanja odgovarao Biden.

"Nikada nisam vidio da su NATO i EU toliko ujedinjeni. Svi znamo što je ovdje u pitanju. To još više razumiju naši europski partneri. Nikada nismo vidjeli ovako veliku invaziju od Drugog svjetskog rata. Ne vidimo naznake da će Putin to promijeniti. Putin je mislio da će oslabiti NATO, a on je osnažio. On je želio Europa bude podijeljena, a umjesto toga Europa je još više ujednjena. Pridružuju se i Švedska i Finska. Ne vidim razlog da bi se podrška zaustavili. Jako se dobro osjećam po pitanju podrške i solidarnosti s Ukrajinom", rekao je Biden.

"Dijelimo iste vrijednosti. Želim vam mir - to je najvažnija stvar. To jako dobro razumijete kada je u vašoj zemlji rat. Kada vam teroristi dođu u kuću. Želim da vam djeca odrastu, da budu živa, da studiraju i da i oni vide svoju djecu kako odrastaju i studiraju. Naravno da ostanete zajedno s nama da budemo ujedinjeni jer se mi borimo za zajedničku pobjedu protiv tiranije. To je stvarni život. Siguran sam da ćemo pobjediti", istaknuo je Zelenski.

22:56 "Došao sam ovdje u SAD kako bih prenio američkom narodu zahvalnost za sve što su učinili za nas. Ovaj posjet je postao povijesni za naše odnose s SAD-om i američkom vladom. U proteklih 300 dana ovog rata, počeli smo novu fazu naših odnosa. Postali smo istinski saveznici. Danas tijekom svih sastanaka i naših razgovora i nakon svega toga, zahvaljujem Bidenu na iskrenoj podršci i razumijevanju Ukrajine", istaknuo je Zelenski prilikom obraćanja novinarima.

"Razgovarali smo o jačanju Ukrajine i o nastavku naše borbe za slobodu i neovisnost. Predsjednik Biden je najavio novi paket podrške vrijednosti oko dvije milijarde američkih dolara. Sustav Patriot značajno će oznažiti našu obranu. To je jedini način na koji možemo zaustaviti terorističke napade na naš energetski sektor i na naš narod", istaknuo je Zelenski.

"Svaki dolar ove investicije će doprinijeti jačanju globalne sigurnosti. Znam da će američko vodstvo imati bitnu ulogu u obrani naših vrijednosti i nezavisnosti. Bez obzira na promjenu u Kongresu, vjerujem da će i dalje postojati dvodomna podrška", dodao je Zelenski.

"Moramo preživjeti ovu zimu. Ovo je pitanje preživljavanja. Razgovarali smo i o pravnom pritisku na terorističku državu Rusiju. Mora biti pozvana na odgovornost. Važno je da nađemo formulu za mir i zato nudimo konkretne korake koje Amerika može napraviti da nam pomogne. Hvala američkim kolegama na razumijevanju i što shvaćaju koliko je važno ostati na ovom putu i nastaviti raditi na međunarodnoj vladavini prava. Slava Ukrajini", rekao je Zelenski.

22:46 "Predsjedniče Zelenski, drago mi Vas je vidjeti uživo", kazao je Biden. 

"Kada je Putin poslao tenkove na Ukrajinu, američki narod je bio spreman. Još prije nego što je počela invazija, Putin je prijetio Ukrajini. Mi smo se pobrinuli da Ukrajina bude spremna prije nego što je Rusija ušla. Osigurali smo oružje, artiljeriju. Dali smo milijarde dolara podrške kako bi ukrajinska vlada mogla nastaviti pružati osnovne usluge stanovnicima. Prružili smo humanitiranu pomoć kako bismo pomogli milijunima Ukrajinaca koji su morali napustiti domovinu. SAD je s ponosom ugostio tisuće Ukrajinaca koji su tražili sklonište. Danas je SAD izdvojio više od 374 milijuna dolara za humanitarnu pomoć Ukrajini, uključujući hranu i ostalu pomoć", rekao je Biden.

"Pružili smo pomoć povijesnom brzinom što je bilo ključno. Ukrajina je porazila ruska očekivanja u svakom mogućem smislu. Zelenski, vi ste jasno rekli da ste vi otvoreni za razgovore o pravednom miru. Znamo da Putin nema nikakvu namjeru da zaustavi ovaj okrutni rat. Zahvaljujem članovima Kongresa na dvostranačkoj podršci Ukrajini i nadam se da će se uskoro potpisati zakon koji će uključivati 45 milijardi dodatnih sredstava za Ukrajinu. Tu je i nacionalni zakon koji će dati ovlasti ministarstvu obrane kako bi se osnažila nacionalna sigurnost u Ukrajini", istaknuo je Biden.

Istaknuo je Biden da će sustav Patriot biti ključni mehanizam ukrajinske obrane.

"Rusija koristi zimu kao oružje da bi se ljudi smrzavali, izgladnjavali..to je primjer zvjerstava nad djecom i obiteljima. SAD radi sa saveznicima na osiguravanju ključne opreme kako bi Ukrajina popravila sustave za električnu energiju. Držimo Rusiju odgovornom za ratne zločine u Ukrajini", dodao je Biden.

"Predsjedniče Zelenski, neka ukrajinski narod zna, ostat ćemo s vama koliko god bude trebalo. Što ste postigli to je važno, ne samo za Ukrajinu, nego za cijeli svijet. Nemam sumnju da će svjetlo predvladati nad tamom", zaključio je Biden.

22:38 Američki predsjednik Joe Biden i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski uskoro bi trebali održati zajedničku konferenciju za novinare u Bijeloj kući.

22:28 Za obuku Oružanih snaga Ukrajine na sustavu Patriot bit će potrebno nekoliko mjeseci, mišljenja je visoki dužnosnik Pentagona. Uskoro se očekuje početak obuke. Još nije poznato kada će sustav stići u Ukrajinu.

20:36 Počeo je sastanak Volodimira Zelenskog i Joea Bidena.

"Hvala od naših običnih ljudi vašim običnim ljudima, Amerikancima. Stvarno vas cijenim. Mislim da je stvarno teško razumjeti što govorimo kada kažemo da vas cijenimo. Velika je čast biti ovdje."

Ukrajinski predsjednik potom je Bidenu dao medalju.

Biden je kazao da je ukrajinski narod "nadahnuo svijet" svojom hrabrošću i otpornošću te dodao: "Predsjedniče Zelenski, Sjedinjene Države stoje uz narod Ukrajine, mi stojimo uz vas, bili ste sjajan vođa", dodao je.

20:00 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski stigao je u Bijelu kuću uoči sastanka s Joeom Bidenom.

Predsjednik SAD-a i prva dama Jill Biden susrele su se sa Zelenskim kad je stigao. Par, koji se nije osobno vidio otkako je Rusija napala Ukrajinu, rukovao se prije ulaska u zgradu.

Dok su mnogi drugi zapadni čelnici posjetili ukrajinskog predsjednika u Kijevu, Biden nije iz sigurnosnih razloga.

Ovo je prvo putovanje Zelenskog izvan Ukrajine otkako je Rusija započela svoju invaziju u veljači.

18:40 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski sletio je u SAD, viši ukrajinski dužnosnik potvrdio je za NBC News.

Sastat će se s američkim predsjednikom Joeom Bidenom, a zatim će otići na Capitol Hill kako bi se obratio na zajedničkoj sjednici američkog Senata i Zastupničkog doma.

18:12 U analizi Instituta za proučavanje rata piše da je Putinov potez da odlikuje neke članove svoga kruga koji nisu bili izravno uključeni u borbe izazvao val novih kritika u domovini.

"Putinova odluka da nagradi članove svog kruga koji čak nisu bili izravno uključeni u borbe, za razliku od posjeta Zelenskog blizu prve linije bojišnice u Bahmutu, izazvala je kritike među ruskim nacionalističkim glasovima", navodi se.

"Bivši ruski zapovjednik militanata i kritički glas u ruskom informacijskom prostoru, Igor Girkin, primijetio je da Putin nagrađuje 'svoje heroje u Kremlju', ali ne ruske i opunomoćene vojnike koji su angažirani u borbama na prvim linijama."

17:37 Rusija priprema provokaciju na granici s Ukrajinom, vjerojatno kako bi uvukla bjelorusku vojsku u rat protiv ukrajinske države, izvijestio je ukrajinski Centar nacionalnog otpora.

"Grupa od 80-90 ljudi s lakim oklopnim vozilima i inženjerijskim jedinicama stigla je u selo Krupejki u Gomeljskoj oblasti", stoji u izjavi.

17:23 UN će izdvojiti dodatnih 20 milijuna dolara za pomoć ukrajinskim javnim organizacijama, volonterskim skupinama.

Financiranje je usmjereno na potporu više od 300 organizacija civilnog društva, organizacija u zajednici i volonterskih skupina u Ukrajini.

16:52 Grčka je zatvorila svoj zračni prostor za zrakoplove iz Bjelorusije i zabranila letove prema njoj. To je izvijestio portal Pentapostagma pozivajući se na Upravu za civilno zrakoplovstvo Grčke.

16:44 SAD istražuje kako je njihova tehnologija završila na iranskim dronovima koje je Rusija koristila za napad na Ukrajinu.

Bidenova administracija osnovala je radnu skupinu za istraživanje kako je zapadna tehnologija, uključujući američku mikroelektroniku, završila u iranskim dronovima, izvijestio je CNN.

16:15 Zastupnici bavarske Kršćansko-socijalne unije (CSU) u Bundestagu smatraju da Europa mora ispuniti zahtjev Ukrajine da joj isporuči tenkove Leopard 2, javlja NEXTA.

"Rat se može završiti samo kada se ojača sposobnost Ukrajine da se sama obrani, a Vladimiru Putinu postat će potpuno jasno da više nije moguće pokoriti Ukrajinu", rekao je Alexander Dobrindt, prvi zamjenik čelnika skupine CDU/CSU.

16:05 Njemačka se načelno ne protivi tome da slijedi SAD u opskrbi Ukrajine protuzračnim obrambenim sustavima Patriot, ali trenutačno ih nema na raspolaganju za slanje, rekao je glasnogovornik vlade Steffen Hebestreit.

Njemačka je pristala rasporediti tri raketna sustava Patriot u istočnoj Poljskoj kako bi osigurala zračni prostor svojeg saveznika u NATO-u, izvijestio je Reuters.

"Ovo su tri dostupna sustava Patriot", rekao je Hebestreit. "Dakle, nije da postoji konkretan korak koji Njemačka ne želi poduzeti, ali nema dostupnih sustava."

15:59 Vladimir Putin održao je govor na završnom sastanku šefova ruskih ministarstava obrane u Moskvi.

Evo sažetka onoga što je rekao:

  • Djelomična mobilizacija Rusije istaknula je "određene probleme"
  • Iskustvo ruske ''specijalne vojne operacije u Ukrajini'' pokazalo je važnost dronova
  • Rusija će povećati svoj vojni potencijal, a zadatak Moskve je poboljšati svoje vojne snage
  • Postrojbe ruske vojske stekle su veliko vojno iskustvo, a strateške snage Moskve bit će opremljene suvremenim oružjem
  • Moskva će svojim oružanim snagama dati "sve što traži" i
  • Rusija nema nikakvih ograničenja u financiranju svoje vojske.

Putin je rekao da ne sumnja da će Rusija postići sve svoje ciljeve.
Putin je priznao, ne prvi put, da poziv 300.000 rezervista koji je naredio u rujnu nije prošao glatko.

"Djelomična mobilizacija koja je provedena otkrila je određene probleme, kao što je svima dobro poznato, koje treba hitno rješavati", rekao je.

Poziv je izazvao osudu, čak i od saveznika Kremlja, jer se pokazalo da vojni komesarijati regrutiraju mnoge muškarce koji su fizički nesposobni ili prestari, a novim regrutima nedostaje osnovna oprema, poput vreća za spavanje i zimske odjeće.

15:03 Predsjednik SAD-a Joe Biden poslao je poruku ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom, koji je na putu prema Washingtonu.

"Nadam se da je let ugodan, Volodimire. Ushićen sam što dolaziš. Imamo puno toga za raspravu", objavljeno je na Twitteru američkog predsjednika.

14:00 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski stiže u Washington, a sada je objavljen i plan njegova posjeta.

Zelenski je napustio Ukrajinu prvi put od početka rata prije 301 dana. Zajedno s ukrajinskim dužnosnicima snimljen je ispred željezničke stanice u Poljskoj, u pratnji Bridget Brink, američke veleposlanice u Ukrajini.

Putinov govor pred ministrom obrane i generalima

13:30 Svjetski mediji prenose Putinovu poruku da će ruske rakete Sotona II uskoro biti spremne za raspoređivanje. Predsjednik Rusije rekao je u govoru članovima odbora ministarstva obrane da će interkontinentalna balistička raketa Sarmat - nazvana Sotona II, koja je sposobna izvesti nuklearne napade na SAD, biti spremna za raspoređivanje u bliskoj budućnosti.

Ruski ministar obrane Sergej Šojgu pozvao je na povećanje broja vojnika sa sadašnjih milijun na 1,5 milijuna.

U govoru nakon Vladimira Putina pred ruskim vojnim čelnicima rekao je da bi brojka trebala uključivati ​​695.000 dragovoljaca po ugovoru.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna OSVRT PEĐE GRBINA Salva kritika na "godinu poraza" u režiji HDZ-a: "Zaboli me briga za mišljenje Andreja Plenkovića"

13:00 Vladimir Putin obratio se kolegiju ruskog Ministarstva obrane, kojemu je izložio svoje planove za nastavak specijalne vojne operacije. U govoru, koji je često prekidao kašljem i isprikama, Putin je kazao kako će Rusija ispuniti svoje ciljeve.

"Povećat ćemo svoj vojni potencijal i naš je zadatak ojačati vojne snage. Borite se kao heroji bivših ruskih ratova, sve iskustvo koje smo stekli u Siriji trebamo iskoristiti i sada", rekao je u govoru u Ministarstvu obrane.

"Moramo proučiti djelovanje NATO-a koje koristi svoje pune sposobnosti. Nastavit ćemo poboljšavati bojnu spremnost naših nuklearnih snaga. Interbalističke rakete Sarmat bit će uskoro raspoređene na bojišta", rekao je. "Svoje ćemo snage opskrbiti modernim oružjem, svi naši planovi bit će ispunjeni."

"Ovo iskustvo pokazalo nam je koliko važnu ulogu igraju dronovi. Nema nikakvih restrikcija za financiranje vojske, ova će zemlja oružanim snagama dati sve što treba", odlučan je bio ruski predsjednik.

Pročitajte i ovo Ilustracija KONFERENCIJA ZA NOVINARE Orban se oglasio o šalu s kartom Velike Mađarske, komentirao i je li mu namjera bila provocirati Hrvatsku

Dotaknuo se i mobilizacije te rekao kako se pokazalo da postoje određeni problemi. "150 tisuća mobiliziranih rezervista koji su na obuci dovoljno je za vojne rezerve", istaknuo je Putin te poručio da ministarstvo obrane treba biti spremno reagirati u kriznim trenucima.

Govor su pratili brojni vojni dužnosnici, generali, kao i ministar obrane Sergej Šojgu. Tijekom govora moglo se primijetit povremeno pogledavanje dužnosnika koji su očito bili zabrinuti zbog predsjednikovog kašljanja

Putin je ranije otkazao veliko godišnje obraćanje naciji kao i tradicionalnu maratonsku tiskovnu konferenciju ovog mjeseca, što je Kremlj opravdao Putinovim "radnim rasporedom".

Glasnogovornik Dmitrij Peskov nije želio komentirati razloge odgode. Umjesto toga, Putin je održao tek ovaj kraći govor pred vojnim vrhom.

Medvedev u posjetu Kini

11:45 Upozorenja na zračni napad prijavljena su u svim dijelovima Ukrajine, javljaju lokalni dužnosnici.

11:20 Kremlj je poručio da ništa dobro neće proizaći iz posjeta ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog Washingtonu te da Rusija ne vidi šanse za mirovne pregovore s Kijevom.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da bi nastavak zapadnih isporuka oružja Ukrajini doveo do produbljivanja sukoba, a to bi se moglo obiti o glavu Kijevu, upozorio je.

"Nastavlja se isporuka oružja i širi se raspon isporučenog oružja. Sve to, naravno, dovodi do zaoštravanja sukoba. To ne sluti na dobro za Ukrajinu", rekao je Peskov.

Pročitajte i ovo prof. Nikola Kezić Projekt GigaBeetno Uručene su nagrade dječjim vrtićima i školi koji su oduševili svojim kreativnim radovima na natječaju A1 Hrvatske

Pročitajte i ovo Ilustracija I oni u problemu "Bolni podatak vidi se iz svemira": Objavljeni prvi rezultati popisa stanovništva u Srbiji

11:00 Rusija je nastavila širiti svoje vojne baze u arktičkoj regiji unatoč znatnim gubicima u ratu protiv Ukrajine, pokazala su nove satelitske snimke. Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg rekao je CNN-u da postoji "znatno gomilanje ruske vojske na dalekom sjeveru". Više o tome pročitajte ovdje.

10:45 Bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev posjetio je Peking te održao razgovore s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom. Rekao je kako su razgovarali o ukrajinskom sukobu. Medvedev, sada zamjenik predsjednika ruskog Vijeća sigurnosti, rekao je da su on i Xi razgovarali o strateškom bezgraničnom partnerstvu dviju zemalja.

10:20 Čelnik Međunarodne agencije za atomsku energiju Rafael Grossi posjetit će Rusiju u četvrtak radi razgovora o stvaranju sigurnosne zone oko nuklearne elektrane Zaporižje u južnoj Ukrajini, izvijestila je ruska državna novinska agencija RIA Novosti pozivajući se na ruskog izaslanika u međunarodnim institucijama u Beču.

Lavrov o istrazi eksplozija Sjeverenog toka

10:00 Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je kako se čini da nijedna europska država ne provodi odgovarajuću istragu niza eksplozija koje su uništile plinovode Sjevernog toka u rujnu.

"Nakon eksplozija na Sjevernom toku, koje, čini se, nitko u Europskoj uniji neće objektivno istražiti, Rusija je zaustavila transport plina sjevernim rutama", rekao je Lavrov u srijedu.

Rusija je okrivila Britaniju za eksplozije. London je te tvrdnje odbacio, dok su istražitelji u Švedskoj i Danskoj rekli da su one bile namjerni rezultat sabotaže, iako nisu imenovali nijednog mogućeg krivca.

Pročitajte i ovo Ilustracija RASTROŠNI ŽIVOT RUSKE DAME Supruga zamjenika ministra obrane potrošila stotine tisuća eura na odmor, nakit i odjeću. Vozi se u Rolls-Royceu, a na rođendan spiskala 178 tisuća eura

Pročitajte i ovo Sergej Šojgu Putinov ministar obrane VIDEO Misteriozan hod i skrivanje ruke: Pogledajte kako Šojgu izgleda nakon glasina o srčanom udaru

9:00 Glavni stožer ukrajinskih snaga javlja kako su ruske trupe počele prisilno raseljavati građane iz grada Vasilivke. U tom južnom dijelu u regiji Zaporižja vode se žestoke borbe, a Rusi su na isti način evakuirali i građane Hersona prije no što su ga Ukrajinci vratili pod svoju kontrolu.   

8:30 Ukrajinski vojnici Zelenskom su prilikom posjeta Bahmutu poklonili zastavu koju su potpisali vojnici na frontu. Zastava je poklon za predsjednika SAD-a Joe Bidena, kojem Zelenski odlazi u posjet. Tim činom ukrajinski vojnici žele zahvaliti Bidenu i američkom Kongresu na oružju koje su poslali njihovoj zemlji.

Ovo je poklon za našu braću u SAD-u. Molimo vas da im predate zastavu", rekao je vojnik Zelenskom.

Zelenski u Washingtonu

7:10 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski očekuje se u srijedu u Washingtonu na svojem prvom međunarodnom putovanju od početka rata 24. veljače, objavile su svjetske agencije. Dodaju da bi se mogao obratiti Kongresu i sastati se s Joeom Bidenom u Bijeloj kući.

Čelnica Zastupničkog doma Nancy Pelosi objavila je pisanu izjavu u kojoj ohrabruje parlamentarce da budu fizički prisutni u srijedu navečer na sjednici posebno posvećenoj demokraciji.

Ovaj posjet dolazi u trenutku kada se američki parlamentarci pripremaju glasati o novom velikom paketu pomoći Ukrajini, objavila je agencija AFP.

Američki predsjednik sa svoje bi strane trebao dati zeleno svjetlo za slanje raketa Patriot, posebno sofisticiranog sustava protuzračne obrane, u Ukrajinu.

Očekuje se da će ukrajinski predsjednik posjetiti Bijelu kuću i američki Kapitol u srijedu, iako bi sigurnosni problemi mogli promijeniti te planove, objavio je Reuters pozivajući se na dva izvora upoznata s planiranjem tog posjeta.

Očekuje da će se Zelenski sastati s vodstvom Kongresa i šefovima Odbora za nacionalnu sigurnost iz Republikanske i Demokratske stranke te će se obratiti na zajedničkoj sjednici Kongresa.

Američki predsjednik Joe Biden najavit će značajan novi sigurnosni paket "kako bi se Ukrajini pomoglo u obrani od ruske agresije".

"Posjet će naglasiti čvrstu predanost Sjedinjenih Država podršci Ukrajini koliko god je potrebno, uključujući pružanje ekonomske, humanitarne i vojne pomoći", rekao je Biden.

Paket će biti vrijedan gotovo dvije milijarde dolara, uključujući raketnu obranu Patriot. SAD će, u trećoj zemlji, obučavati ukrajinske snage kako upravljati sustavom Patriot.

Pročitajte i ovo Vjekoslav Prebeg ODLIKOVANJE ZA HRABROST Zelenski odlikovao strane državljane koji su se borili u Ukrajini, među njima i Vjekoslav Prebeg: "Za osobnu hrabrost i nesebične akcije"

Pročitajte i ovo Vadim Vorošilov odlikovao ga zelenski Legendarni pilot snimio jezivi selfi nakon katapultiranja iz MiG-a: "Ubojica dronova" gotovo poginuo zbog svoje zadnje žrtve

7:00 Ruski predsjednik Vladimir Putin na sastanku u srijedu postavit će svoj plan za vojne ciljeve za 2023., javlja AFP pozivajući se na Kremlj.

Sastanak s dužnosnicima obrane uključivat će uvodnu poruku ministra obrane Sergeja Šojgua.

Prošlog tjedna Šojgu je posjetio trupe uključene u ono što naziva posebnom vojnom operacijom u Ukrajini nakon što je ministarstvo obrane najavilo formiranje "kreativne brigade na prvoj liniji", uključujući pjevače i glazbenike, za podizanje morala.

Ministarstvo je priopćilo da je Šojgu "obletio područja raspoređivanja trupa i provjerio napredne položaje ruskih jedinica u zoni posebne vojne operacije". Dodaje se da je razgovarao s vojnicima na prvoj crti, ali nije jasno gdje.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene