Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dobre vijesti

Detalji Vladina paketa od 700 milijuna kuna: Tko, kada i koliko novca može očekivati

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Radi ublažavanja posljedica rasta troškova života umirovljenicima će biti dan dodatak ovisno o visini mirovine.

Vlada je na današnjoj sjednici donijela odluke o dodjeli jednokratnog novčanog primanja - korisnicima mirovine i korisnicima prava u sustavu socijalne skrbi radi ublažavanja posljedica rasta troškova života, a korisnicima doplatka za djecu radi ublažavanja posljedica porasta cijena energenata.

Kako je Vlada izvijestila, za 695.000 umirovljenika s mirovinom do 4360 kn jednokratna pomoć ide po ovom modelu:

  • za mirovine do 1850 kn dodatak je 1200 kn,
  • od 1850,01 do 2350 kn dodatak je 900 kn,
  • od 2350,01 do 3350 kn dodatak je 600 kn,
  • od 3350,01 do 4360 kn dodatak je 400 kn.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna PLENKOVIĆ OKUPIO MINISTRE Vlada pripremila pomoć za gotovo milijun građana: ''Cilj je preusmjeriti uštede iz proračuna onima kojima je pomoć najpotrebnija''

Pročitajte i ovo Ilustracija POČELO JE Jedna europska država uputila važno upozorenje svojim građanima: "Nikad ranije nismo bili u ovoj situaciji"

Jednokratno novčano primanje isplatit će se dijelu umirovljenika do kraja prosinca, a drugim umirovljenicima najkasnije u ožujku 2023.

 

U sustavu socijalne skrbi jednokratna novčana pomoć odnosit će se na nezaposlene, korisnike zajamčene minimalne naknade, osobne invalidnine, nacionalne naknade za starije te korisnike naknade za nezaposlene branitelje, kao i korisnike doplatka za djecu.

"Gotovo milijun građana bit će obuhvaćeno ovim mjerama. Bit će dodijeljeno nešto više od 700 milijuna kuna'', rekao je Plenković. 

Isplata jednokratnog novčanog primanja korisnicima prava u sustavu socijalne skrbi isplatit će se u iznosu od 1000 kuna, a isplata će biti u prosincu ove godine.

Što se tiče jednokratne isplate novčanog primanja korisnicima doplatka za djecu radi ublažavanja posljedica porasta cijena energenata, tom mjerom obuhvatit će se 250.000 djece i na ovaj način pomoći ćemo 125.000 korisnika te mjere. Sredstva su osigurana u vrijednosti većoj od 60 milijuna kuna.

Nakon sjednice Vlade ministri Marko Primorac i Marin Piletić dali su izjave o paketu Vladinih mjera. 

Ministar Primorac naglasio je da će paket mjera biti teži nešto više od 700 milijuna kuna, od toga će 470 milijuna biti usmjereno na pomoć umirovljenicima s najnižim mirovinama, oko 160 milijuna za osobe koje koriste prava u sustavu socijalne skrbi, nešto više od 73 milijuna bit će dodijeljeno korisnicima dječjeg doplatka i 15 milijuna kuna za pomoć osobama u privremenim smještajima.

Naglasio je kako su baš zbog paketa mjera s resorima ranije prolazili planirane rashode do kraja godine te da su uštede došle iz neizvršenih rashoda po sudskim presudama, ušteda na materijalnim rashodima, ušteda unutar samog ministarstva financija na kamatnim rashodima, robne pričuve... Poručio je da bi sve trebalo biti isplaćeno do kraja godine.

Na upit je li ovo skretanje pozornosti sa spore obnove, rekao je: "U obnovu se ne razumijem, ali činjenica je da nitko nije zadovoljan ovom dinamikom. Ja sam osobno, kao osoba koja se ne bavi građevinom, očekivao da bi se tijekom godine i pol ta obnova trebala dogoditi. Zašto se nije dogodila, ne znam. Dozvoljavam da sam nedovoljno informiran o tome, ali naravno da smo svi nezadovoljni'', rekao je Primorac.

Osvrnuo se i na konverziju švicarca rekavši da u potpunosti poštuje trodiobu vlasti i bilo kakav komentar bio bi neprimjeren. Rekao je kako curenje informacija preko agencija nije u njegovu resoru.

Ministar Piletić objasnio je dinamiku isplate i kome ide višak novca koji je "pronađe". Jednokratni dodatak za umirovljenike doći će po četvrti put u dvije godine, naglasio je Piletić. Svi koji primaju do 4360 kuna mogu računati na dodatak.

Što se tiče umirovljenika, objasnio je model, odnosno na koji će način novac biti podijeljen umirovljenicima.

Naglasio je da sve isplate idu automatizmom, do kraja ove godine bit će isplaćen veći dio tih jednokratne pomoći, a oni koji će ostvariti pravo od rujna pa do kraja godine, njima će se dodaci isplatiti do ožujka.

 

 

  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene