Obavijesti Video Pretražite Navigacija
RAT U UKRAJINI

Ukrajinci se spremaju za novi napad: "Moskvi je važno da Božić i Novu godinu provedemo u mraku"

Ruski predsjednik Vladimir Putin je priznao da je situacija u četiri okupirane regije u istočnoj Ukrajini izuzetno teška. Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski posjetio je Bahmut, grad na prvoj liniji fronta.

 

  • Putin je prvi put priznao da je situacija u četiri okupirane regije u istočnoj Ukrajini "izuzetno teška"
  • Volodimir Zelenski posjetio je Bahmut, prvu liniju fronta
  • Kremljl odbacuje tvrdnje da se Rusija i Bjelorusija pripremaju za zajedničku operaciju protiv Ukrajine
  • U eksploziji plinovoda u Rusiji poginulo je troje ljudi

Pratite najvažnije događaje:

22:49 Ruske trupe "namjerno su napale" talijanske novinare Claudija Locatellija i Niccoloa Celestija u gradu Khersonu na jugu Ukrajine, izvijestila je talijanska medijska kuća ANSA.

22:11 Glavni stožer ukrajinske vojske smatra daRusija premješta više osoblja i opreme s Dalekog istoka u Ukrajinu.

"Rusija je povećala broj vojnika, oružja i vojne opreme koja se prebacuje s Dalekog istoka zemlje za rat protiv Ukrajine", stoji u priopćenju.

21:54 U svojoj dnevnoj videoporuci ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski kazao je kako je vidio gradove razorene ratom dok je prolazio kroz njih na putu do prve crte bojišnice.

"Bio sam danas tamo da podržim naše vojnike, da im uručim državna priznanja, da im se zahvalim. Prošao sam Slovjansk, Kramatorsk, Družkivku, Konstantinovku. Gradove, sela u blizini, koji se sada doslovno bore za život", kazao je.

Ustvrdio je da će ukrajinske trupe u Bahmutu zaustaviti "takozvani ruski svijet" i rekao da će njegova vlada učiniti "sve moguće i nemoguće, očekivano i neočekivano" kako bi pomogla trupama da pobijede.

21:51 Ruske snage i vojna oprema premještene su bliže bjeloruskoj granici s Ukrajinom, prema bjeloruskoj promatračkoj skupini Hajun.

"Broj vojnika i opreme je malen i definitivno nedovoljan za bilo kakvu ofenzivnu akciju", stoji u izvješću te se dodaje da bi taj potez mogao biti dio planova za izvođenje više zajedničkih vježbi ruskih i bjeloruskih snaga u blizini ukrajinske granice.

Kao što smo spomenuli u našem prošlom postu, američki think tank procijenio je da je "malo vjerojatno" da će Bjelorusija poslati trupe u Ukrajinu unatoč očitom pritisku Rusije.

21:10 Novoizabrani brazilski predsjednik Luiz Inacio Lula da Silva rekao je u utorak da mu je ruski predsjednik Vladimir Putin čestitao na nedavnoj izbornoj pobjedi, te je spomenuo čvršće odnose između dviju zemalja.

Putin je ranije ove godine rekao da ima "dobre odnose" i s Lulom i s krajnje desničarskim Lulinim prethodnikom Jairom Bolsonarom, koji je službeno putovao u Moskvu u veljači, samo nekoliko dana prije početka rata u Ukrajini.

Lula, koji planira posjetiti Sjedinjene Države i Kinu početkom svog mandata, želio je naglasiti da se Brazil "vratio" na svjetsku pozornicu otkako je on pobijedio na izborima u listopadu.

"Putin mi je čestitao na izbornoj pobjedi", tvitao je ljevičarski čelnik, dodajući da je ruski predsjednik poželio i "jačanje odnosa između naših zemalja".

Pročitajte i ovo Vatreni i turizam: Ilustracija - 2 VELIKO ZANIMANJE Uspjeh Vatrenih mogao bi dati vjetar u leđa i domaćem turizmu: Internet eksplodirao od pretraživanja pojma "Hrvatska"

Pročitajte i ovo Mirjana Livojević u Dnevniku Nove TV - 2 PROBLEMI U ZDRAVSTVU Liječnica o poražavajućim rezultatima studije: "Bombastično prezentirana reforma neće riješiti probleme"

18:03 Ukrajina bi se trebala pripremiti za novi napad na energetsku infrastrukturu, rekao je ukrajinski premijer Denis Šmihal te istaknuo da Moskva želi da Ukrajinci Božić i Novu godinu provedu u mraku.

Šmihal je to rekao nakon što su ruski napad ostavili Kijevsku oblast na kritično niskim zalihama električne energije. Kijev, glavni grad Ukrajine, ima manje od 50 posto potrebne električne energije.

"Popravci se nastavljaju, ali je situacija jako teška", rekao je Šmihal te dodao: "Ruski teroristi će učiniti sve da ostave Ukrajince bez struje za Novu godinu. Njima je važno da se Božić i Nova godina u Ukrajini slave u mraku. Zato bismo se trebali pripremiti za nove napade."

Rusija planira zatvoriti organizaciju za ljudska prava

17:51 Njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier zatražio je u utorak u telefonskom razgovoru od kineskog predsjednika Xi Jinpinga da "iskoristi svoj utjecaj" na ruskog predsjednika Vladimira Putina kako bi "okončao" rat u Ukrajini, priopćio je ured njemačkog predsjednika.

"Predsjednik je istaknuo zajednički interes Kine i Europe da se okonča rat. Zatražio je od Xi Jinpinga da iskoristi svoj utjecaj na Rusiju i da utječe u tom smislu na Putina", navodi se u priopćenju.

Od početka rata u Ukrajini, Zapad pokušava izvršiti pritisak na Kinu koju kritizira zbog njezine bliskosti s Moskvom. Tijekom nedavnog posjeta njemačkog kancelara Olafa Scholza Kini, Xi Jinping je službeno izrazio svoje protivljenje nuklearnoj eskalaciji rata u Ukrajini.

Pročitajte i ovo Male plaće Hrvata: Ilustracija - 2 Izvještaj Eurostata Plaće u Hrvatskoj među najnižima u Europi - čak triput manje od irskih

17:16 Rusko ministarstvo pravosuđa podnijelo je tužbu za gašenje Moskovske helsinške skupine, jedne od najstarijih organizacija za ljudska prava Rusiji, objavljeno je u utorak na internetskoj stranici moskovskog suda.

Skupina, koja objavljuje godišnje izvješće o stanju ljudskih prava u Rusiji, također je u priopćenju izvijestila o pokrenutom zahtjevu za raspuštanjem i zabranom djelatnosti na teritoriju Rusije.

Nije još poznato na temelju čega je vlasti žele ugasiti, ali novinski portal Novaya Gazeta objavio je da je taj potez rezultat nenajavljene provjere aktivnosti organizacije koju su naredili državni odvjetnici.

Prema priopćenju, nevladina organizacija je optužena da je provodila aktivnosti izvan Moskovske regije, kršeći svoj regionalni status, posebno da je slala promatrače na suđenja ili svoje članove na događaje u drugim dijelovima zemlje.

Zahtjev je podnesen u utorak i ispituje se, potvrdila je glasnogovornica moskovskog gradskog suda, koju je citirala novinska agencija Interfax.

Pročitajte i ovo Hrvatska policija na Frontexovoj obuci 2000 TONA Nesvakidašnji ulov: Pogledajte što je otkrila hrvatska policija u suradnji s Frontexom

15:47 Ukrajinska vojska uspjela je presresti velik broj telefonskih razgovora koji su ruski vojnici vodili sa svojim obiteljima. U njima, između ostalog, opisuju loše stanje u kojem se nalaze na prvoj crti bojišnice.

Više o tome možete pročitati >>OVDJE.

IT-evci napuštaju Rusiju

15:10 Oko 100.000 ruskih informatičara napustilo je Rusiju od početka invazije Moskve na Ukrajinu, tvrde ruske vlasti.

"Zapravo, ako pogledamo oba vala odlazaka, do 10 posto zaposlenika IT tvrtki napustilo je zemlju i nije se vratilo", rekao je ministar digitalizacije Maksut Shadajev na parlamentarnom saslušanju u utorak. No rekao je da je 80 posto njih i dalje zaposleno u ruskim tvrtkama i da je protiv toga da se tim Rusima zabrani rad na sadašnjim lokacijama.

Do prvog vala iseljavanja došlo je ubrzo nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin pokrenuo rat u Ukrajini u veljači, a do drugog nakon što je naredio djelomičnu mobilizaciju rezervista u Rusiji. Europska unija većini Rusa u bijegu nije dopustila ulazak na svoj teritorij pa su mnogi potražili utočište u susjednim bivšim sovjetskim republikama. U Rusiji ih ponekad prozivaju kao "izdajnike domovine".

Vlada i parlament sada raspravljaju o zakonu koji bi zabranio tim iseljenim ruskim državljanima da nastave raditi za ruske tvrtke. Nedostatak ruskih računalnih stručnjaka nedavno je doveo do toga da su oni službeno oslobođeni služenja vojnog roka. No mnogi Rusi ne vjeruju Kremlju i radije se drže podalje od svoje domovine.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna bacio molotovljev koktel Građani osuđuju strašan napad u Ivancu: "Bilo bi dobro da se zaštitari stave ispred centra pa da tome dođe kraj"

Pročitajte i ovo Švicarski franak SLUČAJ FRANAK Pravo na obeštećenje: Stigla odluka Vrhovnog suda o kreditima u švicarskim francima koji su konvertirani u euro

14: 40 Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Veršinin rekao je da više od 60 ruskih "talaca" služi kazne zatvora u Sjedinjenim Državama, što je po njemu rezultat ilegalnog globalnog lova američkih obavještajaca za Rusima. Veršinin je to rekao u intervjuu za rusku agenciju RIA-u objavljenom u utorak, u trenutku kada Washington traži novi razmjenu zatvorenika s Moskvom. Veršinin nije rekao koliko bi ljudi time moglo biti obuhvaćeno.

"Ukupan broj ruskih državljana (u američkim zatvorima) koji su zapravo taoci veći je od 60", rekao je. Nije iznio nikakve dokaze da su oni osuđeni na zatvor iz političkih razloga ili iz nekog drugog neopravdanog razloga, ali je rekao da u SAD-u općenito vlada proturusko raspoloženje i da je to njegovo stajalište.

SAD je ranije ovaj mjesec pustio na slobodu ruskog trgovca oružjem Viktora Bouta, koji je služio kaznu od 25 godina zatvora, razmijenivši ga za Brittney Griner, američku košarkašicu zatvorenu u Rusiji zbog posjedovanja droge.

Američki mediji izvijestili su da je Rusija odbila uključiti Paula Whelana, američkog marinca osuđenog 2020. zbog špijunaže, u tu razmjenu. Po američkim medijima, Rusija traži puštanje na slobodu Vadima Krasikova, koji je 2019. osuđen zbog ubojstva čečenskog disidenta u Berlinu, kao zamjenu za Whelana. Njemačke vlasti navodno su odbile u tome sudjelovati.

14:20 U eksploziji plinovoda u Rusiji poginulo je troje ljudi, a jedna je osoba ozlijeđena. Protok plina kroz taj dio plinovoda prekinut je oko 13:50 po lokalnom vremenu, piše Reuters. 

Ministarstvo za hitne situacije objavilo je da je do eksplozije došlo prilikom planiranog održavanja u blizini sela Kaninino, koje se nalazi oko 150 kilometara zapadno od grada Kazan. Požar koji je izbio nakon eksplozije je ugašen.

Snimka Mariupolja u ruševinama

14:00 Pojavila se snimka koja pokazuje kako je nekoć lijep grad Mariupolj ostao u ruševinama. Snimka koju je podijelio reporter Kyiv Independenta Ilija Ponomarenko prikazuje puste ulice i uništene zgrade koje su ostale u gradu koji je nekoć bio trgovačko središte s gotovo pola milijuna ljudi. Mariupolj je bio ključna meta Vladimira Putina od početka rata. 

13:30 Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov odbacio je tvrdnje da se Rusija i Bjelorusija pripremaju za zajedničku operaciju protiv Ukrajine. Na pitanje jesu li istinite tvrdnje koje je iznio ukrajinski general Valerij Zalužnij o zajedničkoj operaciji, on je rekao: "Koji general je to rekao? Zalužnij? On se treba odmoriti, previše radi." Zalužnij je prošlog tjedna rekao da Rusija priprema 200.000 novih trupa za veliku ofenzivu koja bi mogla doći s istoka, juga ili čak iz Bjelorusije već u siječnju, no vjerojatnije na proljeće. 

13:15 Ukrajina će primiti više od 10.000 Muskovih satelita Starlink tijekom nadolazećeg razdoblja. "Musk nas je uvjerio da će nastaviti podržavati Ukrajinu. On razumije situaciju", rekao je ukrajinski ministar digitalnih znanosti Mihajlo Fedorov.

13:00 Dio ruskog plinovoda Urengoj - Pomari - Užgorod zatvoren je nakon eksplozije, prema izvješćima. Hitne službe u ruskom području Čuvašije, u zapadnoj regiji, rekle su da je cijev prekinuta u blizini sela Kalinino. Uzrok eksplozije još nije jasan, piše Sky News.

Zelenski posjetio Bahmut

12:10 Predsjednik Zelenski posjetio je Bahmut, grad u kojem se već mjesecima vode žestoke borbe za osvajanje između ruskih i ukrajinskih vojnika, poručeno je iz ureda ukrajinskog predsjednika. Zelenski se susreo s vojnicima kako bi ih nagradio za silne napore i hrabrost na prvoj liniji fronte. Riječ je o nenajavljenom posjetu, a Zelenski je već napustio Bahmut.

"Bahmut je Ukrajina. Bahmut stoji, Bahmut se drži", napisala je vojska na Telegramu. 

Njegov potez oduševio je svijet, pa su društvene mreže preplavljene pohvalama i komentarima. 

12:00 Rat u Ukrajini neće uskoro završiti, rekao je glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres te dodao da se ne nada skorašnjim izgledima za mir.

"Nisam optimist što se tiče mirovnih pregovora u bliskoj budućnosti", rekao je Guterres na svojoj konferenciji za novinare, dodajući da će se vojni sukob nastaviti.

Pojačana obrana na ukrajinsko-bjeloruskoj granici

11:14 Zamjenik ukrajinskog ministra unutarnjih poslova Jeven Jenin rekao je za BBC da će Ukrajina pojačati obranu na granici s Bjelorusijom nakon sastanka Lukašenka i Putina.

11:00 Pojavile su se snimke Kijeva nakon što su ruski dronovi kamikaze jučer pogodili glavni grad. Snimka, koju je podijelila ukrajinska stručnjakinja za sigurnost Maria Avdejeva, prikazuje većinu regije u mraku dok se grad i dalje suočava s napadima dronovima. Ukrajinska vojska priopćila je da je jučer oborila 30 od 35 dronova koje je Rusija ispalila u glavnom gradu i oko njega.

10:15 Ruskom milijarderu koji je rat opisao kao "ludilo" Kremlj je zaplijenio hotelski kompleks. Oligarh Oleg Deripaska ranije ove godine nazvao rat je "ludilom" i upozorio na "paklenu ideološku mobilizaciju", a mnogi su promatrači nagađali kako bi Kremlj mogao odgovoriti. Ruski sud sada je naredio zapljenu luksuznog hotelskog kompleksa u vlasništvu tog milijardera. Zapljena hotelskog kompleksa Imeretinskiy i marine u Sočiju vrijedne milijardu dolara dolazi nakon što je Kremlj navodno zatražio od milijardera da prestane kritizirati rat te da se primiri. 

Pročitajte i ovo Srpska policija POTRAGA U TIJEKU U Novom Sadu pretučeni članovi zagrebačkog kazališta: "Pitali su jesmo li iz Hrvatske"

10:00 Rusko ministarstvo obrane u ponedjeljak je priopćilo da će Rusija i Kina održati zajedničke pomorske vježbe od 21. do 27. prosinca. Te se vježbe održavaju svake godine od 2012., a uključivat će raketno i topničko gađanje u Istočnom kineskom moru. Naglašeno je kako je glavna svrha vježbi jačanje pomorske suradnje Rusije i Kine te održavanje mira i stabilnosti u azijsko-pacifičkoj regiji.

Pojačan nadzor ruskih granica

08:40 Predsjednik Vladimir Putin naredio je Saveznoj službi sigurnosti (FSB) da pojača nadzor ruskog društva i granica zemlje kako bi se spriječio rizik izvana i djelovanje domaćih izdajnika. Više pročitajte OVDJE

08:35 Američki Institut za proučavanje rata tvrdi da je bjeloruski čelnik Aleksandar Lukašenko obuzdao Putinove želje da prisili Bjelorusiju na daljnje ustupke tijekom sastanka u Minsku 19. prosinca. Navode kako je mala vjerojatnost da bi Bjelorusija mogla sudjelovati u Putinovu ratu protiv Ukrajine. ISW ističe da Lukašenko koristi retoriku obrane bjeloruskih granica od Zapada i NATO-a kako bi izbjegao sudjelovanje u ruskoj invaziji. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna U SKLADU S VREMENOM Jedan hrvatski grad odustaje od novogodišnjeg vatrometa: "Želimo zaštititi životinje i okoliš"

08:30 Ruski čelnik Vladimir Putin rekao je da je situacija u četiri okupirane regije u istočnoj Ukrajini "izuzetno teška", piše Reuters. 

08:00 Sjedinjene Države optužile su glavnog tajnika UN-a Antonija Guterresa da je "očigledno popustio ruskim prijetnjama" i da nije poslao dužnosnike u Ukrajinu da pregledaju bespilotne letjelice koje koristi Rusija, a za koje Washington i drugi tvrde da ih je isporučio Iran, objavio je Reuters.

Rusija je, navodi se, zanijekala da su njezine snage koristile iranske bespilotne letjelice u Ukrajini i tvrdi da službenici UN-a nemaju mandat da putuju u Kijev kako bi istražili porijeklo bespilotnih letjelica. Iran je, s druge strane, priznao da je opskrbio Moskvu bespilotnim letjelicama te istaknuo, međutim, da su one poslane prije nego što je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu.

Pročitajte i ovo llustracija NIJE SE HTIO ZAUSTAVITI Mladić u Puli pijan i drogiran automobilom bježao policiji pa završio iza rešetaka

Velika Britanija, Francuska, Njemačka, Sjedinjene Države i Ukrajina ističu da isporuka bespilotnih letjelica iranske proizvodnje Rusiji krši rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a iz 2015. kojom se potvrđuje iranski nuklearni sporazum. Očekuju da Guterres pošalje dužnosnike u Kijev da istraže taj problem.

Upitan u ponedjeljak o pritisku s kojim se suočio, Guterres je novinarima rekao da se optužbe Zapada da je Iran opskrbio Rusiju bespilotnim letjelicama koje se koriste u Ukrajini promatraju u širem kontekstu svega onoga što UN poduzima vezano uz taj rat, a kako bi se utvrdilo bi li i kada trebali poslati dužnosnike u Kijev.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene