Obavijesti Video Pretražite Navigacija
POVIJESNA INFLACIJA I RECESIJA

Popravljanje odnosa? Njemački kancelar sletio u Peking, odmah ga testirali na koronu, pregledali i avion

Olaf Scholz
Olaf Scholz Foto: Afp
Njemački kancelar Olaf Scholz i izaslanstvo poslovnih čelnika sletjeli su u petak ujutro u Peking, čime je započeo prvi posjet čelnika jedne G7 nacije Kini u tri godine.

Scholz i cijela delegacija testirani su na COVID-19 pri slijetanju, a kinesko medicinsko osoblje u zaštitnim je odijelima ušlo u zrakoplov kako bi obavilo testove, naveo je Reutersov izvjestitelj koji je pratio delegaciju.

Kineska striktna politika nulte tolerancije na COVID i rastuće tenzije sa Zapadom učinili su nemogućim da čelnici velikih zapadnih sila posjete Kinu, dok je kineski predsjednik Xi Jinping tek sada nastavio s inozemnim putovanjima.

Scholzov posjet vjerojatno je dobrodošao razvoj događaja za kinesko vodstvo, koje će nastojati ojačati odnose s vanjskim svijetom nakon završetka 20. stranačkog kongresa, gdje je Xi učvrstio svoj status u vladajućoj Komunističkoj partiji.

"Kina, u sadašnjem domaćem i međunarodnom okruženju, treba njegov posjet i sve što bi obje strane zajednički izjavile u Pekingu, posebno nedugo nakon (stranačkog) kongresa", rekao je profesor međunarodnih odnosa na Sveučilištu Renmin u Pekingu Shi Yinhong.

Usred povijesne inflacije i prijeteće recesije u Njemačkoj Scholz će nastojati naglasiti potrebu za kontinuiranom suradnjom s Kinom, smatraju analitičari.

Scholz će se sastati sa Xijem i odlazećim premijerom Li Keqiangom, a prema vladinim izvorima očekuje se da će pokrenuti kontroverzna pitanja kao što su ljudska prava, Tajvan i poteškoće s kojima se njemačke tvrtke suočavaju u pristupu kineskom tržištu. Uoči posjeta bilo je kritika unutar EU-a i njemačke vladine koalicije, uglavnom od stranke Zelenih i liberala.

Unatoč političkim nesuglasicama, uloga Kine u ključnim industrijama, od brodogradnje do električnih vozila, zajedno s neviđenom gospodarskom situacijom s kojom se Njemačka suočava, znači da je Scholzu potrebna suradnja s Kinom više nego što je to ikada trebalo njegovoj prethodnici Angeli Merkel, rekao je profesor i direktor Centra za europske studije na Sveučilištu Renmin Wang Yiwei.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene