Hrvatska policija na Frontexovoj obuci
Hrvatska policija na Frontexovoj obuci Foto: MUP

Hrvatska policija u utorak je izvijestila da je u suradnji sa Carinskom upravom i Inspekcijom zaštite okoliša sudjelovala u opsežnoj Frontexovoj akciji protiv nezakonitog trgovanja otpadom preko vanjskih granica EU-a u kojoj je zaplijenjeno preko 2000 tona raznog otpada.


U suradnji 29 zemalja i pet europskih tijela provedeno je 2500 kontrola i otkriveno 100 slučajeva nezakonitog trgovanja otpadom. Pritom je zaplijenjeno 2000 tona otpada, a uhićene su 43 osobe.

MUP podsjeća da nezakonito trgovanje otpadom donosi ogromnu zaradu te nosi relativno nizak rizik. Radi se o iznimno popularnom kaznenom djelu koje nadilazi granice i ima strašan učinak na okoliš pa borba protiv nezakonitog trgovanja otpadom, ističu, zahtijeva snažan međunarodni odgovor.

U kontroli otpada po kombijima, kamionima i brodovima službenici su pronašli korištene auto dijelove, plastiku, baterije, otpadno ulje, metalni otpad, stare gume, tekstil i elektronički otpad, ali i opasan otpad.

Otpad je trebao biti prevezen u Afriku, Aziju i srednju ili istočnu Europu gdje bi bio bačen, zapaljen ili raspršen, trujući tlo, zrak i vodu.

Crno Brdo u Biljanima Donjim (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Milošević: ''Ostavite se administracije, vrijeme je za uklanjanje crnog brda''

Aktivisti Greenpeacea održali prosvjed ispred Inine zgrade ''Ivana D – dvije godine nebrige'': ''Planira li Ina oboriti i preostalih 19 platformi na dno Jadrana?''

Uz to, zemlje sudionice prijavile su pravosudnim tijelima velik broj osumnjičenih i izrekle značajne iznose novčanih kazni. Otkrivene su i srodne kaznene aktivnosti poput krivotvorenja isprava i nedostatka odgovarajućih dozvola, priopćio je MUP.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju