Obavijesti Video Pretražite Navigacija
50. DAN RATA

Uskoro susret Putina i Zelenskog? Kremlj postavio uvjete: "Predsjednik nikada nije odbio takav sastanak". Ukrajinci granatirali stambene zgrade u Rusiji, ima žrtava

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Danas je 50. dan rata u Ukrajini. Broj žrtava iz dana u dan raste. Sjedinjene Američke Države i Francuska najavile su slanje dodatne vojne pomoći Ukrajini. Najavljeno je otvaranje devet humanitarnih koridora.

 

  • Rusko ministarstvo obrane u srijedu je upozorilo da će ruske vojne snage napasti dijelove Ukrajine, uključujući Kijev, ako se napadi na ruski teritorij nastave. 
  • Prema navodima ukrajinskih dužnosnika, ruska krstarica kojoj su ukrajinske trupe slavno prkosile na malom otoku na početku rata pogođena je ukrajinskim raketama u Crnom moru.
  • Humanitarni prekid vatre u Ukrajini ne čini se moguć u ovom trenutku, rekao je u srijedu glavni tajnik UN-a Antonio Guterres.
  • Ukrajinske oružane snage tvrde kako je ruska vojska spremna za ofenzivu u smjeru Donjecka i Hersona.

Tijek događaja iz minute u minutu možete pratiti u nastavku:

16:40 "Ruske snage vjerojatno su počinile ratne zločine napadajući ukrajinske civile", rekao je irski ministar vanjskih poslova Simon Coveney tijekom današnjeg posjeta Ukrajini. Dodao je da se Irska zalaže za "maksimalistički" paket sankcija protiv Rusije te da žele privesti kraju "ludilo" rata.

Posjetio je područja koja su izravno pogođena ruskom invazijom i susreo se s ukrajinskim ministrom vanjskih poslova Dmitrom Kulebom i ministrom obrane Oleksijem Reznikovom. "Iako je Irska vojno neutralna, dopustite mi da budem jasan da nismo neutralni po pitanju ovog rata i sukoba i budućnosti vaše zemlje", rekao je.

Tijekom svog posjeta, Coveney je najavio tri milijuna eura za financiranje Međunarodnog kaznenog suda, a milijun eura će odmah biti proslijeđeno uredu tužitelja. Irska je već dala 20 milijuna eura humanitarne pomoći Ukrajini i 33 milijuna eura vojne pomoći.

16:35 Britanski obavještajci tvrde da Moskva pokušava regrutirati ljude u otcijepljenoj moldavskoj regiji Pridnjestrovlje koju drže proruski separatisti, ali je međunarodno priznata kao dio Moldavije. Moldavija je optužila Rusiju za pokušaj regrutacije njezinih državljana.

"Takve akcije ne promiču mir za sve nas, naše sugrađane, za naše obitelji. Takve stvari su vrlo opasne i moraju se zaustaviti", kazao je ministar vanjskih poslova Nicu Popescu. Procjenjuje se da je u Pridnjestrovlju sada smješteno oko 1500 ruskih vojnika, iako Moldavija tvrdi da nije doživjela značajne promjene u broju vojnika od invazije na Ukrajinu.

16:17 Ukrajinski Ministarstvo zdravstva priopćilo je da su od početka rata oštećene 324 bolnice. 24 su potpuno uništene. Na oslobođenim područjima počinju radovi na obnovi zdravstvenih ustanova.

Obavljena četvrta razmjena zarobljenika

15:43 Rusija i Ukrajina obavile su četvrtu razmjenu zarobljenika, izjavila je potpredsjednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk. "Još jedna, četvrta, razmjena zarobljenika održana je danas po nalogu ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog", rekla je.

"Oslobođeno je pet časnika i 17 redovnih vojnika, te osam civila među kojima je i jedna žena. Ukupno trideset naših građana danas ide kući", dodala je. Rusija tek treba potvrditi razmjenu.

15:35 Ruski istražitelji tvrde da je Ukrajina ranije danas izvela zračne napade na stambeno područje u Rusiji i dodaju da su dva niskoletna vojna helikoptera opremljena teškim naoružanjem napala grad Klimovo, ozlijedivši sedam osoba, uključujući dijete i oštetivši šest kuća.

Izvještaji o napadu, koji nisu neovisno provjereni, došli su nakon što je Moskva objavila da će bombardirati ciljeve u Kijevu i drugim dijelovima Ukrajine ako ukrajinske snage nastave napadati njezin teritorij.

Ništa od plaćanja plina u rubljima

15:29 Kupci iz EU-a izgubili bi kontrolu nad novcem i u konačnici bi prekršili sankcije kada bi ruski plin plaćali prema uredbi kojom je Moskva propisala plaćanje u rubljima, preko posredničke banke u Rusiji, stoji u internoj bilješci Europske komisije. Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je krajem ožujka uredbu prema kojoj kupci ruski plin od početka travnja moraju plaćati preko posredničke banke u Rusiji, koja uplaćene devize, uglavnom eure i dolare, prodaje na dražbi i doznačuje prihod u rubljima dobavljaču plina.

Uredba zadaje nove obaveze kupcima plina iz EU koji bi de facto izgubili kontrolu nad novcem, smatra Europska komisija u bilješci, uz napomenu da je tehnička, preliminarna i bazirana na "neslužbenom prijevodu" uredbe ruskog predsjednika od 31. ožujka. Kupci iz EU-a plaćali bi plin i dalje u ugovorenoj valuti, eurima ili dolarima, ali kupnja bi bila dovršena tek nakon što bi posrednica, Gazprombank, promijenila ugovorenu valutu u rublje u dogovoru s ruskom središnjom bankom i rublje položila na drugi račun, stoji u bilješci.

"To znači... da plaćanje ne bi bilo dovršeno u valuti utvrđenoj ugovorom, u trenutku kada je novac položen na račun... već tek u nepoznatom i nedefiniranom trenutku, nakon konverzije deviza... u rublje i njihovog polaganja na posebni račun", dodaje se. Postupak bi u cijelosti nadzirala Rusija, a europske kompanije izgubile bi u trenutku plaćanja kontrolu nad novcem, što znači nepredvidive dodatne troškove, utvrdila je Komisija u bilješci u koju je Reuters dobio uvid.

"Ruska država, preko svoje središnje banke, u potpunosti kontrolira strane valute... kojima može manipulirati isključivo u svoju korist", primjerice, kroz primijenjeni tečaj, napominje Bruxelles. "Takav mehanizam doveo bi do kršenja važećih restriktivnih mjera uvedenih Rusiji, njezinoj vladi, Središnjoj banci Rusije i njihovim zastupnicima", smatra EK u bilješci u koju je Reuters dobio uvid.

15:17 Ukrajina je apelirala na UN da olakša povratak ukrajinske djece koja su "nezakonito deportirana iz Ukrajine". "Prijetnja ilegalnog posvajanja ukrajinske djece od strane ruskih državljana bez poštivanja svih potrebnih procedura utvrđenih ukrajinskim zakonom je eklatantna", stoji u priopćenju.

"Kršeći međunarodno humanitarno pravo i osnovne standarde čovječanstva, Rusija se bavi državno-organiziranom otmicom djece i uništavanjem budućnosti ukrajinske nacije", navodi se. Ukrajinski dužnosnici u više navrata su optužili Moskvu za nasilno premještanje tisuća civila iz opkoljenog istočnog grada Mariupolja u Rusiju. Kremlj je odbacio optužbe, navodeći da je Kijev ometao napore za evakuaciju.

Nova prijetnja iz Rusije

14:57 Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Alexander Gruško rekao je da će Rusija poduzeti sigurnosne mjere ako se Švedska i Finska odluče pridružiti NATO-u. Gruško je kazao da će njihovo članstvo u vojnom savezu dovesti do "najnepoželjnijih posljedica".

Britanska ministrica vanjskih poslova Liz Truss kazala je da "Švedska i Finska mogu slobodno izabrati svoju budućnost bez uplitanja - Velika Britanija će podržati sve što odluče". "Ruske prijetnje nordijskim i baltičkim državama nisu nove i samo jačaju naše jedinstvo", dodala je.

14:22 Vladimir Putin je danas rekao da čak ni ono što on naziva "neprijateljskim zemljama" nisu uspjele prestati koristiti ruski plin.

Putin je priznao da je došlo do poremećaja u plaćanju nafte i plina te rekao da su plinske tvrtke "odgovorni" igrači na globalnom tržištu.

Također je optužio SAD da imaju skuplje opskrbne linije, dodajući da je ruska stabilna i jeftina, piše Sky News.

Sastanak Putina i Zelenskog

14:20 Uvjet za mogući sastanak ruskog predsjednika Vladimira Putina i ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog je dokument o sporazumu spreman za potpisivanje dvojice čelnika, priopćio je Kremlj u četvrtak.

"Predsjednik Putin u principu nikada nije odbio takav sastanak, ali za to moraju biti pripremljeni određeni uvjeti, odnosno tekst dokumenta", rekao je Peskov novinarima na redovnoj konferenciji.

"Za sada nema ažuriranja za izvješće ovdje", dodao je Peskov.

13:43 Guverner ruske južne regije Briansk izjavio je u četvrtak da su stambene zgrade u selu Klimovo pogođene nakon što je na njih pucala ukrajinska vojska.

"Danas je selo Klimovo pod vatrom ukrajinskih oružanih snaga. U granatiranju su oštećene dvije stambene zgrade, a među stanovnicima ima i žrtava", rekao je guverner Aleksandar Bogomaz na svojem kanalu na Telegramu, piše Reuters.

Ukrajinsko ministarstvo obrane i vojska nisu odmah odgovorili na zahtjeve za komentar nakon što je Rusija ranije rekla da su minobacači pali u blizini graničnog objekta u regiji Briansk.

FSB tvrdi da je granatiran granični punkt.

13:09 Bivši američki predsjednik Donald Trump pridružio se Joeu Bidenu, koji je nazvao "genocidom" ono što se događa u Ukrajini.

Govoreći na Fox Newsu, Donald Trump je rekao: "Tako je tužno gledati. A sada tome dodajte ono što se događa u Ukrajini – to je genocid. Ono što se događa u Ukrajini, ljudi nikada prije nisu vidjeli ništa slično."

12:44 Rusko ministarstvo obrane priopćilo je da je požar na ratnom brodu Moskva, vodećem brodu ruske crnomorske flote, "pod kontrolom".

Brod je navodno pogođen s dvije ukrajinske rakete u Crnom moru u srijedu kasno navečer. Slavno su mu prkosile ukrajinske trupe na Zmijskom otoku na početku rata.

"Požar na krstarici Moskva je pod kontrolom. Nema vidljivog plamena. Zalihe streljiva više ne eksplodiraju. Kruzer Moskva još uvijek pluta. Glavna oružarnica projektila nije oštećena. Posada krstarice evakuirana je na obližnja plovila Crnomorske flote. Poduzimaju se mjere za tegljenje kruzera u luku. Trenutno se utvrđuju uzroci požara", naveli su.

S druge strane, dužnosnici u Kijevu kažu da je ruski brod u Crnom moru koji je pogođen protubrodskim projektilom počeo tonuti kada je streljivo na njemu počelo eksplodirati. Dodaju da je pogođen projektilom Neptun.

Izbačeni

12:03 Organizacija za gospodarsku suradnju i razvoj suspendirala je članstvo Rusije u Agenciji za nuklearnu energiju. Odluka stupa na snagu 11. svibnja.

Rusija ima peti najveći civilni nuklearni program u svijetu nakon Sjedinjenih Država, Francuske, Kine i Japana. Trenutno je vodeći svjetski izvoznik civilnih nuklearnih elektrana.

11:48 Guverner Harkiva Oleh Sinjegubov rekao je da su još četiri civila smrtno stradala od posljedica ruskog granatiranja proteklog dana. 

11:32 Australija je sankcionirala još 14 ruskih državnih poduzeća od "strateške i ekonomske važnosti" za Rusiju, navodi se u priopćenju australske ministrice vanjskih poslova Marise Payne.

Posljednja runda sankcija usmjerena je na obrambenu transportnu tvrtku Kamaz, kao i na brodarske tvrtke Sevmash i United Shipbuilding Corporation.

Također cilja na proizvođača elektroničkih komponenti Ruselectronics, koji proizvodi otprilike 80 posto svih ruskih elektroničkih komponenti, i Ruske željeznice, jednog od najvećih pojedinačnih doprinositelja ruskom gospodarstvu.

"Naše ciljanje na ruska državna poduzeća u koordinaciji s ključnim partnerima potkopava njihovu sposobnost poticanja ruskog gospodarstva", navodi.

"Spriječavanjem poslova s ​​ovim važnim izvorima prihoda za rusku vladu, povećavamo pritisak na Rusiju i potkopavamo njezinu sposobnost da nastavi financirati Putinov rat."

11:13 Ruska vojska objavila je u četvrtak da je preuzela potpunu kontrolu nad većim dijelom uništene luke u Mariupolju, "oslobodivši" je od paravojne Azovske bojne. >>Opširnije

10:10 Anonymousi nastavljaju sa svojim sankcijama Rusiji. Tko je ovoga puta bio na udaru, pročitajte >>OVDJE.

10:09 Austrijski kancelar Karl Nehammer i ruski predsjednik Vladimir Putin sastali su se početkom ovoga tjedna. Nehammer se u razgovoru za nacionalnu novinsku agenciju APA osvrnuo na Putinove navode o opskrbi plinom iz Rusije. >>Opširnije

Taoci

10:07 Ukrajinsko ministarstvo obrane tvrdi da su Rusi držali oko 300 ljudi kao taoce četiri tjedna u podrumu škole u blizini Černihiva, na sjeveru Ukrajine. U objavi na Twitteru navode da su taoci na zidu pisali dane i imena ubijenih osoba, kojih je bilo 18.

9:58 Ruski državni proizvođač plina Gazprom priopćio je da nastavlja isporučivati ​​prirodni plin Europi preko Ukrajine u skladu sa zahtjevima europskih potrošača, koji su se povećali u četvrtak, piše Reuters

9:55 Ministarstvo vanjskih poslova Ukrajine objavilo je nove podatke o ruskim gubicima u ratu. Navode da su Ukrajinci ubili 19.900 ruskih vojnika, uništili 160 zrakoplova, 144 helikoptera, 753 tenka, sedam brodova...

9:44 Andrej Kortunov, glavni ravnatelj Ruskog vijeća za međunarodne poslove i bivši savjetnik Odbora za međunarodne odnose u ruskom parlamentu, govorio je u emisiji Radio 4 Today o tome kako bi predsjednik Vladimir Putin mogao nastaviti s ratom.

Ako pratite njegove najnovije izjave, kaže Kortunov, prije samo dva dana iznio je argument da je jedina misija operacije u Ukrajini zaštita stanovnika Donbasa. To implicira da se ne radi o promjeni režima u Ukrajini - već radije o osiguravanju dobitaka koje je Rusija postigla na istoku zemlje, kaže on.

Kortunov također vjeruje da bi svaka eskalacija mogla zahtijevati neku vrstu mobilizacije i da će se "politički rizik za rusko vodstvo povećati".

"Ljudi u Rusiji zapravo ne žele ići u borbu protiv Ukrajinaca. Javna podrška vodstvu mogla bi pasti ako cijela ova stvar eskalira ili ako cijela stvar potraje predugo. Vidim znakove umora... Možda je prerano reći da ruska javnost mijenja stavove o sukobu, ali definitivno ne može trajati predugo", rekao je.

Bit će posljedica

9:35 Usred sukoba u Ukrajini Finska i Švedska su zainteresirane za ulazak u NATO. No, to se ne sviđa Rusiji.

Bivši ruski čelnik Dmitrij Medvedev rekao je da će biti posljedica ako se to dogodi. Dodao je i da će se morati prekinuti razgovori o baltičkoj regiji bez nuklearne energije, dodajući da "ravnoteža mora biti uspostavljena".

Također je rekao da, iako to neće predstavljati veliku promjenu za Rusiju, zemlja će ih vidjeti kao protivnike te će "poduzeti mjere" u regiji, piše Sky News.

9:30 Simon Coveney, irski ministar vanjskih poslova, otputovao je u Kijev kako bi se sastao s ukrajinskim dužnosnicima. Razgovarat će o državnoj pomoći i nastojanjima zemlje za članstvo u EU-u, kao i o daljnjim sankcijama Rusiji.

9:06 Britansko ministarstvo obrane objavilo je najnovije podatke obavještajnih službi.

  • Govor predsjednika Putina u utorak istaknuo je njegov kontinuirani interes za Donbas, u kojem Rusija napada ukrajinske snage pripremajući se za obnovljenu ofenzivu.
  • Urbana središta tijekom sukoba su se suočavala s opetovanim neselektivnim napadima iz Rusije. Gradovi Kramatorsk i Kostjantinivka vjerojatno će biti ruske mete za slične razine nasilja.
  • Kombinacija raširenih raketnih i topničkih napada i nastojanja da se snage koncentriraju za ofenzivu predstavlja povratak tradicionalnoj ruskoj vojnoj doktrini. Međutim, to će zahtijevati značajne razine sile. Ukrajinska kontinuirana obrana Mariupolja trenutno vezuje značajan broj ruskih vojnika i opreme.

8:41 Pod istragom je gotovo 6500 navodnih ratnih zločina koje su počinile ruske trupe u Ukrajini, priopćio je Ured ukrajinskog tužiteljstva. Prijavljena su ukupno 6492 slučaja, a potvrđeno je da je ubijeno 197 djece, dok je ozlijeđeno više od 351 djeteta.

8:40 Irina Vereščuk, zamjenica ukrajinskog premijera, najavila je da će danas biti dostupno devet humanitarnih koridora za evakuaciju civila.

"Otišli su ususret smrti"

8:38 Ukrajinci tvrde da su dignuli u zrak most u trenutku kada ga je prelazio ruski konvoj. >>Opširnije

8:34 Ukrajinska vojska objavila je najnovije ažuriranje stanja u zemlji. Priopćili su da Rusija nastavlja sa sustavnim raketnim i bombaškim napadima na vojnu i civilnu infrastrukturu u Harkivu, Donjecku i Zaporižji.

  • Ruske snage nastavljaju jačati topničke postrojbe, optimizirati postojeće zapovjedne sustave, obavještajnu i medicinsku potporu u blizini istočne granice Ukrajine.
  • Postrojbe ruskog saveznika Bjelorusije nastavljaju izvršavati zadaće pokrivanja ukrajinsko-bjeloruskih graničnih regija Brest i Gomel.
  • U Slobožanskom na sjeveroistoku Ukrajine ruske snage provode izviđanje mogućih mjesta za napad.
  • Oni također nastavljaju djelomično blokirati Harkiv, dok se granatiranje nastavlja u regiji.
  • U Donjecku na istoku Ukrajine ruske snage borile su se u okruzima Slavjansk, Popasna i Kurakovo te su bezuspješno upale u lučki grad Mariupolj.
  • Ukrajinske snage uništile su tenk, četiri oklopne jedinice i šest vozila, kao i ruski topnički sustav.

8:31 U Buči se održava pronalaženje stradalih civila. 

Iz napuštene škole u predgrađu Kijeva Vitalij Lobas, šef lokalne policije, koordinira masivnu operaciju pronalaženja, dokumentiranja i odgovarajućeg ukopa stotina tijela koja su Rusi ostavili iza sebe.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna VOJNI KAMIONI NA CESTI VIDEO Pojavila se snimka u blizini finske granice: Rusija premješta svoje raketne sustave prema Helsinkiju?

Pročitajte i ovo Zločini u Ukrajini ZVJERSTVA RUSKIH OKUPATORA Mučne fotografije iz razorenog sela kraj Kijeva: Doveli ženu da identificira ubijenog supruga

8:29 Sud u Jerseyju zamrznuo je sedam milijardi dolara imovine povezane s ruskim milijarderom Romanom Abramovičem.

Imovina koja je ciljana nalazi se ili u Jerseyju ili je u vlasništvu subjekata sa sjedištem u Jerseyju, rekao je odjel odvjetničkih ureda Jerseyja. Otok Jersey je dobro poznato porezno utočište.

8:28 SAD je poslao toliko svojih protutenkovskih projektila Javelin u Ukrajinu da su njihove zalihe na izmaku za moguću upotrebu za vlastite snage, prema studiji Centra za strateške i međunarodne studije.

Dopunjavanje američkih zaliha novim oružjem trajat će godinama, prema izvješću Marka Canciana, višeg savjetnika Međunarodnog sigurnosnog programa u CSIS-u.

Zarobljenici u Černobilu

7:40 Navodno su u tijeku pregovori o razmjeni 169 pripadnika Nacionalne garde Ukrajine koji su zarobljeni u nuklearnoj elektrani Černobil, kažu ukrajinski dužnosnici.

"Černobil je tragična stranica naše povijesti. Nažalost, moramo konstatirati da je tamo zarobljeno 169 pripadnika Zbora narodne garde. Danas su neki od njih, prema našim informacijama, na području Republike Bjelorusije, a neki u Rusiji. Bili smo na mjestu na kojem su zatočeni.

Ovo je tamnica bez svjetla, bez mogućnosti pravilne komunikacije. Za vrijeme boravka bili su lišeni svih sredstava komunikacije. A onda su ih izvadili. Nažalost, ne mogu reći kakva je njihova sudbina. U tijeku su pregovori o njihovoj razmjeni. Ali razumijemo da će to vjerojatno biti tek nakon završetka aktivne faze neprijateljstava", izvijestili su.

6:51 Europska svemirska agencija priopćila je da je prekinula suradnju s Rusijom na tri misije na Mjesec zbog invazije Moskve na Ukrajinu nakon prethodne odluke da to učini za misiju na Mars.

ESA je rekla da će "prekinuti kooperativne aktivnosti" na ruskim lunarnim misijama Luna-25, Luna-26 i Luna-27, na kojima je europskoj agenciji cilj bio testirati novu opremu i tehnologiju.

Krajem ožujka obustavljena je i suradnja na ExoMarsu, planu za slijetanje rovera na Mars kako bi bušio tlo i tražio znakove života.

6:50 Rusija pokušava mobilizirati do 70.000 ljudi u Donjecku, tvrdi ukrajinska vojska.

"Utvrđeno je da je rusko zapovjedništvo dodijelilo zadatak mobiliziranja 60.000 do 70.000 ljudi na području tzv. DPR-a", naveo je glavni stožer oružanih snaga u svojem posljednjem jutarnjem operativnom izvješću , dodajući da su navodno brojke popunjene "samo 20 posto".

Ukrajinci se predali u Mariupolju?

6:48 Rusija kaže da se više od 1000 ukrajinskih marinaca predalo u opkoljenom lučkom gradu Mariupolju, ali Ukrajina to poriče.

Zamjenik gradonačelnika Serhij Orlov rekao je za BBC da se tamošnje ukrajinske trupe i dalje bore.

Čini se da se borbe nastavljaju oko divovske čeličane Azovstal u luci, koja je jedno od dva područja koja nisu pod ruskom kontrolom. Ruska televizija objavila je snimku na kojoj se vidi kako se marinci predaju u željezari.

Ali savjetnik ukrajinskog predsjednika inzistirao je da su se marinci zapravo probili kako bi se povezali sa snagama bojne Azov u drugom džepu. Mariupolj je ključna meta za Rusiju jer nastoji uspostaviti kopneni put do poluotoka Krima, koji je anektirala 2014. godine.

6:47 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da bi Rusija trebala napustiti međunarodnu zajednicu ako ne želi postići mirovni sporazum.

"Ili će rusko vodstvo zaista tražiti mir ili će Rusija kao rezultat ovog rata zauvijek napustiti međunarodnu arenu", rekao je.

6:46 Ruski ratni brod koji je u srijedu evakuiran u Crnom moru bio je jedno od plovila uključenih u poznatu razmjenu na Zmijskom otoku u veljači, prema savjetniku ukrajinskog predsjednika.

6:45 Europska unija odobrila je u srijedu dodatnih 500 milijuna eura za vojnu opremu za ukrajinske oružane snage, navodi se u priopćenju Europskog vijeća.

"Sljedeći će tjedni biti odlučujući. Dok se Rusija priprema za ofenzivu na istok Ukrajine, ključno je da nastavimo i pojačamo našu vojnu potporu Ukrajini kako bismo obranili njezin teritorij i stanovništvo i spriječili daljnje patnje", rekao je Josep Borrell, visoki predstavnik Europske unije za vanjske poslove Poslovi i sigurnosna politika.

Mučeni civili

6:43 Otkako su Rusi napustili ukrajinsku regiju Sumi, vlasti navode da je otkriven sve veći broj poginulih civila.

Pročitajte i ovo Ruski konvoj Snimio Maxar FOTO Nove satelitske snimke ruskih vojnih konvoja: Gomilaju oklopna vozila na istoku Ukrajine

"U regiji Sumi ima više od 100 mrtvih među civilima. Nažalost, ovaj broj raste svakim danom", rekao je Dmitro Živitskji, čelnik regionalne vojne uprave Sumi na brifingu u srijedu.

"Mnogo ljudi pronađeno je mrtvo s vezanim rukama i tragovima mučenja, upucano u glavu", dodao je. Naveo je i da "postoje ljudi koji su zarobljeni i vode se svakodnevni pregovori da se razmijene ili oslobode. Mnogo je ljudi čija je sudbina do danas nepoznata."

6:43 Rusija je u srijedu priopćila da je uvela sankcije protiv 398 članova američkog Kongresa u znak odmazde protiv Washingtona, koji je prošlog mjeseca stavio stotine ruskih zastupnika na crnu listu.

"Zrcalne sankcije" Moskve uključuju "vodstvo i predsjednike odbora Donjeg doma američkog Kongresa", navodi se u priopćenju ruskog ministarstva vanjskih poslova.

6:39 Četvero civila je poginulo, a najmanje je desetero ranjeno u ruskim napadima na Harkiv, na sjeveroistoku Ukrajine, rekao je guverner te oblasti.

"Okupatori su tijekom dana nastavili granatirati stambene četvrti Harkiva. Četvero civila je poginulo u jednom danu, a desetero je ranjeno", objavio je na Telegramu Oleg Sinjegubov.

Po riječima Sinjegubova, sjeverna četvrt Harkiva našla se na udaru "paljbe teškog topništva". Rusi "ubijaju napadajući na civilno stanovništvo", istaknuo je.

Harkiv, drugi po veličini ukrajinski grad koji je prije rata imao gotovo 1,5 milijuna stanovnika, četrdesetak je kilometara udaljen od ruske granice.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin i Viktor Medvedčuk (Foto: AFP) KOMENTIRALI I PONUDU ZA RAZMJENU Iz Kremlja se oglasili nakon uhićenja Putinova prijatelja Medvedčuka: "Te nakaze koje sebe nazivaju ukrajinskim vlastima..."

Na početku ruske invazije 24. veljače ondje su se nekoliko dana vodile žestoke borbe, ali je još u rukama ukrajinske vojske.

Oštećena krstarica

6:38 Ruska krstarica Moskva "teško je oštećena" u eksploziji streljiva koju je prouzročio požar, izvijestile su u četvrtak ruske državne agencije, pozivajući se na ministarstvo obrane.

Zbog požara je eksplodiralo streljivo na raketnoj krstarici Moskvi. Brod je teško oštećen", priopćilo je ministarstvo, a prenose agencije Tass i Ria Novosti.

Posada je u cijelosti evakuirana i vodi se istraga kojom će se utvrditi uzrok požara, dodaje ministarstvo. Ruske agencije nisu navele mjesto izgreda.

Ukrajinske vlasti su ranije objavile da Moskva gori pošto je pogođena ukrajinskim raketama. Guverner Odeske oblasti Maksim Marčenko rekao je da su "rakete Neptun koje štite Crno more prouzročile veliku štetu na tom ruskom brodu".

Savjetnik ukrajinskog predsjednika Oleksij Arestovič potvrdio je na Youtubeu ukrajinske udare na brod, ali nije otkrio njegov položaj.

Krstarica Moskva sudjelovala je u prvim danima invazije u napadu na Zmijski otok u Crnome moru, blizu rumunjske granice, u kojemu je zarobljeno 19 pripadnika ukrajinske ratne mornarice koji su poslije razmijenjeni za ruske zarobljenike.

"Svjesno su odlučili uništiti Ukrajinu"

6:36 Američka diplomacija je u srijedu opravdala optužbu za "genocid" koju je dan ranije iznio Joe Biden protiv Rusije, ocijenivši da ruske snage žele "uništiti Ukrajinu i njezino civilno stanovništvo".

Američki predsjednik je iznenadio izjavom da ruski predsjednik Vladimir Putin provodi "genocid" u Ukrajini, priznajući ipak da će o tome odlučiti međunarodni pravni stručnjaci.

"Mislim da ćemo, kad prikupimo sve dokaze, doći do istog zaključka kao i predsjednik Biden jer to što se događa na terenu nije nesretan slučaj", rekla je za CNN američka državna podtajnica Victoria Nuland.

"Rusija i njezine snage svjesno su odlučile uništiti Ukrajinu i njezino civilno stanovništvo", dodala je.

UN-ova Konvencija o sprječavanju i o kažnjavanju zločina genocida donesena 1948. opisuje ga kao "zločin počinjen u namjeri potpunog ili djelomičnog uništenja jedne nacionalne, etničke, rasne ili vjerske skupine".

Pročitajte i ovo Rat u Ukrajini Žrtve rata Mrtvačnica u Dnjipru puna ruskih vojnika: "Ne želim ih kremirati, nismo zvijeri. Bez obzira na sve, ovo su nečija djeca"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Rade danju i noću VIDEO Spasioci u Ukrajini ispod ruševina izvukli - štene: "Vratili su ga vlasniku, koji je i sam za dlaku izbjegao smrt"

Pravnici su uvijek oprezni u vezi s upotrebom tog pojma, a zapadni čelnici su podijeljeni u vezi s tim. Kremlj pak ocjenjuje "neprihvatljivim" da Joe Biden iznosi takvu optužbu.

Američki diplomati ipak nastoje umanjiti konkretne posljedice predsjednikove optužbe, ocijenivši da je riječ ponajprije o "moralnom" stavu.

"Predsjednik je govorio o dojmu koji je stekao gledajući strašne snimke koje smo svi vidjeli iz mjesta poput Mariupolja, Buče, Harkiva i drugih", rekao je u srijedu za medije glasnogovornik Državnog tajništva SAD-a Ned Price, nabrajajući ukrajinske gradove u kojima je Moskva, po ocjeni Kijeva i zapadnih zemalja, počinila "zločine".

"Nije važno kako ćemo zvati" te činove, već "kako ćemo na njih odgovoriti, a odgovorit ćemo odlučno, šaljući našim ukrajinskim partnerima sve što im treba da se obrane", dodao je. "Bez obzira na to je li riječ o ratnom zločinu, o zločinu ili genocidu, to neće utjecati na našu strategiju, to nam neće dati veće ovlasti".

 

Kako je izgledao 48. dan rata pročitajte >>OVDJE.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene