Obavijesti Video Pretražite Navigacija
49. dan rata

Napadnuta ruska krstarica u Crnom moru: "Pretrpjela je ozbiljnu štetu." Tužitelj Međunarodnoga kaznenog suda: "Čitava Ukrajina je mjesto zločina"

Srijeda je 49. dan rata u Ukrajini. Humanitarni koridori nisu otvoreni. Finska pokreće raspravu o zahtjevu za članstvo u NATO. Švedska će analizirati situaciju kako bi donijela odluku o toj temi. Rusija je SAD-u i NATO-u zaprijetila zbog slanja oružja Ukrajini.

 

  • Rusija je zaprijetila SAD-u i NATO-u, vozila s oružjem za Ukrajinu smatrat će legitimnim vojnim ciljevima
  • Finska će u sljedećim tjednima odlučiti o zahtjevu za članstvom u NATO-u
  • Britanski profesor kazao je da je pad Mariupolja pitanje sata
  • Rusi su objavili da se u Mariupolju predalo 1026 marinaca
  • Ukrajinci su snimkom demantirali tu informaciju
  • Ukrajina tvrdi da je od početka rata poginulo gotovo 20.000 ruskih vojnika
Pročitajte i ovo Šteta na zgradama u gradu Avdijivki na istoku Ukrajine Rat u Ukrajini Britanski obavještajci otkrili novu metu Rusa: "Trupe napreduju brže u tom području" Rusi trpe posljedice ukrajinskih napada rastu cijene Ukrajinci novom taktikom osiromašuju Ruse, nova meta pokazala se posebno učinkovitom

Tijek događanja iz minute u minutu možete pratiti u nastavku:

00:08 Četvero civila je poginulo, a najmanje je desetero ranjeno u ruskim napadima na Harkiv, na sjeveroistoku Ukrajine, rekao je guverner te oblasti.

"Okupatori su tijekom dana nastavili granatirati stambene četvrti Harkiva (...) Četvero civila je poginulo u jednom danu, a desetero je ranjeno", objavio je na Telegramu Oleg Sinjegubov.

Po riječima Sinjegubova, sjeverna četvrt Harkiva našla se na udaru "paljbe teškog topništva". Rusi "ubijaju napadajući na civilno stanovništvo", istaknuo je.

Harkiv, drugi po veličini ukrajinski grad koji je prije rata imao gotovo 1,5 milijuna stanovnika, četrdesetak je kilometara udaljen od ruske granice. Na početku ruske invazije 24. veljače ondje su se nekoliko dana vodile žestoke borbe, ali je još u rukama ukrajinske vojske.

23:47 Ukrajina je postala istinsko "mjesto zločina", ocijenio je u srijedu u Buči, blizu Kijeva, glavni tužitelj Međunarodnoga kaznenog suda (ICC) dok ruske snage nastavljaju ofenzivu na Mariupolj, na jugoistoku. 

"Ovdje smo jer imamo dobrog razloga misliti da su počinjeni zločini za koje je nadležan Sud. Moramo rastjerati ratnu maglu kako bismo došli do istine", rekao je pred novinarima glavni tužitelj ICC-a, Britanac Karim Khan.

Izjavu je dao u Buči, mjestu što je postalo simbol zločina u sukobu, pošto su ondje krajem ožujka, navode ukrajinske vlasti, otkrivene stotine trupala dok Rusija niječe da je počinila bilo kakve zločine.

Ocijenivši da je čitava "Ukrajina mjesto zločina", Khan je dodao da se tim forenzičara Međunarodnog kaznenog suda priprema raditi "kako bismo doista mogli odvojiti istinu od izmišljotine".

23:03 Kijev nije primio službeni zahtjev od Berlina za posjet njemačkog predsjednika Franka-Waltera Steinmeiera, koji je želio posjetiti Ukrajinu s drugim šefovima država, rekao je u srijedu ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij.

"Ni ja kao predsjednik, niti naš ured nismo primili službeni zahtjev od njemačkog predsjednika ili ureda njemačkog predsjednika glede tog posjeta Ukrajini", rekao je na konferenciji za novinare u Kijevu.

Steinmeier je rekao u utorak da se namjeravao uputiti u Ukrajinu zajedno s poljskim predsjednikom i šefovima baltičkih država, ali da to Kijev nije želio.

Posljednjih tjedana njemačkog predsjednika kritiziraju zbog odnosa s Rusijom i manjka čvrstine prema Moskvi. Početkom travnja sam je priznao da je da je počinio pogrešku podupirući plinovod Sjeverni tok 2 između Rusije i Njemačke.

Socijaldemokrati, koji su na vlasti u Njemčkoj, bili su snažni pristaše približavanja Moskvi.

22:35 Glasnogovornik Pentagona John Kirby na konferenciji za novinare je rekao kako su zapovjednici ruskih trupa frustrirani zbog nastavka invazije na Ukrajinu. Kirby kaže kako američki dužnosnici vide naznake da mnoge ruske vojne jedinice pate od "niskog morala i razočaranja." 

22:30 Regionalni guverner Odese, Maksim Marčenko kazao je kako je 'Moskva', vodeći brod crnomorske flote, pretrpjela "vrlo ozbiljnu štetu". Prema navodima ukrajinskih dužnosnika, ruska krstarica kojoj su ukrajinske trupe slavno prkosile na malom otoku na početku rata pogođena je ukrajinskim raketama u Crnom moru. 

22:25 "Sve više i više možemo govoriti o genocidu", rekao je kanadski predsjednik Justin Trudeau u srijedu u Quebecu, na molbu da komentira izjave američkog predsjednika.

Kanadski čelnik koji je dosad odbijao tako karakterizirati rusku agresiju u Ukrajini, rekao je kako je viđena "želja da se napadaju civili i da se seksualno nasilje koristi kao oružje".

Naglasio je kako je to potpuno neprihvatljivo.

22:10 Američka dužnosnica za politička pitanja Victoria Nuland kazala je kako SAD ima proces prikupljanja dokaza tijekom kojeg će s vremenom utvrditi da je u Ukrajini počinjen genocid. Očekuje da će u konačnici biti potvrđene riječi predsjednika Bidena.

"To što se događa na terenu nije nesreća. To je namjerna odluka Rusije njezinih snaga da uništi Ukrajinu i njezino civilno stanovništvo", zaključila je.

22:00 Povjerenica ukrajinskog parlamenta za ljudska prava Ljudmila Denisova kazala je kako Rusi provode torturu nad svećenikom ukrajinske pravoslavne crkve i još 150 zarobljenih vojnika. Svi su, kako je navela, u pritvorskom centru u Belgorodskoj oblasti.

21:50 Tijela više od 1500 ruskih vojnika pronađena su u ukrajinskom gradu Dnjipru na jugoistoku Ukrajine, rekli su ukrajinski dužnosnici.Tijela su prevezena u četiri različite mrtvačnice, rekao je zamjenik gradonačelnika tog industrijskog grada Mihajlo Lisenko. Više pročitajte >>OVDJE

21:45 I Francuska će Ukrajini poslati novi krug vojne pomoći, uz ranije uplaćenih 100 milijuna eura donacije. Najavila je to francuska ministrica obrane Florence Parly.   

 

 

21:15 Poljski predsjednik Andrzej Duda u srijedu je rat u Ukrajini nazvao "terorizmom", dodajući da oni koji su počinili zločine moraju izaći pred pravosuđe te da to mora vrijediti i za one koji su davali naredbe. Litavski predsjednik Gitanas Nauseda nakon posjeta rekao je da je mjesto Borodjanka "natopljeno bolom i patnjom“ nakon "brutalnih ratnih zločina“. Nauseda i Duda, te Estonac Alar Karis i Latvijac Egils Levits u Ukrajinu su stigli zajedno.

"Ovdje je tamna strana čovječanstva pokazala svoje lice", napisao je na Twitteru Nauseda, nakon zaustavljanja u bombama uništenoj Borodjanki koja je bila poprište navodnih zlostavljanja tijekom duge ruske okupacije.

 

 

21:00 Rusko bombardiranje Harkiva od jučer se dramatično pojačalo, kazao je gradonačelnik tog ukrajnskoga grada. Među ubijenima u napadima su i djeca, rekao je Ihor Terekhov.

Guverner Oleg Sinegubov kazao je kako je u posljednja 24 sata u Harkivu smrtno stradalo sedam osoba, a 22 ih je ozlijeđeno.

"Neprijatelj bombardira stambene kuće, stambena naselja. Nažalost, ima civilnih žrtava - najgore je što ginu djeca", rekao je gradonačelnik za nacionalnu televiziju.

20:55 Rusija je najavila uvođenje sankcija protiv 398 zastupnika američkog Kongresa te 87 kanadskih senatora, donosi Reuters pozivajući se na agenciju Interfax. Prema njihovim navodima, rusko Ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da je potez za uvođenje sankcija uslijedio nakon što su SAD prošlog mjeseca objavile sankcije protiv 328 zastupnika Dume.

20:40 Američki predsjednik Joe Biden i Volodimir Zelenski oko sat vremena su u srijedu razgovarali telefonom. Amerika će Ukrajini poslati oko 800 milijuna dolara vojne pomoći.

Zelenski je objavio kako su razgovarali o ruskim ratnim zločinima te o snažnijim sankcijama.

 

 

20:30 Rusko ministarstvo obrane u srijedu je upozorilo da će ruske vojne snage napasti dijelove Ukrajine, uključujući Kijev, ako se napadi na ruski teritorij nastave. "Vidimo pokušaje sabotaže i otvaranje vatre ukrajinskih snaga na ciljeve na teritoriju Ruske Federacije", rekao je Igor Konačenkov, glasnogovornik ruskog ministarstva obrane.

Rusija optužuje Ukrajinu za napade i sabotaže na ruskom teritoriju.

"Ako se takvi događaji nastave, ruska vojska će izvesti udare na mjesta gdje se donose odluke, uključujući Kijev, od čega se dosad suzdržavala", nastavio je.

Ruske snage krajem ožujka povukle su se iz kijevske regije.

20:20 Humanitarni prekid vatre u Ukrajini ne čini se moguć u ovom trenutku, rekao je u srijedu glavni tajnik UN-a Antonio Guterres.

Šef humanitarne pomoći UN-a Martin Griffiths posjetio je Rusiju i Ukrajinu u travnju kako bi vidio je li moguć dogovor o humanitarnom primirju.

"U ovom trenutku se globalni prekid vatre u Ukrajini ne čini moguć", rekao je Guterres novinarima.

19:15 Tedros Adhanom Ghebreyesus, ravnatelj Svjetske zdravstvene organizacije, pozvao je Rusiju na mir zbog dobrobiti čovječanstva. 

“Sutra se navršava 50 dana otkako je Rusija napala Ukrajinu. Za to vrijeme zemlju je napustilo 4,6 milijuna izbjeglica. Tisuće civila su poginule, uključujući djecu. Zabilježeno je 119 napada na zdravstvo. Zdravstvene usluge i dalje su ozbiljno poremećene, posebno na istoku zemlje”, rekao je Tedros na brifingu u Ženevi u srijedu. Dodao je kako je potrebno uspostaviti koridore za evakuaciju, kako bi se civili mogli sigurno kretati, kao i za opskrbu sanitetskim potrepštinama, hranom i vodom.

19:10 Ukrajinske oružane snage tvrde kako Rusija namjerava pokrenuti napade u istočnoj regiji Donjeck. Prema njihovim navodima, ruska vojska spremna je za ofanzivno djelovanje u smjeru Donjecka i Hersona.

Posljednjih tjedana ruske snage povlače se iz Kijeva i Černihiva, a svoje snage grupiraju na istoku i jugu Ukrajine. Nisu uspjeli zauzeti glavni grad kako je planirano, pa se čini da je njihova strategija sada odsjeći Ukrajinu od mora na jugu i stvoriti kopneni koridor između anektiranog Krima i istočne Ukrajine.

18:17 Sud u Jerseyu zamrznuo je više od 7 milijardi dolara imovine za koju se vjeruje da je povezana s ruskim oligarhom Romanom Abramovičem.

 

 

18:15 "Slučajevi seksualnog nasilja ruskih vojnika nad civilima zabilježeni su u svim oslobođenim regijama Ukrajine. Među žrtvama su žene, muškarci, starije osobe, tinejdžeri i djeca", izjavila je povjerenica ukrajinske vlade za rodnu politiku Katerina Levčenko.

18:03 Francuska desna kandidatkinja na predsjedničkim izborima, Marine Le Pen, rekla je kako će u slučaju pobjede na izborima, predložiti zbližavanje NATO-a i Rusije.

18:00 "Ruska vojska potencijalno se priprema za 'ofenzivu velikih razmjera' na istoku Ukrajine u narednim danima", izjavio je u srijedu glasnogovornik francuske vojske, pukovnik Pascal Lanni.

"U idućih desetak dana Rusija bi mogla ponovno pokrenuti veliku ofenzivu na istoku i jugu kako bi osvojila regije Donjeck i Luhansk ili čak do Dnjepra, ako to kapaciteti dopuštaju”, rekao je Lanni novinarima.

17:35 Izjava francuskog predsjednika Emmanuela Macrona prema kojoj su Rusi i Ukrajinci "braća", nije baš dobro prihvaćena u Ukrajini. Macron je upotrijebio taj izraz kako bi objasnio zašto misli da ruske akcije u Ukrajini nisu genocid.

"Ukrajina i Rusija su povijesno bliske iz objektivnih razloga, ali mit o dva bratska naroda Rusije i Ukrajine počeo se rušiti nakon okupacije Krima i agresije na Donbas 2014. godine. Taj mit je konačno uništen kada su prve ruske rakete doletjele u ukrajinske gradove u veljači", pojasnio je Oleg Nikolenko, glasnogovornik ukrajinskog Ministarstva vanjskih poslova.

17:30 Europska svemirska agencija objavila je prekid suradnje s Rusijom kad je riječ o misijama na Mjesec.

 

 

17:25 Europska unija je u srijedu odobrila dodatnih 543 milijuna dolara vojne pomoći Ukrajini. EU je ukupno dodijelila 1,63 milijarde dolara pomoći kako bi pomogla zemlji u obrani od ruskih snaga.

Novi paket financirao bi opskrbu ukrajinskih oružanih snaga opremom i zalihama, što uključuje "osobnu zaštitnu opremu, komplete prve pomoći i gorivo, kao i vojnu opremu dizajniranu za isporuku smrtonosne sile u obrambene svrhe", priopćilo je Europsko vijeće.

"Dok se Rusija priprema za ofanzivu na istok Ukrajine, ključno je da nastavimo i pojačamo našu vojnu potporu Ukrajini kako bismo obranili njezin teritorij i stanovništvo i spriječili daljnje patnje", stoji u izjavi Josepa Borrella, visokog predstavnika EU za vanjsku politiku, navodi CNN.

17:15 Putinov glasnogovornik odbacio je ponudu za razmjenu Viktora Medvedčuka za ukrajinske ratne zarobljenike.

Dmitrij Peskov rekao je da zarobljeni Viktor Medvedčuk nije državljanin Rusije, a Kremlj ne zna želi li da se Rusija umiješa u njegovu situaciju. Peskov je kazao kako će Rusija pratiti njegovu situaciju. Više pročitajte >>OVDJE

 

 

16:45 Austrijski kancelar Karl Nehammer izjavio je kako je odlučio otići u Moskvu kako bi ruskog predsjednika Vladimira Putina pogledao u oči i suočio s onim što je vidio u Ukrajini. 

16:40 "Bez dodatnog oružja, ovaj će rat postati beskonačno krvoproliće, šireći bijedu, patnju i uništenje. Mariupol, Buča, Kramatorsk – popis će se nastaviti", kazao je u srijedu poslijepodne u najnovijem videu ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, koji je pozvao Zapad da pošalje Ukrajini još oružja. "Nitko neće zaustaviti Rusiju osim Ukrajine s teškim naoružanjem", poručio je.

 

 

16:25 Nakon što su ruske snage napustile regiju Sumi na sjeveroistoku Ukrajine, pokrajinske vlasti izvještavaju o sve većem broju otkrivenih tijela. 

 

"U regiji Sumi ima više od 100 mrtvih među civilima. Nažalost, ovaj broj svaki dan raste", rekao je Dmitro Zhyvytskyi, čelnik regionalne vojne uprave Sumi na brifingu u srijedu.

"Dosta ljudi pronađeno je sa zavezanim rukama sa znakovima mučenja, ustrijeljeni su u glavu", dodao je Zhyvytskyi, navodi CNN.

16:20 Švicarska je usvojila posljednji krug sankcija protiv Rusije  "u svjetlu kontinuirane vojne agresije Rusije na Ukrajinu i izvješća o zvjerstvima (koje su počinile ruske oružane snage) u Buči", objavila je švicarska vlada u srijedu u priopćenju.

16:10 Prema informacijama iz regionalnih vojnih uprava, u srijedu je  sedam ljudi ubijeno, a 39 ozlijeđeno u regijama Harkiv, Donjeck i Luhansk u granatiranju ruske vojske.

16:00 Trojica stručnjaka koje je imenovao OESS (Organizacija za eurospku sigurnost i suradnju) izjavili su kako su pronašli jasno kršenje međunarodnog humanitarnog prava u djelovanju ruske vojske u Ukrajini. 

"Da je Rusija poštovala međunarodno pravo i pažljivo izbjegavala granatiranje bolnica i drugih zaštićenih infrastrukturnih objekata, bilo bi znatno manje ubijenih i ozlijeđenih civila. Također, bilo bi znatni manje uništenih kuća, bolnica, kulturnih dobara, škola, višekatnih stambenih zgrada, vodovodnih postaja i električnih sustava", navodi se u izvješću OESS-a objavljenom u srijedu.

OESS je zaključio da bombaški napad na dramsko kazalište u Mariupolju, za koji ukrajinski dužnosnici kažu da je možda ubijeno čak 300 ljudi, predstavlja ratni zločin.Također je utvrđeno da je napad 9. ožujka na rodilište u Mariupolju izvela Rusija i da su odgovorni počinili ratni zločin.

15:37 "Švedska će odluku o mogućem članstvu u NATO-u donijeti tek nakon ozbiljne analize situacije i uvažavanja svog najboljeg interesa", rekla je švedska premijerka Magdalena Andersson. "Sigurnosna situacija potpuno se promijenila nakon ruske invazije na Ukrajinu i s obzirom na ovu situaciju, moramo stvarno razmisliti o tome što je najbolje za Švedsku i našu sigurnost i naš mir u ovoj novonastaloj situaciji", dodala je.

"Ovo je vrlo važno vrijeme u povijesti. Postoji prije i poslije 24. veljače", kazala je. "Morate analizirati situaciju, učiniti to vrlo ozbiljno, razmisliti o posljedicama, prednostima i nedostacima svih mogućih puteva naprijed", istaknula je.

Što se događalo ranije tijekom dana možete pročitati >>OVDJE.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene