Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ukrajina se nije oglasila

Rusi tvrde da su zauzeli luku u Mariupolju: "Blokirani su i ne mogu pobjeći"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ruska vojska objavila je u četvrtak da je preuzela potpunu kontrolu nad većim dijelom uništene luke u Mariupolju, "oslobodivši" je od paravojne Azovske bojne.

Glasnogovornik ruskog ministarstva obrane Igor Konašenkov rekao je da su preostale ukrajinske snage u gradu "blokirane i ne mogu pobjeći iz okruženja".

No, nijedan službeni ukrajinski izvor nije potvrdio te tvrdnje.

Grad Mariupolj je tjednima pod opsadom, a preostali stanovnici bez vode su, hrane i struje. Američki Institut za proučavanje rata (ISW) objavio je da će ruske snage "vjerojatno" zauzeti grad sljedeći tjedan.

Mariupolj je od strateškog značaja za Moskvu jer Rusija nastoji uspostaviti kopneni most između regije Donbas i okupiranog poluotoka Krima.

Moskovske snage usredotočuju svoje napade na istok i jug Ukrajine, a analitičari predviđaju veliku novu ofenzivu u regiji u bliskoj budućnosti.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna PROBLEMI NA BALTIKU Zaprijetili nuklearnim oružjem: Rusi reagirali na najavu Finske i Švedske da će se pridružiti NATO-u

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 50. DAN RATA Uskoro susret Putina i Zelenskog? Kremlj postavio uvjete: "Predsjednik nikada nije odbio takav sastanak". Ukrajinci granatirali stambene zgrade u Rusiji, ima žrtava

U međuvremenu, na sjeveru Ukrajine, u tijeku su napori da se očiste velike količine neeksplodiranih mina koje su za sobom ostavile ruske snage u povlačenju.

Razminiranje je u tijeku jer su deseci tisuća neeksplodiranih granata i mina ostavljeni u regiji, izjavio je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene