Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"NAMJERE SU JASNE"

Šef ruske svemirske agencije: "Suradnja je moguća samo ako se ukinu sankcije"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Šef ruske svemirske agencije rekao je u subotu da će obnova normalnih odnosa između partnera na Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS) i drugim zajedničkim svemirskim projektima biti moguća kad Zapad ukine sankcije Moskvi.

Čelnik Roskosmosa Dmitrij Rogozin objavio je na društvenim mrežama da je cilj sankcija "ubiti rusko gospodarstvo i gurnuti naš narod u očaj i glad, baciti našu zemlju na koljena".

Dodao je da "u tome neće uspjeti, ali su namjere jasne".

"Zato vjerujem da je obnova normalnih odnosa između partnera na Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS) i drugim projektima moguća samo uz potpuno i bezuvjetno ukidanje ilegalnih sankcija", rekao je Rogozin.

Rogozin je dodao da će se prijedlozi Roskosmosa o prekidu suradnje na ISS-u sa svemirskim agencijama Sjedinjenih Država, Kanade, Europske unije i Japana uskoro dostaviti ruskim vlastima.

Ranije je već rekao da bi sankcije mogle "uništiti" američko-rusko partnerstvo na ISS-u.

 

Zapad je nametnuo opsežne sankcije Rusiji zato što je pokrenula invaziju na Ukrajinu 24. veljače, što Moskva naziva "specijalnom vojnom operacijom".

Unatoč napetostima, američki astronaut i dva ruska kozmonauta sigurno su sletjeli u Kazahstan u srijedu nakon što su napustili svemirsku stanicu u istoj kapsuli.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Puno gore od koronavirusa Iz kemijskog giganta strahovito zabrinuti zbog jedne od sankcija Rusiji: "To bi dovelo Njemačku do najgore krize od kraja Drugog svjetskog rata"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna SASTANAK U KINI Rusija i Kina osudile zapadne sankcije, Lavrov najavio formiranje "novog svjetskog poretka"

Europska svemirska agencija priopćila je u ožujku da obustavlja suradnju s Roskosmosom na misiji ExoMars - slanju rovera na Mars u potrazi za znakovima života na površini Crvenog planeta.

Britanska satelitska tvrtka OneWeb objavila je prošlog mjeseca da je sklopila ugovor s tvrtkom SpaceX Elona Muska za slanje svojih satelita u orbitu nakon što je 4. ožujka otkazala lansiranje 36 satelita s ruskog kozmodroma Bajkonur u Kazahstanu zbog zahtjeva koje joj je Moskva postavila u posljednjem trenutku.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene