Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Europska komisija u brizi

Raste broj krivotvorenih lijekova

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Raširenost krivotvorenih lijekova u Europskoj uniji nadilazi i najcrnje slutnje Komisije koja je 'iznimno zabrinuta', rekao je europski povjerenik za industriju Guenter Verheugen za njemački dnevnik Die Welt u ponedjeljak.

'Broj krivotvorenih lijekova koji završavaju kod pacijenata u Europi u stalnom je porastu. Europska komisija je iznimno zabrinuta', kazao je Verheugen. 'U samo dva mjeseca Europska unija je zaplijenila 34 milijuna lažnih tableta tijekom carinske kontrole koja je u tu svrhu provedena u svim zemljama članicama Unije. To je premašilo i najcrnje slutnje', dodao je. Riječ je ponajprije o antibiotiacima, lijekovima protiv raka, malarije i kolesterola, analgeticima i lažnoj Viagri, napomenuo je potpredsjednik Komisije.

Pročitajte i ovo Ilustracija Pismo liječnicima HALMED poslao važno upozorenje: "Moguć je razvoj neurorazvojnih poremećaja" Ilustracija Mnogima nije lako Nestašica važnih lijekova u Hrvatskoj: Pacijenti imaju nekoliko mogućnosti

Velik broj lijekova zaplijenjenih u 2008. dolazio je iz Indije, po izvješću EU-a objavljenom u srpnju. Verheugen je rekao kako očekuje da će se EU u 2010. dogovoriti o mjerama borbe protiv ove pošasti koja se, po njegovu mišljenju, mora promatrati kao zločin koji treba 'najoštrije kažnjavati'. 'Svako krivotvorenje lijekova je pokušaj ubojstva. Čak i ako lijek sadrži nedjelotvorne tvari, on može uzrokovati smrt jer pacijent misli da uzima dobar lijek', upozorio je Verheugen. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene