Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Plakala jer je živa

Radila je kao Hitlerova kušačica hrane: Svaki obrok mogao joj biti posljednji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Margot Wölk prekinula je desetljeća šutnje i prisjetila se dana kada je bila zaposlenica Adolfa Hitlera.

Margot Wölk nije bila nacist, ali je bila jedna od 15 mladih žena koje su zaposlene u strogo čuvanom Hitlerovom sjedištu 'Vučja jazbina'. Njezin posao bio je kušati hranu nacističkog vođe prije nego dođe do njegovih usta kako bi bili sigurni da nije otrovana, piše Independent. 

Pročitajte i ovo Skeniranje je pokazalo U-podmornicu na morskom dnu u blizini Skagena u Danskoj (Ilustracija: seawarmuseum.dk) 73 godine od potonuća Blizu Danske pronađena Hitlerova podmornica koja je krijumčarila naciste i njihovo blago u Južnu Ameriku Tirpitz (Foto: Arhiva/AFP) Znanstvena studija pokazala Posljedice skrivanja najvećeg broda Hitlerove mornarice vidljive i danas u Norveškoj

Svaki obrok koji je pojela mogao joj je biti posljednji. Zato bi ova tada 25-godišnja djevojka nakon posla zajedno s ostalim kolegicama briznula u plač, zahvalna jer je još živa.

Na kraju - ona je jedina preživjela. Njezine kolege poredali su i upucali pripadnici Crvene Armije u siječnju 1945. godine.

Nakon 71 godine otkrivena tajna Hitlerova opsesija!

Danas krhka 96-godišnja udovica prevladala je osjećaj srama i prekinula desetljeća šutnje kako bi ispričala priču o vremenu kada je radila za Hitlera.

'Hrana je uvijek bila vegetarijanska', prisjetila se u intervjuu za berlinsku televiziju.

'Kružile su glasine da Britanci žele otrovati Hitlera. Nikada nije jeo meso. Dobivali smo rižu, tjesteninu, papriku, grašak, cvjetaču', nastavila je i dodala kako su se djevojke od straha znale rasplakati kada bi počele jesti.

'Morale smo sve pojesti, a onda čekati sat vremena. I svaki put bojale smo se da ćemo se razboljeti', ispričala je.

Zapanjujuće otkriće: Hitler ovo nije znao!

Wölk je rođena 1917. kao kći zaposlenika njemačkih željeznica i uživala je u bezbrižnoj mladosti do 1933. godine i dolaska nacista na vlast. Hitlerova kušačica hrane postala je sasvim slučajno. Naime, utočište od rata potražila je u kući suprugove majke u današnjem Parczu u Poljskoj. Riječ je o gradu koji je bio smješten tik do Hitlerovog sjedišta.

Gradonačelnik, inače gorljivi nacist, prisilio ju je da postane degustator. Svaki dan čuvar bi nju i ostale djevojke pokupio u poseban bus i odveo na kušanje hrane.

Nikada nije vidjela Hitlera

'Osiguranje je bilo toliko jako da nikada nisam vidjela Hitlera. Samo sam vidjela njegovog vučjaka', sjeća se. Jednu noć silovao ju je oficir.

Inače, Hitlerov strah za vlastiti život nije bio neutemeljen. 20. srpnja 1944. godine skupina njemačkih vojnika pokušala ga je ubiti detonacijom bombe u 'Vučjoj jazbini'. Nacisti su pogubili gotovo 5000 Nijemaca osumnjičenih za umiješanost u napad. Wölk je bila prisiljena preseliti se u strogo čuvanu zgradu i tamo kušati Hitlerovu hranu.

OTKRIVENO što je Hitler napravio s milijunima...

Krajem 1944. godine Crvena armija je napredovala, a njoj je jedan prijateljski nastrojen SS oficir pomogao da pobjegne. Otišla je Berlin.

Kada je Berlin kapitulirao pred ruskom vojskom u svibnju 1945. godine, užasn rata za nju nije završio.

'Pokušavale smo izgledati kao stare žene, ali Rusi su došli po mene i ostale djevojke. Razrezali su nam haljine i odvukli nas u liječnički stan. Tamo smo držane i silovane 14 dana. To je bio pakao na zemlji. Noćna mora koja nikada ne pristaje', ispričala je.

Zbog svega kasnije nije mogla imati djecu.

Nisu mogli živjeti zajedno

U oporavku joj je pomogao britanski vojnik imena Norman. Pozvao ju je da dođe s njim u Britaniju, ali odlučila je pričekati i doznati je li njezin suprug Karl još živ. Pojavio se na njezinom pragu 1946. godine kada je pušten iz sovjetskog ratnog logora. Težio je tek 45 kilograma, imao povez oko glave i bio neprepoznatljiv.

Putin Hillary vratio za Hitlera: Bolje je ne raspravljati sa ženama

Iako su pokušali živjeti normalnim životom, rat je utjecao na oboje. Margot nije mogla pobjeći od noćnih mora i rastali su se. Karl je umro prije 24 godine, a Margot otada živi sama sa svojim sjećanjima.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene