Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Putin zbog Gruzije hitno sazvao šefove sigurnosti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ruski predsjednik Vladimir Putin sazvao je u nedjelju hitnu sjednicu svojih šefova sigurnosti zbog špijunskog spora s Gruzijom i rekao im da Tbilisi pokušava isprovocirati Rusiju pod zaštitom Zapada, javili su svjetski mediji. Ruski su vojnici u Gruziji istodobno pod uzbunom i naredbom "pucaj da ubiješ".

- Apsolutno je jasno da oni pokušavaju isprovocirati Rusiju, rekao je Putin oglasivši se prvi put u javnosti nakon izbijanja spora prošle srijede kada je Gruzija uhitila četvoricu ruskih časnika i optužila ih za špijunažu.

Pročitajte i ovo Muškarac poginuo, troje ozlijeđenih u ukrajinskim napadima Područje Belgoroda Ukrajinci žestoko napali teritorij Rusije! Ilustracija Presretnut telefonski razgovor "Bolesne ljude koriste kao topovsko meso": Ruski vojnik opisuje strahote s prve linije fronte

Putin je kazao, a prenijela je ruska televizija, da gruzijsko vodstvo
vodi anti-rusku politiku i da "misli kako se pod zaštitom svojih
stranih sponzora može osjećati lagodno i sigurno".

Iako nije imenom naveo predsjednika Mihaila Saakašvilija, očito je mislio na prozapadnu politiku koju gruzijski predsjednik vodi otkad je došao na vlast 2003. u "revoluciji ruža".

Putin je također izjavio da se gruzijsko vodstvo ponaša prema ruskim vojnicima kao Lavrentij Pavlovič Berija, šef tajne policije sovjetskog diktatora Josifa Staljina.

Putin je uhićenje ruskih časnika i podizanje optužnice protiv njih za špijunažu, Putin nazvao "znakom političkog nasljeđa Lavrentija Pavloviča Berije". Berija, koji je bio Gruzijac kao i Staljin, bio je na čelu NKVD-a koja je provodila velike progone i čistke sovjetskih građana.

Zapovjednik ruskih vojnih snaga u Gruziji izjavio je u nedjelju da su njegovi vojnici u stanju visoke pripravnosti i da im je naređeno da pucaju i ubiju u slučaju opasnosti.

General Andrej Popov rekao je da prema ruskom zakonu vojska može primijeniti silu kako bi obranila svoje baze izvan zemlje od agresije.

- Spremni smo osujetiti svaku provokaciju i štitit ćemo naše građane i vojne baze svim mogućim sredstvima, rekao je Popov. 

On je ponovio u nedjelju kako bi planirano povlačenje vojnika iz dvije ruske baze preostale u Gruziji nakon propasti Sovjetskog Saveza moglo biti pogođeno šijunskim skandalom.

Gruzijski ministar vanjskih poslova Gela Bezuašvili u nedjelju je rekao kako Gruzija očekuje da će Rusija ispoštovati sporazum o povlačenju. On je optužio Moskvu da nastoji kazniti Gruziju zbog njezina neovisnog puta.

Bezuašvili je ponovio kako Gruzija želi da Rusija okonča svoj
angažman u otcijepljenim pokrajinama Abhazija i Južna Osetija.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene