Vladimir Putin (Foto: AFP)
Vladimir Putin (Foto: AFP)

Ruski predsjednik Vladimir Putin poručio je potencijalnim napadačima na Rusiju da će nestati s lica zemlje kao grešnici, dok će ruski patnici otići u raj.


Vladimir Putin iskoristio je priliku da se u govoru na forumu međunarodne politike u Sočiju pohvali ruskim nuklearnim arsenalom, koji je, kako je naglasio, nadmašio konkurenciju. Ruski je predsjednik poručio da bi u slučaju nuklearnog rata "agresor trebao biti svjestan da bi odmazda bila neizbježna te da bi bio uništen".

Vezani članci Slika nije dostupna Putin o nuklearnom ratu između SAD-a i Rusije: "Nitko to ne bi preživio" Slika nije dostupna SPREMA SE ZA NUKLEARNI RAT? Otkriveni Putinovi tajni bunkeri na Uralu

"Mi bismo bili žrtve agresije i otišli bismo u raj kao mučenici. Oni (agresor) jednostavno bi crknuli. Ne bi imali vremena ni pokajati se", rekao je Putin, a prenosi Business Insider.

Pohvalio se time da je Rusija po razvoju sustava nuklearnog naoružanja znatno ispred konkurencije.

"Nitko nema precizno hipersonično oružje. Drugi planiraju testirati ga u sljedećih pola godine do dvije godine, a mi ga već imamo u uporabi", naglasio je Putin, vjerojatno pritom misleći na hipersoničnu raketu zrak-zemlja tipa Kinzhal.

Najavio je uvođenje u uporabu i hipersoničnog balističkog projektila Avangard, koji bi do cilja stizao brzinom 20 puta većom od brzine zvuka, "poput meteorita ili vatrene kugle s neba". Avangard može nositi konvencionalnu ili nuklearnu bojevu glavu, a u slučaju nuklearne, njezina snaga može biti i do jedne megatone.

Ono na čemu Putin inzistira, s druge strane, jest da Rusija nikad neće prva upotrijebiti nuklearno oružje. "Samo kad postane posve jasno da je u tijeku nuklearni napad na ruski teritorij, a to se događa u sekundama, samo tad ćemo uzvratiti udarac. To bi, naravno, značilo globalnu katastrofu, no želim naglasiti da mi ne možemo biti oni koji će to napraviti prvi jer mi ne razmišljamo o preventivnom udaru", pojasnio je Putin.

Riječi ruskog predsjednika samo su nastavak produbljenja tenzija između Rusije s jedne te SAD-a i NATO saveza s druge strane.