Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ruski premijer Vladimir Putin naredio je da se napravi studija o nuklearnom sektoru u Rusiji nakon potresa u Japanu koji je izazvao nekoliko eksplozija u nuklearnoj centrali.


Premijer je zatražio od nadležnih ministarstava da 'analiziraju aktualno stanje nuklearnih centrala i perspektive u budućnosti', na vladinu sastanku o energetskoj sigurnosti.  'Zahtijevam da za mjesec dana podnesete rezultate ruskoj vladi', nastavio je on.

Nuklearna kriza pogoršana je u utorak u Japanu nakon nove eksplozije i požara u centrali Fukushima 1, gdje se nižu nesreće nakon razornog potresa u petak. Ruski premijer istaknuo je da Rusija nema nuklearnih centrala u seizmičkim zonama niti ima namjeru ondje ih podizati. ž

>> Amerikanci strahuju od radioaktivnog oblaka iz Japana

Rusija, jedan od najvažnijih proizvođača atomske energije u svijetu, gradi nekoliko nuklearnih centrala u inozemstvu. Godine 2010. deset ruskih nuklearnih centrala koristilo je 32 nuklearna reaktora snage 24.242 megavata koji su proizveli 169,4 milijardi kilovata. (HIna)

Vezani članci Predsjednica u New Yorku (Foto: Dnevnik.hr) Predsjednica se susrela s Lavrovim u New Yorku, no konkretna datuma Putinova dolaska u Hrvatsku još nema Vojne vježbe ruske vojske (Foto: AFP) Japan zabrinut: Rusi su vojno sve prisutniji, mornaričko pješaštvo simuliralo zauzimanje obale