Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stručnjaci upozoravaju

Amerikanci strahuju od radioaktivnog oblaka iz Japana

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sjedinjene američke države pod budnim okom drže japansku nuklearnu krizu i strahuju od nuklearnog oblaka, koji bi mogao stići iznad zapadne obale SAD-a, nošen takozvanim 'jet stream' vjetrovima, koji pušu iz smjera istoka prema zapadu.

I dok Nuklearna regulatorna komisija (NCR) SAD-a ističe kako radijacija može stići do SAD-a, dodaju kako njezina štetnost ne bi znatno ugrozila zdravlje građana SAD-a. Neki američki stručnjaci se s tom tvrdnjom ne slažu i ukazuju na već spomenute jet stream vjetrove, koji pušu na visinama od 7 do 12 kilometara, brzinom i do preko 700 kilometara na sat.

Pročitajte i ovo Zlatna poluga I banke ulažu Zlato nikad nije bilo skuplje, a cijena će mu još porasti. I ne, to nije dobra vijest Slika nije dostupna Voda curi u more Radioaktivnost iz Fukushime 100 puta veća od dozvoljene

>> Ovoga puta je došlo do eksplozije u reaktoru broj 2, evakuirani radnici

Glasnogovornik NCR-a ističe kako postoji mogućnost da dio radijacije iz nuklearke Fukushima pluta prema SAD-u, ali dodaje kako smatra da ta radijacija ne bi uzrokovala preveliku štetu po zdravlje, čak i u najgorem slučaju, prenosi agencija AFP. 'Mi jednostavno smatramo kako je vrlo malo vjerojatno da će u U SAD-u biti zabilježena štetna razina zračenja', stoji u priopćenju NCR-a.

Kalifornijski ured za javno zdravstvo, međutim, pažljivo prati razvoj situacije u Japanu, a spremni su uvesti i posebne mjere u slučaju nuklearnog incidenta. Japan se nalazi 8.000 kilometara udaljen od zapadne obale SAD-a, a stručnjaci tvrde kako bi radijacija mogla stići do Aljaske za 36 sati.

Nuklearni stručnjak Joe Cirincione i šef anti-nuklearne grupacije Ploughshares Fund, upozorio je na takav scenarij i podsjetio još jednom na katastrofu u Černobilu i koliko daleko radijacija može putovati zrakom. 'Tad se radijacija raširila čitavom sjevernom polutkom', istaknuo je.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene