Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Halo Obama?

Putin nazvao Obamu, Obama poručio: Povuci vojnike iz Ukrajine!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ruski predsjednik Vladimir Putin u petak je nazvao telefonom američkog predsjednika Baracka Obamu kako bi razgovarali o američkom diplomatskom prijedlogu za Ukrajinu.

Predsjednik Rusije, Vladimir Putin u petak je nazvao američkog predsjednika Obamu kako bi razgovarali o američkom diplomatskom prijedlogu za Ukrajinu, a Obama mu je rekao kako Rusija mora povući svoje vojnike i ne kretati dublje u Ukrajinu, rekla je Bijela kuća.

Pročitajte i ovo Vladimir Zelenski 95 milijardi dolara pomoći Zelenski zahvalio Amerikancima na velikom paketu pomoći, Rusi im poručili: "To će uništiti Ukrajinu" Ilustracija Bez Ukrajine Vode se tajni pregovori o primirju na europskom tlu? Ovo je bio Putinov uvjet, odbijen je

Vjeruje se kako je to bio prvi razgovor između Obame i Putina otkako su Sjedinjene Države i njezini europski saveznici počeli nametati sankcije Putinovu unutarnjem krugu ljudi i prijetiti kazniti ključne sektore ruskog gospodarstva.

'Putinov pristup u vezi Krima je potpuno razumljiv, sankcije su glupa ideja'

Rusko jačanje snaga u blizini Ukrajine dovelo je njihov ukupni broj na 40.000, procijenili su američki dužnosnici u petak, a to gomilanje snaga zabrinjava Washington posljednjih dana. Američki predsjednik zatražio je rusku potporu za diplomatsko rješenje u kojemu bi međunarodni promatrači jamčili sigurnost rusofonog stanovništva na Krimu.

Pretpostavlja se da je ovo prvi izravan razgovor između Obame i Putina otkad su SAD i europski saveznici počeli s uvođenjem sankcija Putinovim suradnicima te zaprijetili da će 'kazniti' i ključne sektore ruskog gospodarstva.

Bijela kuća istaknula je kako je Putin nazvao Obamu koji se nalazi u Saudijskoj Arabiji gdje je razgovarao s kraljem Abdullahom i upravo se vratio u svoj hotel u Rijadu. Putin želi razgovarati o američkom prijedlogu diplomatskog rješenja ukrajinske krize što ga je početkom tjedna u Den Haagu ruskome ministru vanjskih poslova izložio američki državni tajnik John Kerry.

'Putin neće stati na Ukrajini, ovo bi mogao biti početak Trećeg svjetskog rata'

SAD želi da Rusi povuku trupe u svoje baze u Krimu te da pristanu na pregovore s ukrajinskom vladom uz međunarodno posredovanje. Obama je savjetovao Putinu da Rusija iznese 'konkretan pismeni odgovor' na američki prijedlog, a obojica se slažu da bi o predstojećim potezima trebali razgovarati Kerry i Lavrov.

Visoki dužnosnik Obamine administracije opisao je razgovor kao 'iskren i izravan' i rekao kako su sljedeći korak razgovori Kerry-Lavrov da bi se vidjelo misle li Rusi ozbiljno s diplomacijom. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene