Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tuga na ulicama

Stručnjakinja o dječaku ubojici iz Beograda: "Sigurno su postojali neki znaci. Nemoguće je da neka trauma nije prethodila takvom činu"

Aktualno Galerija Barbara Štrbac, reporterka Dnevnika Nove TV Barbara Štrbac, reporterka Dnevnika Nove TV Foto: DNEVNIK.hr Strava u Beogradu, ilustracija - 1 Strava u Beogradu, ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr Strava u Beogradu, ilustracija - 2 Strava u Beogradu, ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr Strava u Beogradu, ilustracija - 3 Strava u Beogradu, ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr +2 Strava u Beogradu, ilustracija - 4 Galerija 1/7 >>
Iz Beograda se ispred osnovne škole Vladislava Ribnikara, gdje je 13-godišnji učenik ubio osmero kolega i zaštitara u krvavom pohodu, javila reporterka Dnevnika Nove TV Barbara Štrbac.

Reporterka Dnevnika Nove TV Barbara Štrbac javila se ispred beogradske škole u kojoj se dogodio stravičan zločin

"Ovdje se već od kasnog popodneva, otkako je završio očevid i otvorena je ulica za promet, okupljaju ljudi svih generacija iz svih dijelova Beograda. Donose cvijeće, pale svijeće. Riječ koja se najviše čuje na ulicama je nevjerica. Nitko ne može vjerovati da se to zaista dogodila. Ono što je ključ, mislim da će se cijeli ovaj događaj trebati jako dobro analizirati i da će se trebati izvući velike i važne pouke da se ovo nikada više ne bi ponovilo", ispričala je Štrbac.

Psihologinja iz Beograda o tragediji

Psihologinja Ana Vlajković reporterki Dnevnika Nove TV rekla je da je za društvo u cjelini teško prevladati ovakvu situaciju. "Još smo svi u šoku, pa i mi kao profesionalci smo u šoku."

Policija kaže da je mladić to planirao mjesec dana. Čini se neobičnim da nitko u tom periodu nije shvatio da se nešto s njim događa.

Pročitajte i ovo Prizor ispred škole u kojoj se dogodio nezapamćeni zločin Iz minute u minutu VIDEO/FOTO Djevojčica francuske nacionalnosti među žrtvama masakra u školi. Odvjetnica otkrila nove detalje o dječaku i njegovim roditeljima

"Glavno je pitanje tko je trebao primijetiti da se s dečkom nešto događa i da nešto planira. To je njegovo najbliže okruženje, prijatelji. Sigurno su postojali neki znaci. Možda ne tako očigledni u posljednjih mjesec dana, ali nemoguće je da neka trauma nije prethodila ili da nešto nije prethodilo takvom činu. Ja sada špekuliram, a to ne volim raditi dok ne dođu službeni nalazi od stručnjaka s kojima je dječak trenutačno smješten u ustanovu", poručila je psihologinja.

Psihologa je u školama malo, smatra ona, a i uvjeti rada daleko su im od idealnih. 

"Imaju prevelik obujam posla, od njih se mnogo očekuje. Ja nisam školski psiholog, ali sam radila dosta obuka upravo za ovakve krizne situacije sa psiholozima i drugim stručnjacima, pedagozima u školama i oni sami kažu da najmanje vremena imaju za rad s djecom", objasnila je.

"Djeca u tom uzrastu nisu svjesna u potpunosti ni svoje smrtnosti"

Škola u kojoj se dogodio zločin poznata je kao elitna. Roditelji djece koja u nju idu imaju puno posla. Roditelji se ponekad nemaju vremena baviti djecom.

"Ne bih rekla da je tako jednostavno imovinsku karticu povezati, da postoje uzročno-posljedične veze. Ali nekako kada se ide u elitnu školu, kada je to sve nekako lako i nadohvat ruke, djeca ulaze u period adolescencije, shvaćanje samog života i vrijednost života je potpuno drugačije. Djeca u tom uzrastu nisu svjesna u potpunosti ni svoje smrtnosti i onda često dolazi do samoubojstava koja su bila samo ispitivanje granica."

Granica je prijeđena i time što je otac počinitelja svoga maloljetnog sina vodio u streljanu.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije - 1 Predlaže niz mjera Vučić otkrio gdje se nalazi dječak: "On je samo čekao dan i pripremao se, bio je tri puta u streljani s ocem"

"U streljanu po zakonu ne bi smio ući nitko mlađi od 18 godina. Tu je prekršen zakon, to je prva stvar. Naravno, svatko ima pravo odgajati svoju djecu kako god želi, ali živimo u 21. stoljeću, ne živimo u šumi, ne prijete nam medvjedi, vukovi, živimo u urbanoj sredini, nema razloga da djeca uče rukovati vatrenim oružjem. Ako je želio da se dijete bavi nekim sportom, mogao je ići na streljaštvo zračnim pištoljem", tvrdi psihologinja.

Maloljetan ne bi smio u streljanu, ali maloljetan s 13 godina ne može ni kazneno odgovarati. 

"Njegov je život, grozno je reći, uništen. Uništeni su životi mnogih obitelji. Uništeni su životi obitelji djece čije je živote on oduzeo. Njegov je život uništen. Bilo kakav psihijatrijski tretman ni njemu ni njegovoj obitelji neće moći vratiti onu ljudskost i ono što je ovim činom izgubljeno", poručila je psihologinja za kraj.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene