Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Muslimani ljutiti

Protuamerički prosvjedi u Afganistanu zbog paljenja Kurana

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kada nas Amerikanci uvrijede na ovakav način podržat ćemo pobunjenike - poručuju prosvjednici.

Protuamerički prosvjedi okupirali su afganistanske gradove Kabul i Jalalabad nakon izvješća kako se u američkoj zrakoplovnoj bazi spaljuju primjerci Kurana. Najmanje tri osobe ozlijeđene su u prosvjedima, javlja BBC, a nekoliko puta začuli su se i pucnjevi iz zrakoplovne baze.

Pročitajte i ovo Tyler Vargas-Andrews - 2 Optužbe na račun administracije Mučno svjedočenje američkog marinca o povlačenju iz Kabula: "Vidio sam mrtve suborce kako leže oko mene, nadređeni su sve znali" Slika nije dostupna Spalila nekoliko stranica STRAVA U SREDIŠTU GRADA: Bijesno mnoštvo ubilo i spalilo psihički bolesnu ženu

Dvojica afganistanskih dužnosnika potvrdila su kako je američka vojska talibanskim zatvorenicima oduzimala sav religiozni materijali sumnjajući kako ga koriste da bi međusobno komunicirali tajnim porukama.

Prosvjednici u Kabulu, koji su se okupili ispred glavne američke zrakoplovne baze, izvikuju slogane 'Smrt Americi!' dok svjedoci prosvjeda prepričavaju kako su zaštitari u zrak ispaljivali hitce upozorenja. Neki od okupljenih prosvjednika navodno su izvikivali i protalibanske slogane.

Prosvjednici su blokirali cestu koja povezuje Kabul s Jalalabadom i napali jedinicu interventne policije. 'Kada nas Amerikanci uvrijede na ovakav način podržat ćemo pobunjenike', kazao je jedan od prosvjednika, 18-godišnji Ajmal.

Američko veleposlanstvo u Kabulu na svom je Tweeter profilu objavilo kako je zatvoreno te kako su sva planirana putovanja otkazana. Bez obzira na isprike i osudu ponašanja američkih vojnika od strane zapovjednika i američkog ministarstva obrane mnogi Afganistanci ne mogu razumjeti kako su američke snage mogle dopustiti spaljivanje Kurana. Prošle godine najmanje 24 osobe poginule su u prosvjedima nakon što je američki pastor s Floride spalio Kuran. (Agencija VLM)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene