Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Optužbe na račun administracije

Mučno svjedočenje američkog marinca o povlačenju iz Kabula: "Vidio sam mrtve suborce kako leže oko mene, nadređeni su sve znali"

Tyler Vargas-Andrews - 2
Tyler Vargas-Andrews - 2 AFP
Aktualno Galerija Tyler Vargas-Andrews - 2 Tyler Vargas-Andrews - 2 Foto: AFP Tyler Vargas-Andrews - 3 Tyler Vargas-Andrews - 3 Foto: AFP Tyler Vargas-Andrews - 4 Tyler Vargas-Andrews - 4 Foto: AFP +0 Tyler Vargas-Andrews - 1 Galerija 1/4 >>
Američki veterani svjedoče o povlačenju američkih trupa iz Afganistana. Svjedočenje narednika Vargas-Andrewsa bilo je posebno mučno.

Bivši američki marinac teško ozlijeđen u Afganistanu opisao je sav kaos koji je vladao tijekom povlačenja iz zemlje 2021. godine. Pred Kongresom je događaj opisao kao katastrofu. 

Tyler Vargas-Andrews svjedočio je pred Odborom koji ispituje način kako je Bidenova administracija postupala s povlačenjem iz Afganistana, javlja BBC. 

Detaljno je opisao razdoblje kaosa i nepripremljenosti u danima nakon što su talibani zauzeli Kabul. Narednik Vargas-Andrews bio je jedan od nekoliko pripadnika američke vojske zaduženih za zaštitu zračne luke u Kabulu 26. kolovoza 2021., kada su dva bombaša samoubojice napala mnoštvo Afganistanaca koji su pokušavali pobjeći od talibana tijekom američke evakuacije.

U bombardiranju je poginulo 13 američkih vojnika, zajedno sa 170 afganistanskih civila.

Narednik Vargas-Andrews posvjedočio je da su on i još jedan američki marinac primili obavještajne podatke o bombaškom napadu prije nego što se dogodio te da je uočio osumnjičenika u gomili. Rekao je da je upozorio svoje nadređene i zatražio dopuštenje za djelovanje, ali ga nikada nije dobio.

"Jednostavno, bili smo ignorirani", rekao je narednik Vargas-Andrews.

U emotivnom svjedočenju opisao je kako ga je ekplozija odbacila u zrak i kako je vidio svoje mrtve suborce kako leže oko njega kada je otvorio oči. "Tijelo mi je bilo odbačeno u zrak od eksplozije. Trbuh mi je bio rasporen. Tijelo mi je bilo puno šrapnela", kazao je u svjedočenju. Narednik Vargas-Andrews nazvao je povlačenje "katastrofom", dodajući: "Postojao je neoprostiv nedostatak odgovornosti i nemara."

"Vidim lica svih onih koje nismo mogli spasiti, onih koje smo ostavili”, rekao je.

Istragu o povlačenju iz Afganistana vodi Odbor za vanjske poslove Zastupničkog doma. Pred Odborom su svjedočili i drugi američki vojnici i veterani koji su govorili o utjecaju ovog događaja na mentalno zdravlje vojnika. 

Umirovljeni potpukovnik David Scott Mann u to je vrijeme radio na evakuaciji Afganistanaca. Dodao je da su pozivi na dežurnu liniju za pitanja veterana porasli za 81 posto nakon povlačenja iz Afganistana. Rekao je da je njegov prijatelj s kojim je služio vojsku u Afganistanu počinio samoubojstvo. 

Većina svjedoka krivnju svaljuje na sve predsjedničke administracije otkako su američke trupe raspoređene u Afganistanu, od Georgea W. Busha pa do Joea Bidena.

Pročitajte i ovo (Ne)vidljive žene Afganistana: Ilustracija - 4 Gušenje prava Zastrašujući razmjeri zabrana ekstremista: "Policija za poroke i vrline tražila je od mene da pokrijem glave lutkama plastičnom vrećicom"

"Amerika gradi gadnu reputaciju zbog višegeneracijskog sustavnog napuštanja naših saveznika", rekao je potpukovnik Mann.

Republikanci, koji su dugo zahtjevali istragu, okrivili su Bidenovu administraciju. Predsjedavajući Mike McCaul, rekao je da je povlačenje zapanjujući neuspjeh vodstva Bidenove administracije".

Kongresmen Gregory Meeks iz New Yorka rekao je da je Biden "donio ispravnu odluku da se sve trupe vrati kući".

Pročitajte i ovo Kabul Nitko nije preuzeo odgovornost Više ljudi ubijeno i ranjeno: Razorna eksplozija na ulazu u vojnu zračnu luku

"Ne mogu čiste savjesti zamisliti slanje više američkih muškaraca i žena da se bore u Afganistanu." Biden je ranije rekao da načelno snosi "odgovornost za sve što se dogodilo", ali je također okrivio bivšeg predsjednika Donalda Trumpa za nadgledanje sporazuma o povlačenju s talibanima.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene