Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Prošla je godina u Sjedinjenim Državama bila najtoplija otkad se provode mjerenja. Dosadašnji rekord iz 1998. godine premašen je za cijeli jedan Celzijev stupanj.


Godina 2012. bila je najtoplija u Sjedinjenim Državama otkad se provode mjerenja, objavila je vladina agencija za klimu NOAA, naglasivši da je prošlogodišnji temperaturni prosjek za jedan stupanj Celzija viši od dosadašnjeg rekorda.

>> Odgađanje borbe protiv klimatskih promjena znatno uvećava troškove

Vezani članci Slika nije dostupna VIDEO 5 grozota koje bi nas mogle zadesiti Slika nije dostupna Odgađanje borbe protiv klimatskih promjena znatno uvećava troškove

Znanstvenici NOAA-e kazali su u utorak da je prosječna temperatura u kontinentalnom dijelu SAD-a, bez Aljaske i Havaja, bila 12,94 stupnja Celzija, što je 3,2 stupnja više od prosjeka u 20. stoljeću, te jedan stupanj više od dosad rekordne 1998. godine.

Agencija je također potvrdila ono što su američki farmeri i stanovnici zapadnog dijela zemlje već znali - prošla je godina bila sušnija od prosjeka.

NOAA navodi da je 2012. bila 15. najsušnija godina otkad se provode mjerenja. Na vrhuncu ljetnih vrućina, u srpnju 2012., suša je vladala na 61 posto teritorija kontinentalnih Sjedinjenih Država.

Agencijin Indeks klimatskih ekstrema, koji mjeri učestalost ekstremnih vremenskih prilika, kao i broj tropskih oluja i uragana koji poharaju SAD, pokazao je za 2012. dvostruko višu vrijednost od normalne. Samo je 1998. godina imala ekstremnije vremenske prilike, objavila je NOAA. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook