Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Previsoka cijena

Odgađanje borbe protiv klimatskih promjena znatno uvećava troškove

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prema najnovijem istraživanju, ako provedba dogovora o smanjenju emisije stakleničkih plinova krene, u skladu s dogovorom gotovo 200 država, 2020. godine, cijena će tada biti više nego trostruko veća od današnje.

Dogovor gotovo 200 zemalja o smanjenju rastućih emisija stakleničkih plinova bit će puno skuplji od 2020. godine nego da se sada poduzmu mjere protiv klimatskih promjena, navodi se u istraživanju objavljenom u četvrtak.

Brze mjere za smanjenje emisija povećale bi izglede za zadržavanje globalnog zatopljenja unutar dogovorenog limita UN-a od dva stupnja Celzijusa više u odnosu na predindustrijsko doba kako bi se izbjegle nove poplave, valovi vrućine, suše i rast razine mora.

Pročitajte i ovo Prvi toplinski val, ilustracija - 2 Pažljivo s klimom Stiže prvi toplinski val, temperature bi mogle dosegnuti 37 stupnjeva: Liječnici savjetuju kako se zaštititi Toplinski valovi tijekom proljeća - 4 Gotovo 40 stupnjeva Ove dvije europske države gore, vrućine bi mogle oboriti povijesni toplinski rekord: "Nikada nismo osjetili ovakvo što u travnju"

>> Znanstvenici: Sandy je samo upozorenje o onome što nas u budućnosti očekuje!

"Ako odgodite akciju za 10, 20 godina onda značajno smanjujete izglede za ispunjavanje cilja od dva stupnja", rekao je Keywan Riahi, jedan od autora izvješća u Međunarodnom institutu za primijenjene sustavne analize u Austriji. "Opće je poznato da troškovi rastu kada odgađate akciju", istaknuo je.

U studiji se navodi da bi globalna cijena od 30 dolara po toni ugljikovog dioksida, glavnog plina s učinkom staklenika dala otprilike 60 posto izgleda za ograničenje zatopljenja na ispod dva stupnja Celzijusa.

Ako se bude čekala 2020. godina, cijena ugljikovog dioksida tada bi morala biti oko 100 dolara po toni kako bi se zadržali izgledi od 60 posto, kazao je Riahi za Reuters govoreći o studiji koju je proveo sa stručnjacima u Švicarskoj, Novom Zelandu, Australiji i Njemačkoj, a čiji su rezultati objavljeni u stručnom časopisu Nature. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene