Golub, ilustracija
Golub, ilustracija Foto: Marko Dimic/PIXSELL/Pixsell

Njemačka vojna poruka koju je izgubio golub pismonoša 1910. godine, čudesno se pojavila 2020. u francuskom Alsaceu, gdje je slučajno pronađena, rekao je kustos muzeja Le Linge posvećenog bitki između Francuza i Nijemaca koja se odvijala 1915. godine na alzaškoj strani planinskog masiva Vosges na istoku Francuske.


Poruku zaštićenu malom aluminijskom kapsulom slučajno je u rujnu pronašao par koji je šetao poljem blizu njemačkog grada Ingersheima. Po savjetu rođaka par je predao kapsulu s porukom muzeju Linge, nedaleko od mjesta na kojemu je pronađena, rekao je AFP-u Dominique Jardy, kustos Memorijalnog muzeja Le Linge u Orbeyu, posvećenog bitki između Francuza i Nijemaca 1915. na alzaškoj strani Vosgesa.

Vezani članci Požar u Francuskoj VIDEO Vatrena stihija hara Francuskom: Tisuće ljudi bježe, mnogi su imali tek nekoliko minuta za bijeg. Među ozlijeđenima i vatrogasci Veliki šumski požar u Francuskoj - 3 VIDEO Francuski vatrogasci bore se s velikim šumskim požarom

U kapsuli je vrlo dobro očuvana rukom napisana poruka na njemačkom, rekao je Jardy, potvrdivši vijest objavljenu u regionalnom listu Les Dernières Nouvelles d'Alsace. "Kad su me telefonom pozvali iz muzeja, pomislio sam - ajme, takav je nalaz izuzetno je rijedak", oduševljeno je ispripovijedao Jardy te dodao da u "svojih četrdeset radnih godina takvo što nikada nije vidio".

Po njegovim riječima kapsula je s vremenom ''isplivala'' na površinu, kao što je to ponekad slučaj s granatama iz dvaju svjetskih ratova. Jardy kaže da je zatim nazvao svojeg prijatelja iz Njemačke te ga zamolio da dešifrira poruku.

Riječ je o poruci koju je svojem nadređenom poslao časnik pruske pješačke pukovnije, u ono doba smještene sjeverno od Ingersheima. U tekstu se spominju njemački manevri između Bischwihra i Ingersheima, u vrijeme kada je Alsace bio njemački.

Jardy je procijenio da su četiri goluba trebala prenijeti četiri primjerka poruke, no da se jedan od njih očigledno izgubio vrlo brzo nakon što je poletio. Kazao je i da nije u potpunosti siguran u točan datum njihove otpreme, osobito godine, jer je zadnji broj teško čitljiv: 16. srpnja 1910. ili 1916.? Zaključuje da se ipak radi o 1910., smatrajući nemogućim da je riječ o 1916. godini.

Poruka će biti izložena u Muzeju Linge u posebnim uvjetima - pod antireflektirajućim staklom i u nepropusnom okruženju da se ne bi uništila.