Ralph Northam (Video: AFP)
Ralph Northam (Video: AFP) Foto: Afp

Demokratski guverner američke savezne države Virginije koji se ispričao zbog svoje rasističke fotografije nastale u studentskim danima, promijenio je u subotu izjavu i rekao da ne kani podnijeti ostavku, na što ga prisiljavaju čelnici njegove stranke.


Ralph Northam je u petak navečer reagirao na polemiku koja je izbila nakon objavljivanja fotografije iz studentskog albuma nastale 1984.

Vezani članci Donald Trump (Foto: AFP) Trump će posjetiti poprišta masovnih pucnjava, mogući prosvjedi: ''Mentalne bolesti i mržnja povlače okidač, ne pištolj'' Donald Trump (Foto: AFP) Trumpa optužili za rasističke komentare u Zastupničkom domu, leđa mu okrenulo i četvero republikanaca

U tom je albumu uz njegovo ime bilo nekoliko njegovih fotografija. Na jednoj su dvije osobe: jedna s licem obojenim u crno koje oponaša crnca - "blackface" - i druga u bijeloj tunici Ku Klux Klana.

"Jedna mrežna stranica je objavila moju fotografiju iz albuma medicinskog fakulteta iz 1984. s maskom koja je očito rasistička i uvredljiva", priznao je u petak u priopćenju, ne otkrivajući je li se skrivao iza "blackfacea" ili odijela KKK-a.

"Iskreno mi je žao što sam se odlučio tako pojaviti na toj fotografiji", dodao je.

No čini se da je Ralph Northam preko noći promijenio mišljenje.

Više američkih medija u subotu piše da je nazvao nekolicinu lokalnih čelnika kako bi im najposlije rekao da to nije on na fotografiji, pobijajući tako svoje izjave dane dan ranije.

Ti mediji usto pišu da je rekao da neće dati ostavku, premda ga poznata imena njegove Demokratske stranke Joe Biden, Elizabeth Warren, Kamala Harris pozivaju da ode te da je sada potpuno izoliran na političkoj pozornici.

"Odlučili smo jutros dati guverneru Northamu priliku da učini dobru stvar i podnese ostavku. No jutros smo doznali da neće dati ostavku", objavila je u subotu na Twitteru demokratska stranka u Virginiji.

Guverner treba tijekom poslijepodneva dati izjavu u prijestolnici te južne države, Richmondu. (Hina)