Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednik vlade lijevog centra Romano Prodi odbio je ponudu čelnika oporbenog desnog centra Silvija Berlusconija o stvaranju velike koalicije.


"Vladina koalicija je ta, neće se mijenjati i trajat će cijeli petogodišnji mandat", izjavio je Prodi kako prenosi danas list
Repubblica. Glavni naslov prve stranice toga lista naglašava kako "Unija (lijevog centra) odbija široko suglasje".

Vezani članci Branko Bačić, predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Sastala se vladajuća koalicija u vezi sa zakonom o trgovini, Bačić: "Vodit ćemo računa o odmoru i prilagodbi rada trgovina sezonskim aktivnostima" Slika nije dostupna Berlusconi pohvalio koalicijske pobunjenike

Berlusconi ne želi koaliciju desnog i lijevog centra nazvati velikom vladinom koalicijom, već je naziva "širokim suglasjem", na koje poziva vladinu većinu koja je u teškoćama zbog usvajanja državnog proračuna za sljedeću godinu.

U Senatu lijevi centar ima većinu od jednog glasa, tako da stalno ima problema oko usvajanja nekih vladinih prijedloga i mjera, pa će i prilikom usvajanja proračuna za sljedeću godinu imati
teškoća, pogotovo što i unutar vladine koalicije stranaka ima koje nisu u suglasne sa svim Prodijevim mjerama.

Osim što Prodi drži da će njegova vlada trajati svih pet godina, naglašava kako će Italija na koncu 2006. imati rast bruto nacionalnog dohotka od čak tri posto, dok se i optimističke prognoze zaustavljaju na 1,9 do najviše dva posto.

Raznim mjerama uštede, ali i nekim dodatnim porezima, Prodi namjerava ozdraviti državne financije i već sljedeće godine smanjiti proračunski deficit na ispod tri posto, kako nalažu parametri iz Maastrichta. Proračunske mjere za sljedeću godinu iznose čak 40 milijardi eura.

Berlusconi predlaže vladu širokog suglasja koja bi u naredne dvije godine donijela potrebne mjere za ozdravljenje državnih financija, vjerojatno i novi izborni zakon, nakon čega bi se išlo na nove izbore. 

Berlusconi je izjavio kako u toj vladi ne bi smio biti Prodi, te kako se i on povlači iz takve vlade, koja bi trebala, po njegovu mišljenju, provesti nužne promjene za pokretanje razvitka Italije.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju