Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Talijanski premijer Romano Prodi izjavio je u Berlinu da je 27 država članica Europske unije blizu dogovora o sadržaju ugovora koji treba zamijeniti europski ustav.


'Blizu smo pronalaženju zajedničke sinteze o budućim europskim okvirima', istaknuo je šef talijanske vlade tijekom posjeta Njemačkoj.

Vezani članci Slika nije dostupna Promjene Lisabonskog ugovora za rješavanje kriza u eurozoni Slika nije dostupna Prvo pristupni ugovor s EU, tek onda referendum

Istaknuvši kako je dogovor između članicama Unije 'nužan', Prodi je kazao: 'Put je utrt. Spremni smo dati jasan mandat skoroj međuvladinoj konferenciji' koja će biti zadužena za brzo postizanje novog dogovoro o ustavnom ugovoru koji su 2005. odbacili Francuzi i Nizozemci.

Angela Merkel, čija zemlja do 30. lipnja predsjeda EU-om, istaknula je da sada treba učiniti sve 'kako bi se, koliko je moguće, načinio velik iskorak premda se polazna stajališta jako razlikuju, pa će se od svih zahtijevati sposobnost prilagodbe'.

Angela Merkel je počela diplomatski maraton tijekom kojega će ovoga tjedna primiti sedmoricu šefova europskih država i vlada.