Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Poljski željezničar Jan Grzebski, koji je nakon nesreće 1988. pao u komu, probudio se nakon devetnaest godina, izvijestila je u petak privatna televizijska postaja Polsat.


Pošto je na njega naletio vagon, Grzebski je od udarca dobio tumor na mozgu te je postupno ostao nepokretan i izgubio je dar govora.

Vezani članci Vojarna - 1 Od derutnih zgrada koje vape za popravkom do "objekata za 21. stoljeće": Kakvo je stanje u hrvatskim vojarnama? Iskrcavanje vlaka (Foto: Screenshot/YouTube) Šef snimao radnike misleći da je genijalac, a onda je sve krenulo nizbrdo

Kaže da ga je iz kome probudila ljubav supruge Gertrude. 

- Uvijek se brinula za mene, njegovala me i tako mi spasila život, rekao je.

Željezničar koji je u vrijeme nesreće bio oženjen i imao četvero djece, danas ima jedanaestero unučadi.

Njegova žena kaže da se nije mirila s mišljenjem liječnika. 

- Stalno sam plakala i molila se. Svi koji su ga posjećivali mislili su da će umrijeti? Ali on nije umro, rekla je presretna supruga.

Grzebski je pao u komu u doba komunizma, kada su trgovine bile poluprazne i kada su vladale svakojake nestašice. U međuvremenu je Poljska ušla u Europsku uniju i u NATO.

- Danas se čudim svim tim ljudima koji se šeću s mobitelima i stalno su ljutiti iako više nema kilometarskih redova za gorivo, police u dućanima su pune predivnih proizvoda. Meso smo, koliko se ja sjećam, mogli samo sanjati, a sada vlada bogatstvo. Ja se nemam na što požaliti, rekao je dobro raspoložen.

Pred Grzebskim je sada zahtjevna rehabilitacija, ali i proces u kojem mora naučiti koristiti se čudima suvremene tehnologije, koja se njemu čine kao tvorevine mašte iz znanstvenofantastičnih filmova.