Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Raščišćavaju se ruševine

'Svi smo zatečeni ovolikom količinom destrukcije'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Noć u bosanskohercegovačkim gradovima koji su u petak bili poprište masovnih nereda protekla je mirno a takvi su bili i prvi prijepodnevni sati u subotu, dok nadležne službe pokušavaju sanirati posljedice prosvjeda.

Komunalni radnici tijekom noći i ujutro počeli su raščišćavati ruševine, ostatke zapaljenih automobila i novinskih kioska, te razbijenih izloga opljačkanih dućana, kao i kamenje i komade betona koji su nasilnim prosvjednicima poslužili za obračun s policijom.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Tužne uspomene FOTO Jutro nakon prosvjeda u Sarajevu i Tuzli Slika nije dostupna I dalje kritično Situacija u Tuzli izmakla kontroli: Za petak najavljeni prosvjedi diljem zemlje!

Gasitelji su u Sarajevu u kasnim večernjim satima uspjeli u cijelosti ugasiti požar podmenut u zgradi Predsjedništva BiH u koju su nasilnici provalili no nisu uspjeli sačuvati reprezentativnu građevinu u središtu grada u kojoj su bila smještena tijela vlasti Sarajevske županije i općine Centar.

Iz te je zgrade izgrađene u razdoblju Austro-Ugarske i u prijepodnevnim satima izbijao gusti crni dim. Zapovjednik profesionalne vatrogasne postrojbe Ismet Tucaković potvrdio je kako je unutrašnjost zgrade u cijelosti izgorjela.

'Napravili smo sve što je bilo u našoj moći no prekasno smo stigli', kazao je Tucaković podsjetivši kako su nasilnici gasiteljima punih pet sati sprečavali prilaz do zapaljene zgrade.

U zgradi je izgorjela i gotovo sva županijska arhiva te općinske matične knjige.

'Gori vlast'

Informacije i fotografije o neredima u subotu su ispunile naslovnice bosanskohercegovačkih dnevnih listova.

"Gori vlast" naslov je koji donosi sarajevsko "Oslobođenje". List opširno prenosi kronologiju zbivanja na ulicama Sarajeva, Zenice, Tuzle, Bihaća i Mostara, a reagiranja političara sumira pod naslovom kako je riječ o opravdanom nezadovoljstvu građana.

"Dnevni avaz" koji odražava stajališta Saveza za bolju budućnost (SBB) na čijem je čelu Fahrudin Radončić nerede naziva "narodnim udarom na korumpiranu vlast".

Komentator tog lista poziva na "hitnu uspostavu nove vlasti koja će voditi zemlju srčano, odgovorno, stručno i nesebično".

Nakon prosvjeda i nasilja Sarajevo izgleda sablasno, u Mostaru masovna uhićenja

Komentirajući posljednja zbivanja, predsjednik Helsinškog odbora BiH Srđan Dizdarević u subotu je kazao kako nema dvojbe da je povod za prosvjede sadržan u socijalnom buntu obespravljenih građana apsolutno nezadovoljnih načinom na koji se državom upravlja.

Ističe ipak kako je i osobno iznenađen stupnjem nasilja koje je iz toga proisteklo.

"Svi smo zatečeni ovolikom količinom destrukcije i negativne energije", kazao je Dizdarević.

Upozorava i na to kako je moguće da iza svega stoji politička manipulacija što će tek trebati analizirati.

"Ovdje imate na djelu jednu vrstu izopačenog političkog uma", konstatira Dizdarević pojašnjavajući kako je posebice opasan jeftini populizam i demagogija kojom se pokušava pridobiti potpora nezadovoljnih građana.

Dizdarević je kritičan i prema načinu na koji su na izgrede reagirali bosanskohercegovački političari smatrajući to "ruganjem narodu".

"I Radončić i (Zlatko) Lagumdžija i (Željko) Komšić i (Bakir) Izetbegović daju potporu prosvjednicima i kažu kako ih podržavaju kao da se prosvjedi njih uopće ne tiču i kao da oni nisu dio vlasti", podsjeća Dizdarević.

On je ukazao i na zanimljivu činjenicu da su prosvjedi bili koncentrirani gotovo u cijelosti na one dijelove Federacije BiH u kojima su Bošnjaci većinsko stanovništvo što znači da ni taj socijalni bunt nije uspio prijeći entičke granice unutar države iako su i Bošnjaci i Hrvati i Srbi podjednako obespravljeni.

"Posebice u Republici Srpskoj jača je stega i tamo se vlada na autoritarni način pri čemu se sve kontrolira", ocijenio je Dizdarević dodajući kako je slično stanje i u dijelovima zeljme u kojima je na vlasti HDZ BiH te da stoga tamo nije ni bilo ovakvog iskazivanja socijalnog nezadovoljstva iako je za to bilo razloga. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene