Obavijesti Video Pretražite Navigacija
KAOS u BiH

Nakon prosvjeda i nasilja Sarajevo izgleda sablasno, u Mostaru masovna uhićenja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Policija u Hercegovačko-neretvanskoj županiji u petak navečer započela je masovno uhićivati prosvjednike.

Ako imate snimke ili fotografije s prosvjeda i nereda, pošaljite nam ih na moj.report@novatv.hr, ali ni u kojem slučaju ne dovodite sebe u opasnost! Pripadnici policije MUP-a Hercegovačko-neretvanske županije u petak su se u Mostaru suprotstavili nasilnicima te su navečer započeli masovno uhićivati prosvjednike što su tijekom dana uništili i zapalili više vladinih zgrada.

Pročitajte i ovo Ukradeni brak jazavčar nestao u srijedu Ovaj je pas ukraden, traže ga policija i vlasnik: "Vrijedi nekoliko tisuća eura" Ilustracija Otac sve gledao Snimka na kojoj brat ubija sestru šokirala je zemlju: S ocem ju je godinama silovao, građani su bijesni

Pripadnici Specijalne policije HNŽ-a su nakon što su nasilni prosvjednici molotovljevim koktelima zapalili zgradu županijske skupštine uhitili više desetaka huligana.

Za danas popodne studenti u Sarajevu najavljuju nove prosvjede. Među uhićenima je više osoba koje su mlađe životne dobi koji su tijekom dana sudjelovali u pravoj spirali nasilja kojoj se nije vidjelo kraja. Pripadnici specijalne policije su ipak reagirali iako tu postrojbu nitko ne može angažirati bez ravnatelja policija koji nije izabran zbog prijepora unutar vlasti.

Nakon što je policija počela uhićivati nasilnike prosvjedi su potpuno prestali, a njezini službenici nastavili su rasvjetljivati izgrede, te je najavljeno da će svi koji su sudjelovali u neredima biti procesuirani.

Epilog izgreda u petak su zapaljene zgrade vlade i skupštine Hercegovačko-neretvanske županije, gradskog vijeća Mostara i gradske uprave, središnjice HDZ-a BiH i gradskog odbora SDA, dvije privatne kuće te uništeno pročelje zgrade zajedničkih institucija u BiH.

DRAMATIČAN PETAK U BOSNI: Gorilo u Tuzli, Mostaru, Sarajevu i Zenici, ozlijeđeno oko 200 ljudi!

'Uzvicima – Ovo je Bosna! u središtu Mostara, Hrvatima u Mostaru i BiH se poslala vrlo jasna politička poruka. Radi se o pomno izabranim političkim ciljevima o čemu zorno govori i činjenica da se na meti vandala nije našla niti jedna zgrada federalnih institucija vlasti', stoji u priopćenju  Županijskog odbora HDZ-a BiH Hercegovačko-neretvanske županije.

Policija se povukla

Rat na ulicama, zapaljena zgrada Vlade i još nekoliko institucija, prekida se nastava u školama, ispiti na fakultetima. To je jučerašnja slika Tuzle, grada iz kojeg su krenuli prosvjedi protiv županijskih vlasti. Prosvjednici su jučer krenuli u do sada najjači napad na zgradu Vlade TŽ-a.

Srbijanski vicepremijer Aleksandar Vučić pozvao je u petak Milorada Dodika i Mladena Bosića, predsjednike dviju najjačih partije u Republici Srpskoj, na sastanak u Beogradu o očuvanju stabilnosti ovog entiteta Bosne i Hercegovine u okolnostima krize u BiH. Mediji u RS ovaj poziv tumače kao izraz Vučićeve želje da 'RS krene putem očuvanja demokratskih i nacionalnih vrijednosti'. Sastanak Vučić - Dodik - Bosić bit će, kako se navodi, održan u nedjelju, 9. veljače. Na ulici je bilo oko 10.000 prosvjednika, policija se povukla, a prosvjednici su u roku od sat vremena zapalili zgradu Vlade. Zgrada je djelomično i opljačkana, a u jednom trenutku je dio prosvjednika bio zarobljen u zgradi zbog požara. Pojedinci su skakali kroz prozore kako bi se spasili. Nešto kasnije broj prosvjednika se povećao, a kolona je išla prema Tužiteljstvu i Sudu u Tuzli. I ove institucije su kamenovane, a policija je još uvijek bila na rezervnim položajima.

Nastava u osnovnim i srednjim školama ovoga grada je otkazana do daljnjeg, a prekinuti su i ispiti na Univerzitetu u Tuzli. Nakon jučerašnjih događaja premijer Vlade TŽ-a Sead Čaušević je podnio ostavku.

Gorjelo je jučer i u Zenici. Zapaljeno je nekoliko ureda u zgradi županijske Vlade, a prilaz vatrogascima je bio onemogućen. Nakon što su se oglušili na upozorenja policije da prestanu s kamenovanjem, došlo je do sukoba s policijom u kojima su deseci osoba ozlijeđeni.

Skupine prosvjednika su se rasule i divljale po gradu, zapaljeni su automobili, napadnuta je i zgrada Općine. Vlada ZDŽ-a je podnijela kolektivnu ostavku.

Neredi i u Bihaću

Zapaljeno je i nekoliko ureda županijske Vlade u Bihaću. Oštećeno je i puno objekata koji su uz glavne prometnice, a najviše je stradao hotel ‘Emporium’ kojem su porazbijana stakla, a djelomično je i opljačkan. Gorile su i gume na bihaćkim ulicama, a studenti koji su sudjelovali u prosvjedima tražili su da im se isplate mirovine. Bugojno, Jajce, Goražde, Orašje, Prozor, Travnik, Tešanj, Srebrenik su samo neki od gradova gdje su se također građani okupili kako bi prosvjedovali protiv lokalnih vlasti i pružili potporu prosvjednicima u Tuzli. Osim podrške načelnika policije Bare Pršlje, koji je jučer izjavio da podržava mirni skup, te da policija grada Jajca neće tući svoje građane kao Tuzlanska policija! Skup je podržao i održao govor i načelnik općine Jajce koji je izjavio da podržava građane Bosne i Hercegovine, te žaljenje za ozlijeđenima u Tuzli, kao i Branko Bungić! Skupu je nazočilo po slobodnoj procijeni blizu 500 ljudi, kako mladih, tako i starih koji su pitali za svoja prava, za svoja radna mjesta, stipendije i slično. Na skup se došlo pod “tri zastave, zastava Bosne i Hercegovine, Republike Srpske i Herceg Bosne, s tim da je omladina htjela pokazati da ih ne interesira proslost koja se ne smije zaboraviti, nego isključivo budućnost i sloga!

Nakon jednosatnog prosvjeda, sudionici su mirnom šetnjom zajedno prošli ulicama grada Jajca, te se razišli! Dramatično je bilo u Brčkom. Tamo se gradonačelnik Anto Domić (HDZ BiH) obratio prosvjednicima i izjavio kako se ne osjeća odgovornim za stanje u Distriktu, što je izazvalo bijes građana koji su zasuli zgradu Vlade Distrikta kamenjem. Određeno vrijeme su Domića i zarobili prosvjednici.

Na drugom katu zgrade Vlade kantona Sarajevo u plamenu, nalazilo se nekoliko osoba u stanju šoka, piše Klix.ba. Vatrogasci su uspjeli izvući dva muškarca i četiri žene, a u zgradi Predsjedništva BiH jedno su zatekli predsjednika FBiH Mirsada Kebu.

U gradovima BiH mirna večer, uklanjaju se tragovi nasilja

U svim gradovima u Bosni i Hercegovini u kojima je u petak izbilo nasilje u večernjim satima je bilo razmjerno mirno, a policija je razbijala posljednje skupine nasilnih prosvjednika protiv teškog gospodarskog i socijalnog stanja koji su tijekom dana palili i uništavali zgrade lokalnih i državnih tijela vlasti.

Na njihovoj se meti našlo i sjedište Predsjedništva BiH u Sarajevu koje su pokušali zapaliti, a zgrada nije izgorjela samo zato što je na kraju reagirala interventna policija MUP-a Federacije BiH koja je rastjerala nasilnike i osigurala prolaz gasiteljima.

'Sa zabrinutošću pratimo razvoj događaja u Bosni i Hercegovini i apeliramo na što hitnije zaustavljanje sukoba i nasilja. Pozivamo sve strane da uspostave međusobnu komunikaciju jer je europska, stabilna i prosperitetna Bosna i Hercegovina u interesu svih njenih građana. Bosna i Hercegovina ima perspektivu članstva u EU i sukobe treba rješavati u tom duhu', priopćili su iz hrvatskog ministarstva vanjskih i europskih poslova. 'Predsjedništvo BiH osuđuje huliganske ispade i daje podršku snagama reda na uspostavi javnog reda i mira', stoji u priopćenju Vlade. Komentirajući ovakve neodređene zaključke član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović pojasnio je kako državni vrh u ovakvim okolnostima i nema puno ovlasti pa može tek pozvati Vijeće ministara BiH i vlade dva entiteta da odlučnije provode reforme i rade na stabiliziranju stanja.

Uništena arhivska građa neprocjenjive vrijednosti

Izetbegović je ipak izrazio ogorčenje paljenjem zgrada uključujući tu i uništavanje zgrade Predsjedništva BiH u kojoj je smješten i državni arhiv i u kojemu je od požara uništena arhivska građa neprocjenjive vrijednosti, uključujući onu iz Austro-ugarskog razdoblja. 'To je nedopustiva stvar i moramo se tome suprotstaviti u danima koji slijede', izjavio je Izetbegović.

Sarajevske ulice u večernjim satima u petak izgledale su sablasno a najgore je izgledalo središte grada. Zapaljena vozila, kamenje, polomljeni betonski blokovi i uništene prodavaonice vidljivi su na svakom koraku. Radnici gradske čistoće pokušavali su ukloniti razbacane ostatke koji su tijekom dana služili kao oružje nasilnim prosvjednicima.

Sjedište vlade Sarajevske županije istodobno su lizali plameni jezici koji su zahvatili krovište koje su gasitelji pokušavali spasiti. Takve scene mogle su se zadnji puta vidjeti u ratnim danima od 1992. do 1995. no ni tada tako vidljivih ožiljaka nije bilo na zgradama Predsjedništva BiH i sadašnje županijske vlade. Slični prizori bili su vidljivi i na ulicama Tuzle, Zenice i Bihaća te Mostara.

Sličnost okupljanja u tim gradovima bilo je razuzdano nasilje koje ih je pratilo. Niti u jednom gradu nitko nije iznio artikulirane zahtjeve niti je tražio nešto više od ostavki ili puštanja na slobodu sudionika nereda koji su izbili u srijedu i četvrtak, stiče se u prvim osvrtima lokalnih medija koji nasilne prosvjednike gotovo redom kvalificiraju kao huligane. (Hina/Agencija VLM/ I.D.)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene