Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sjeverna Koreja pokušala je izvesti gas maske u Siriju no one su, zajedno s oružjem i streljivom, zaplijenjene u Turskoj, javlja AFP.


Zapljena gas maski koje je Sjeverna Koreja slala Siriji dogodila se 3. travnja. Međutim, tek u trenutku kada SAD prijeti vojnom akcijom u Siriji zbog navodnog napada kemijskim oružjem na civile, informacija o tome puštena je u javnost.

>> Kerryjev žestoki govor: 'Ovim kukavičkim zločinom vrijeđa se naš osjećaj za temeljnu humanost '

Vezani članci Testiranje na koronavirus Rekordni dnevni broj mrtvih u Grčkoj, u Turskoj rekordan broj zaraženih u jednom danu Donald Trump (Foto: AFP) Trump misli da je turska ofenziva u Siriji "loša zamisao"

Američka vojska potvrdila je da je brod Al En Ti Sar registriran u Libiji napustio Sjevernu Koreju ranije ove godine te da je za vrijeme puta do Sirije bio praćen u koordinaciji s drugim zemljama. Brod je kroz Dardanele uplovio 3. travnja nakon čega su ga turske vlasti po nalogu američkih zaustavile i pretražile.

Zaplijenjeno je 1.400 pušaka i pištolja te oko 30.000 metaka kao i gas maske koje su trebale poslužiti kao zaštita u kemijskim napadima.

Amerikanci vjeruju da su zaplijenjena dobra trebala biti iskrcana u Turskoj i potom kopnenim putem poslana snagama Bashara al-Assada. Turska je uhitila i kasnije dignula optužnicu protiv kapetana broda koji je navodno sve to potvrdio.

Podsjetimo, Sirija je pod sankcijama Europske unije, SAD-a i njenih saveznika koji zabranjuju prodaju oružja toj zemlji dok je Sjevernoj Koreji UN zabranio prodaju i kupnju nuklearnog oružja. (Agencija VLM)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook