Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američki državni tajnik John Kerry u oštroj je izjavi možda nagovijestio da je SAD sve bliži mogućoj vojnoj intervenciji u Siriji.


Američki državni tajnik John Kerry u ponedjeljak je izjavio da su dokazi o prošlotjednom napadu kemijskim oružjem 'neporecivi', optuživši sirijsku vladu za pokušaj prikrivanja i nagovješćujući da je SAD sve bliži mogućoj vojnoj intervenciji.

Vezani članci Slika nije dostupna Amerika 'zagrizla' ruski plan za Siriju Slika nije dostupna Obamini ljudi u Kongresu odgovaraju na pitanja o napadu na Siriju

'Ovim kukavičkim zločinom, ali i ciničnim pokušajem njegova prikrivanja vrijeđa se naš osjećaj za temeljnu humanost', rekao je Kerry i ocijenio da informacije koje su do sada prikupljene, uključujući videosnimke i izvješća s terena, ukazuju da je u Siriji upotrijebljeno kemijsko oružje.

>> Inspekori UN-a prikupili prve uzorke krvi u Siriji

'To je neporecivo', kazao je Kerry, ne optuživši direktno sirijsku vladu, ali je dao do znanja da nitko drugi ne može stajati iza tog napada.

U do sada najžešćem odgovoru na, kako se sumnja, napad kemijskim oružjem u srijedu u više četvrti Damaska, Kerry je kazao da predsjednik Barack Obama 'vjeruje da mora postojati odgovornost onih koji su spremni upotrijebiti najgnusnije oružje protiv najranjivijih'.

'Ono što smo vidjeli u Siriji prošli tjedan trebalo bi zgranuti savjest cijelog svijeta. Bit ću jasan: bezobzirni pokolj civila, ubijanje žena, djece i nevinih promatrača kemijskim oružjem je moralni blud', rekao je Kerry novinarima.

Kerry je vladu predsjednika Bašara al-Asada optužio da se ometanjem pristupa mjestu zločina UN-ovim inspektorima danima i granatiranjem tog područja ponaša kao da ima nešto za sakriti.

U međuvremenu, Bijela je kuća također poručila kako je neporecivo da je kemijsko oružje korišteno u Siriji te da je malo sumnji oko toga da ga je koristio sirijski režim.

Predsjednik Barack Obama, prema njegovu glasnogovorniku Jayu Carneyju, proučava koji je primjereni odgovor na upotrebu kemijskog oružja, no odluku još nije donio.

Carney nije mogao reći u kojem će roku Obama odluku donijeti. 'U našim glavama vrlo je malo sumnji oko odgovornosti sirijskog režima', kazao je Carney.

On je rekao da se ne može poreći da je oružje korišteno suprotno međunarodnim normama. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook