Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najveća ekološka katastrofa u SAD-u

Preuzeli krivnju: Halliburton uništio dokaze onečišćenja u Meksičkom zaljevu!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američka grupa Halliburton pristala je preuzeti krivnju za uništenje dokaza u istrazi o svojoj ulozi u naftnom onečišćenju u Meksičkom zaljevu nakon eksplozije platforme u travnju 2010., objavile su američke vlastii.

Prema američkom ministarstvu pravosuđa Halliburton je proveo internu istragu nakon eksplozije i potonuća naftne platforme Deepwater Horizon u kojoj je 11 radnika poginulo, a istjecanje nafte izazvalo je najgoru ekološku katastrofu u povijesti Sjedinjenih Država.

Grupa Halliburton, koja je projektirala betonsku oplatu bušotine, dvaput je nakon nesreće izvela računalne simulacije vezane uz nesreću i zatim rezultate uništila, objavilo je ministarstvo obrane u priopćenju u četvrtak navečer.

>> BP: Za katastrofu smo krivi mi, Transocean i Halliburton

Osim što je priznao krivnju, Halliburton se obvezao platiti novčanu kaznu od 200.000 dolara i k tomu 55 milijuna dolara odštete Nacionalnom fondu za ribarstvo i zaštitu prirode. Grupa je također dužna surađivati s američkim vlastima u daljoj istrazi.

Halliburton Energy Services izgradio je za naftnu kompaniju British Petroleum betonsku oplatu za bušotinu naftne platforme Deepwater Horizon, 80 kilometara od New Orleansa koja je eksplodirala 20. travnja 2010.

Tehnički direktor Halliburtona koji je bio zadužen za izvedbu betonske oplate zatražio je ponavljanje simulacija. Budući da su rezultati bili istovjetni, od njega je zatraženo da uništi rezultate, navodi ministarstvo pravosuđa.

Osim pogibije 11 radnika stotine milijuna litara sirove nafte isteklo je u Meksički zaljev, a istjecanje je zaustavljeno tek četiri mjeseca poslije. Više od 1.700 kilometara močvarnih površina i plaža bilo je onečišćeno, prema riječima Američkog vijeća za zaštitu prirodnih izvora.  (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Pročitajte i ovo Sarajevo Alarmantno stanje Sarajevo je drugi najzagađeniji grad na svijetu: Zbog kvalitete zraka godišnje umre 3300 ljudi Šetnja Osijekom nakon požara Situacija pod nadzorom FOTO Pogledajte kako se Osječani štite nakon golemog požara

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene