Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Član predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović izjavio je u subotu kako se "osjeća osramoćenim" zbog napada na predsjednika srbijanske vlade Aleksandra Vučića u Srebrenici.


"Ja sam osramoćen", kazao je Izetbegović u subotu novinarima u Sarajevu nakon povratka iz Srebrenice.

Vezani članci Aleksandar Vučić Vučić o non paperu: "Kad Srbi trebaju nešto dobiti, ispada kao da tuku po svemu i rasturaju sve'' Slika nije dostupna Vučić se poklonio žrtvama u Srebrenici

Pojasnio je kako je s Vučićem prije nekoliko dana razgovarao telefonom te kako mu je tom prigodom prenio da će biti siguran u Srebrenici ukoliko odluči onamo doći.

Izetbegović je kazao kako je imao puno povjerenje u sigurnosne službe u BiH no ispostavilo se kako su one pogriješile u procjeni kako i kamo smjestiti izaslanstva koja su došla sudjelovati na komemoraciji u Srebrenici.

'Napokon se treba demontirati uloga međunarodne zajednice u kovanju rata u BiH'

"Siguran sam da je Vučić došao s dobrim namjerama i ovo nije bio način da se prema njemu odnosi", kazao je Izetbegović.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić izjavio je za TV Federacije ViH (FTV) kako su postojale obavještajne informacije o skupini od oko 600 navijača iz Srbije koji se spremaju doći u Srebrenicu i ondje izazvati izgrede.

Predsjedništvo BiH i Zvizdić traže istragu o napadu na Vučića

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, predsjednik vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić i američko veleposlanstvo u BiH u subotu su se pridružili brojnim osudama napada na predsjednika srbijanske vlade Aleksandra Vučića tijekom njegova posjeta Srebrenici.

"Predsjedništvo BiH najoštrije osuđuje i izražava duboko žaljenje zbog današnjeg napada na predsjednika vlade Srbije Aleksandra Vučića u Memorijalnom centru Potočari", stoji u izjavi državnog vrha BiH dostavljenoj medijima.

Predsjedništvo BiH zahvalilo je Vučiću za dolazak u Srebrenicu uz ocjenu kako je on to učinio u duhu pomirenja i s nakanom odati počast žrtvama.

Predsjedništvo BiH zatražilo je od nadležnih policijskih i pravosudnih tijela na svim razinama da hitno provedu detaljnu istragu s ciljem identifikacije počinitelja napada kao i utvrđivanje odgovornosti obavještajnih i policijskih agencija za propuste koji su doveli do ugrožavanja Vučićeve sigurnosti.

Predsjedništvo BiH ujedno je iskazalo jedinstveno stajalište da s punom predanošću nastavi raditi na ubrzanju procesa pomirenja, obnovi narušenog povjerenja i unaprjeđenju odnosa između Bosne i Hercegovine i Srbije.

Zvizdić je također zatražio punu istragu o incidentu, istaknuvši kako se takvo što nije smjelo dogoditi.

"Osuđujem današnji napad na premijera Vučića koji se nije trebao a niti smio dogoditi. Mezarje u Potočarima je mjesto gdje žrtve genocida trebaju naći svoj smiraj i zbog toga mora ostati mjesto digniteta i trajnog sjećanja, a ne bilo kakvog sukobljavanja", naveo je Zvizdić.

Veleposlanstvo SAD-a objavilo je izjavu u kojoj je navelo kako je "zgroženo napadom".

"Mnogi ožalošćeni su bili zgroženi nasiljem i razočarani što je došlo do ometanja dostojanstvog obilježavanja komemoracije. Veleposlanstvo SAD u Sarajevu dijeli ovo stajalište i još jednom poziva da fokus bude na žrtvama genocida u Srebrenici njihovim obiteljima, stoji u izjavi uz podsjećanje kako je bivši predsjednik SAD-a Bill Clinton u svom obraćanju povodom dvadesete obljetnice genocida u Srebrenici pozdravio "hrabrost premijera Vučića da prisustvuje komemoraciji".

Dužnosnik ravnateljstva za koordinaciju policijskih tijela u BiH zadužen za osiguranje srebreničke komemoracije Rahman Alić izjavio je kako je tijekom evakuacije srbijanskog premijera iz Potočara ozljeđeno pet policajaca te još nekoliko osoba.

"Naše su sigurnosne procjene bile da su mogući izgredi. Sve smo to prenijeli policiji u Srbiji no oni su odlučili preuzeti rizik", kazao je Alić za BHT 1.

Upozorio je kako mjesto u Potočarima u kojemu je bilo više desetaka tisuća ljudi jednostavno više ne može podnijeti toliki broj posjetitelja i da je u takvim uvjetima nemoguće zajamčiti punu sigurnost.

Nije potvrdio je li netko uhićen zbog napada na Vučića, kazavši tek kako je o svemu obaviješteno državno odvjetništvo BiH.

Clinton prenio članovima predsjedništva BiH uvjeravanja o nastavku potpore SAD

Bivši američki predsjednik Bill Clinton prenio je u subotu članovima predsjedništva Bosne i Hercegovine uvjeravanja kako će SAD nastaviti podupirati njihovu zemlju na putu europskih integracija.

Nakon boravka u Srebrenici, gdje je ranije tijekom dana sudjelovao u komemoraciji u povodu 20. obljetnice genocida, Clintona su u Sarajevu primili članovi bosanskohercegovačkog državnog vrha.

Kako je priopćeno nakon toga sastanka, Clinton je prenio poruku da američka administracija snažno podupire približavanje BiH Eurpskoj uniji i provedbu reformi koje su nužne na tom putu.

Clinton je kazao kako SAD ostaje prijatelj BiH te je otvoren za političku i gospodarsku pomoć, uključujući i uspostavu privatno-javnog partnerstava u SAD-u namijenjenog potpori za razvitak gospodarstva.

Članovi predsjedništva BiH zahvalili su Sjedinjenim Američkim Državama za sve što su učinile za BiH te su osobito pozdravili kontinuiranu prijateljsku i aktivnu potporu koju SAD pružaju BiH. Istodobno su istaknuli da je dobrodošla američka pomoć na intenzivnijem ispunjavanju neophodnih uvjeta za priključenje europskim integracijama. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook