Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izrazio sućut obiteljima

Predsjednik Zuma pokrenuo istragu zbog pokolja u Marikani

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Južnoafrički predsjednik Jacob Zuma rekao je u petak da će osnovati istražno povjerenstvo koje će razjasniti okolnosti pucnjave u Marikani, gdje je policija u četvrtak ubila 34 rudara koji su štrajkali, a 78 ih je ranjeno, ocijenivši taj incident 'tragičnim'.

"Moramo otkriti istinu o onome što se dogodilo. Odlučio sam osnovati istražno povjerenstvo kako bi se otkrili pravi uzroci incidenta", rekao je Zuma novinarima u Marikani, što je izravno prenosila televizija. Dodao je da je "tužan" zbog tog "šokantnog" događaja i izrazio sućut obiteljima žrtava.

Pročitajte i ovo Sudar dva vojna malezijska helikoptera tragedija u Maleziji VIDEO Objavljena snimka strašne nesreće: Dva vojna helikoptera sudarila se tijekom vježbe, poginulo 10 ljudi Ilustracija "Zdravstveni centar" Popila je piće u wellness-centru i umrla, sumnja se što je bilo u njemu

>> JAR: Policija tvrdi da je u rudare pucala u samoobrani

Zuma je u petak ujutro naglo napustio regionalni summit u Mozambiku kako bi posjetio mjesto drame. Trebao bi posjetiti i ranjene rudare. Incident se dogodio kod rudnika platine u vlasništvu korporacije Lonmin.

Prije tjedan dana u tom je rudniku počeo štrajk u kojem je živote, prije incidenta u četvrtak, izgubilo desetero ljudi, uključivo dvojicu policajaca. Policija je u četvrtak otvorila vatru na štrajkaše koji su bili naoružani kopljima i štapovima.
 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene