Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poginule 34 osobe

JAR: Policija tvrdi da je u rudare pucala u samoobrani

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Policajci koji su u četvrtak pucali u rudare okupljene u Marikani, na sjeveru Južnoafričke Republike, postupili su u legitimnoj obrani,

'Skupina štrajkaša navalila je na policiju, pucajući iz vatrenog oružja i mašući opasnim oružjem. Policija se povukla i morala je upotrijebiti najveću moguću silu kako bi se zaštitila', rekla je Riah Phiyega na tiskovnoj konferenciji.

Pročitajte i ovo Ilustracija Crna kronika Pritvoren zbog pokušaja ubojstva i zlouporabe droga kraj Poreča Uočena dva konja u središnjem Londonu uplašili su se VIDEO Nesvakidašnja potjera: Središtem Londona dva sata trčalo pet konja, petero ljudi je ozlijeđeno

>> Do zuba naoružana policija ubila 36 rudara u štrajku

'Poginule su ukupno 34 osobe, a više od 78 je ranjeno. Uhićeno je 259 osoba iz različitih razloga, od remećenja javnog reda i mira, preko ubojstva i pokušaja ubojstva do neovlašenog okupljanja i posjedovanja opasnog oružja', dodala je.

Ovo je prvi službeni podatak otkako se u četvrtak poslijepodne dogodila pucnjava. Sindikalni izvor je u petak ujutro izvijestio o 36 mrtvih.

Policija je, želeći opravdati svoj postupak, pokazala videosnimku na kojoj se vidi kako redarstvene snage pokušavaju rastjerati rudare razgovarajući s njima, a zatim i uporabom raznih sredstava, pa tako i suzavca, vodenih šmrkova, šok granata i gumenih metaka.

'Policija je počela uporabom najmanje moguće sile, sukladno našoj politici i zakonu. Tek kada se to pokazalo nedovoljno upotrijebili smo drugu mogućnost. Iskreno mislim, mi mislimo, da je to bilo opravdano. Nismo htjeli da bilo tko pogine', dodala je. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene