Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Upozorenje turskog predsjednika

Erdogan: "Turska ne može šutjeti dok se sankcije koriste kao oružje"

Tayyip Erdogan (Photo by Jasper Juinen/Getty Images)
Tayyip Erdogan (Photo by Jasper Juinen/Getty Images)
Turski predsjednik Tayyip Erdogan izjavio je u utorak da njegova zemlja ne može ostati nijema dok se sankcije koriste kao oružje u vrijeme žestokog spora Turske i SAD-a oko sudbine američkog pastora zatočenog u Ankari.

SAD traži puštanje na slobodu evangeličkog pastora Andrewa Brunsona, koji je u srpnju prebačen u kućni pritvor nakon što je u zatvoru proveo 21 mjesec pod optužbom za terorizam.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin i Donald Trump (Foto: AFP) Pohvalio susret s Trumpom Vladimir Putin osudio američke sankcije: "Nadam se da će shvatiti da takva politika nema budućnosti" Ilustracija Erdogan i Trump (Foto: AFP) Upozorenje Trumpa Trump kaže da neće biti ustupaka Turskoj oko pritvorenog pastora

Proglasi li ga se krivim, mogao bi biti osuđen na 35 godina zatvora. Optužbe koje mu se stavljaju na teret Brunson odbacuje.

Turska kaže da SAD mora poštivati sudski postupak koji je razbjesnio američkog predsjednika Donalda Trumpa.

"Nitko ne može šutjeti pred arbitrarnim ukidanjem trgovinskih sporazuma i upotrebom sankcija kao oružja", rekao je turski predsjednik Tayyip Erdogan pred Općom skupštinom UN-a.

Trump je u kolovozu odobrio uvođenje dvostruko većih carina na aluminij i čelik iz Turske. Turska je odgovorila istom mjerom na uvoz američkih automobila, alkohola i duhana.

Američka administracija uvela je i sankcije protiv dvojice visokih dužnosnika Erdoganove vlade kako bi prisilila Ankaru da oslobodi Brunsona.

"Neke zemlje uporno pokušavaju proizvesti kaos. Mi se zalažemo za rješavanje problema dijalogom, na ravnopravnim osnovama", istaknuo je Erdogan.

SAD i Turska u lošim su odnosima i zbog Sirije, gdje Washington podupire kurdske pobunjenike koje Ankara smatra teroristima.

"Oni koji zbog svojih taktičkih interesa dopremaju pomoć teroristima u desecima tisuća kamiona i tisućama transportnih zrakoplova punih oružja, u budućnosti će vrlo vjerojatno osjetiti žaljenje", upozorio je Erdogan. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene