Ilustracija Erdogan i Trump (Foto: AFP)
Ilustracija Erdogan i Trump (Foto: AFP) Foto: Afp

Američki predsjednik Donald Trump u ponedjeljak je naglasio kako neće biti ustupaka Turskoj kako bi se oslobodio pritvoreni američki pastor, te je rekao kako nije zabrinut da će osvetničke carine Ankari imati negativan utjecaj na europsku ekonomiju.


Trump je u razgovoru za Reuters u Ovalnom uredu rekao kako je smatrao da ima dogovor s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom kad je pomogao uvjeriti Izrael da pusti pritvorenu tursku državljanku i da je mislio da će Erdogan tada osloboditi pastora Andrewa Brunsona.

Vezani članci Erdogan i bin Salman Erdogan i saudijski princ sastaju se prvi put od zvjerskog ubojstva novinara: "Počinje nova era" Recep Tayyip Erdogan (Foto: AFP) Turska službeno zahtijeva od međunarodnih organizacija da joj promijene - ime

"Mislim da je veoma tužno što Turska radi. Mislim da rade groznu pogrešku. Neće biti ustupaka", upozorio je Trump.

Američki predsjednik je uveo carine na uvoz turskog čelika i aluminija u odgovoru na Erdoganovu odluku da ne oslobodi Brunsona, zbog čega je nastala zabrinutost da će se posljedice osjetiti i u Europi.

"Nisam nimalo zabrinut. Nisam zabrinut. To je ispravna stvar za učiniti", odgovorio je Trump na pitanje o prelijevanju turske krize na ostala gospodarstva.

Trump i Erdogan su se susreli sredinom srpnja na summitu NATO saveza u Bruxellesu. Tada su raspravljali o Brunsonovom slučaju i što može biti učinjeno kako bi se on oslobodio, otkrio je ranije jedan dužnosnik Bijele kuće.

Turska je od SAD-a tražila da uvjeri Izrael da oslobodi tursku ženu koja je bila zatvorena u Izraelu. U zamjenu za to Turska je trebala pustiti Brunsona i druge Amerikance koji su pritvoreni u Turskoj.

Trump je istaknuo kako je on ispunio svoj dio dogovora.

"Oslobodio sam mu tu osobu. Očekujem da pusti tog nevinog i divnog čovjeka, velikog kršćanina i oca iz Turske".

Izrael je potvrdio da je Trump zatražio puštanje Ebru Ozkan te ju je deportirao 15. srpnja. Ankara odbacuje da je ikad bilo dogovora o protuusluzi puštanja Brunsona.

Trump je u razgovoru u Bijeloj kući dodao kako voli Tursku i turski narod.

"Kao što znate, dosad sam imao jako dobar odnos s predsjednikom. Super smo se slagali. No to ne može biti jednosmjerna ulica. Više nema jednosmjerne ulice za Sjedinjene Države".

Američki predsjednik je ranije ovog mjeseca rekao kako je voljan susresti se s iranskim predsjednikom Hassanom Rouhanijem ako će Iranci htjeti raspravljati oko spora vezanog za nuklearni program.

Iranci su to odbacili, uključujući i vrhovnog vođe, ajatolaha Alija Khamneija.

(Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju