Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Praksa Europskog suda za ljudska prava primjer za nacionalna pravosuđa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Praksa Europskog suda za ljudska prava treba biti primjer nacionalnim pravosuđima, a svaki sudac nekog nacionalnog suda morao bi doprinijeti ostvarenju ljudskih prava svojih sunarodnjaka, rečeno je prvoga dana dvodnevne Regionalne konferencije o ulozi vrhovnih sudova u primjeni Europske konvencije o ljudskim pravima koja je u četvrtak počela u Beogradu.

Konferenciju, koja je okupila predstavnike 13 zemalja regije,
organizirali su Vrhovni sud Srbije i glavno tajništvo Vijeća Europe za ljudska prava i pravna pitanja.

Pročitajte i ovo Demontaža Sabine Tandare Knezović Utorak u 11 sati Nova epizoda Demontaže: "Čut ćemo tko je kriv za korupciju u Hrvatskoj" Ilustracija Ljudska prava Ne moraju biti pravnici, ali trebaju pomoć: Može se dogoditi svakome i nitko nije spreman

U radu konferencije sudjeluju i predstavnice Vrhovnog suda Hrvatske, sutkinje Senka Klarić Barnović i Vesna Vrbetić.

Više od polovine slučajeva koji su stigli do Europskog suda za ljudska prava ne bi se tamo pojavili da su domaći pravosudni organi radili svoj posao, kazao je direktor glavnog tajništva VE Phillipe Boayat na konferenciji.

Predsjednica Vrhovnog suda Srbije Vida Petrović Škero naglasila da zemlje u tranziciji imaju ozbiljan zadatak uskladiti svoje standarde s međunarodnim u svim područjima, pa i području ljudskih prava, o čemu govori i činjenica da se u ovom trenutku pred Europskim sudom za ljudska prava nalazi 1200 predmeta iz Srbije.

Predsjednik tog suda Jean Paul Costa je naglasio da praksa Europskog suda ima "značajnu i prestižnu ulogu u Europi, ali i da postoji opasnost zagušenja suda zbog velikog broja predmeta" koji tamo stižu.

Regionalna konferencija o ulozi vrhovnih sudova u primjeni Europske konvencije o ljudskim pravima nastavlja rad i u petak.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene