Obavijesti Video Pretražite Navigacija

OESS: Hrvatska napredovala u pravosuđu i ljudskim pravima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska je na putu prema članstvu u Europskoj uniji, ali mora se više potruditi oko reforme pravosuđa, borbe protiv korupcije i pomoći Srbima izbjeglicama, rekao je u srijedu visoki dužnosnik Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS).

Jorge Fuentes Villalonga koji je voditelj misije OESS-a u Hrvatskoj, izjavio je da stanje nije savršeno, ali da je "dovoljno dobro" da bi Zagreb u iduće četiri godine mogao u Europsku uniju.

Pročitajte i ovo Ivan Malenica i Hrvoje Krešić, reporter Dnevnika Nove TV - 1 Malenica za Dnevnik Nove TV Što misli o nezapamćenom potezu ustavnih sudaca i ima li Vlada povjerenje u europske tužitelje? "Ne vidim u čemu je problem što je Frka-Petešić pisao DORH-u" Slika nije dostupna Howitt: Misiju OESS-a u RH treba produljiti

- Hrvatska je ostvarila ogroman napredak, vlada je uporna i dosljedno s nama surađuje, rekao je Villalonga u intervjuu za Reuters tjedan dana prije nego što će Europska komisija predati izvještaj o hrvatskome napretku.

- Iskreno, vjerujem da će Hrvatska ući u EU u mandatu iduće vlade. Moguće 2010. ili 2011., rekao je.

OESS je sveeuropska organizacija za zaštitu ljudskih prava koja prati demokraciju u postkomunističkoj Europi. Za svoj izvještaj Europska se komisija konzultirala s OESS-om. Vjeruje se da će u izvještaju Komisija zatražiti brže reforme pravosuđa i državne uprave, te upozoriti da je "korupcija i dalje raširena".

- Korupcija je sada EU-u najvažnija. Ako i nije bila prije koju
godinu, sada jest. 

Prema Villalonginim riječima, Hrvatska poduzima korake u borbi protiv korupcije.

- Postoji novi zakon i vladina jasna namjera, koju tek treba dokazati, o nultoj toleranciji korupcije. Bude li rezultata, to će, prema mojem mišljenju, biti dovoljno, rekao je.

Villalonga je rekao da je Hrvatska izrazito ojačala zaštitu ljudskih prava, ali da mora učiniti više kako bi pomogla izbjeglim hrvatskim Srbima koji sada žive u Srbiji.

Kazao je kako je oko 120.000 Srba iz Hrvatske već dobro integrirano u Srbiji dok su još 80.000 njih tamo i dalje izbjeglica koji često žive u lošim uvjetima, kazao je on.

- Većina njih namjerava ostati u Srbiji i integrirati se...Na kraju
Hrvatska će nastojati riješiti to pomažući Srbiji da integrira one ljude koji se ne žele vratiti, kazao je on.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene