Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Lovrin: 'Pregovori o pravosuđu nisu odgođeni'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministrica pravosuđa Ana Lovrin odbacila je tvrdnje da je Europska komisija zamrznula pregovore s Hrvatskom o poglavlju 'pravosuđe i ljudska prava', a odbacila je i oporbene optužbe kako je javnim bilježnicima imenovala osobe suprotno stavu Javnobilježničke komore, te da je među imenovanima puno HDZ-ovih kadrova.

Odgovarajući na upit SDP-ove Ingrid Antičević Marinović za saborskog 'aktualnog prijepodneva' je li točno da su blokirani pregovori o spomenutom poglavlju, ministrica je odgovorila da pregovori 'nisu odgođeni', već da su u 'dogovornom pregovaračkom procesu utvrđena tri mjerila za otvaranje tog poglavlja, kao što postoje mjerila i za ostala poglavlja'.

Pročitajte i ovo Premijer Andrej Plenković iz minute u minutu Pregovori gotovi do petka? "Elektabilni Bojan" odgovorio Plenkoviću, HDZ raspalio po Raspudiću Andrej Plenković odlazi iz Banskih dvora nakon sastanka s DP-om Iz minute u minutu Završio sastanak DP-a i HDZ-a u Banskim dvorima: Razgovarali dva sata, evo što je dogovoreno

Lovrin je napomenula da je njezino ministarstvo i očekivalo
upućivanje mjerila za to poglavlje, koje se, ističe, prvi put pod tim nazivom pojavljuje u pregovorima države kandidata s Europskom komisijom, te da se na ta mjerila, kojima se zahtijeva revidiranje nacionalnih programa za borbu protiv korupcije te reformu pravosuđa, čekalo gotovo godinu dana.

Ministrica je odbacila optužbe SDP-ove zastupnice da je diskreciono, protivno stavu komore, imenovala većinu (oko 70 posto) od 66 novih javnih bilježnika, rekavši da je komora dala mišljenje o svakom od oko 230 kandidata, a da je konačni izbor, na temelju njihova životopisa i rada, izvršila ona kao ministrica.

Naglasila je da je u prošlom mandatu i izmijenjen Zakon o javnim bilježnicima kako bi taj posao postao dostupan širem krugu ljudi (sucima, državnim odvjetnicima, pravnicima i privrede i državne uprave).

Nezadovoljna odgovorom, Antičević-Marinović optužila je ministricu da, suprotno stavu komore, nije imenovala ni jednog kandidata koji je dobio nagrade, te tek po jednog kandidata koji su ispite položili s najvišim ocjenama i s najboljim ocjenama za dotadašnji rad.

'To je primjer političke korupcije. S takvim mjerama ne ulazi se u Europu nego u gudure Balkana', poručila je ministricu.

Ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković odbacio je, pak, tvrdnje da je Hrvatskoj blokiran novac iz pretpristupnih programa PHARE i ISPA, te da je Europska komisija zaprijetila i ukidanjem pomoći iz programa SAPHARD, namijenjenog prilagodbi poljoprivrede.

'Nije točno da su ti programi blokirani, riječ je o privremenoj odgodi, a Hrvatskoj je određeno vrijeme da bi prilagodila svoje institucije', ustvrdio je Jandroković, koji očekuje da će Hrvatska do kraja imati višu iskorištenost novca iz pretpristupnih fondova od zemalja koje su u EU ušle u posljednjem krugu proširenja.

Ministrov odgovor nije zadovoljio Danijela Mondekara (SDP), koji je istaknuo upozorenja Europske komisije o nepoštivanju rokova i puštanju povlaštenih informacija iz državne uprave, vezanih na programe vrijedne dva milijuna eura.

'Građanima nije svejedno hoće li Vlada iskoristiti nepovratna sredstva, ili će se morati zadužiti', naglasio je Mondekar, zatraživši pisano očitovanje Vlade o iskorištenosti pojedinih pretpristupnih programa.

Potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor odbacila je nagađanja da je Vlada odustala od pravobranitelja za invalide. Izvijestila je da je osiguran prostor u Zagrebu u kojem će biti ured pravobranitelja, te da je oglašen javni poziv, na kojemu će prednost imati osobe s invaliditetom.

Najavila je da će se s uspostavom ureda pravobranitelja za invalide nastaviti čim Sabor prihvati državni proračun, u kojem su, kaže, osigurana sredstva i za tu namjenu.

Ministar unutarnjih poslova Berislav Rončević najavio je, pak, da će zatražiti očitovanje Ravnateljstva policije o slučaju šibenskog policajca Damira Horvatovića, koji je, po tvrdnjama Marije Lugarić (SDP), suspendiran zbog političke nepodobnosti.

Lugarić tvrdi da je suspenzija i pokretanje stegovne odgovornosti protiv tog policajca rezultat policijske zloporabe ovlasti, odnosno da je policija protuzakonito zatražila adresu iza koje se krije bloger 'Šibenski konobar', a koji se u svom blogu kritički izražavao o gradskim vlastima.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene