Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Još se ne zna kamo ide

Povijesni dan: Prvi put u 36 godina ženu postavljaju za veleposlanicu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prvi u put u 36 godina jedna je Iranka postavljena za veleposlanicu.

Iran će imenovati svoju prvu veleposlanicu u inozemstvu od Islamske revolucije 1979. godine, javile su novinske agencije Fars i Mehr u ponedjeljak kasno navečer.

Pročitajte i ovo Benjamin Netanyahu i Iron Dome nakon napada Irana Okupio se ratni kabinet, cijeli svijet strahuje od eskalacije sukoba: Netanyahu dvoji oko samo jedne stvari Olaf Scholz Duboko zabrinuti Nižu se osude iranskog napada na Izrael: "Ovo je novi korak u destabilizaciji regije"

Prva žena na čelu nekog iranskog veleposlanstva bit će sadašnja glasnogovornica ministarstva vanjskih poslova Marzieh Afkam, jedna od medijski najeksponiranijih žena u državi, ali se zasad ne zna u koju će zemlju biti poslana.

Kremlj potvrdio da kreće razmjena nafta za robu s Iranom

Afkam će biti druga veleposlanica u povijesti Irana i prva nakon izbijanja Islamske revolucije 1979. Jedina druga veleposlanica bila je Merangiz Dolatšahi koja je obnašala tu dužnost u Danskoj sedamdesetih godina prošlog stoljeća.

Iranski predsjednik Hasan Rohani u svojoj je predizbornoj kampanji obećao da će popraviti stanje prava žena u Islamskoj Republici, a njegov prethodnik Mahmud Ahmadinedžad 2009. je prvi postavio ženu na ministarski položaj u Iranu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene