Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Isporuka sustava S-300

Kremlj potvrdio da kreće razmjena nafta za robu s Iranom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kremlj je potvrdio u utorak da se sporazum nafta za robu između Rusije i Irana provodi te da su uklonjene sve zakonske zapreke da Moskva isporuči Teheranu raketne sustave S-300.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov odbio je iznijeti bilo kakve detalje ugovora o razmjeni dobara. Međutim, upitan je li visoki dužnosnik ministarstva vanjskih poslova bio u pravu kad je u ponedjeljak rekao da je razmjena počela, Peskov je rekao: "Apsolutno. Naravno."

Pročitajte i ovo Teroristički napad u Moskvi Izvori otkrivaju Iran je također upozorio Rusiju na sigurnosnu prijetnju uoči napada u Moskvi Ruski predsjednik Vladimir Putin - 2 Nije odao počast Kremlj tvrdi da je Putin ožalošćen: "Malo je vjerojatno da itko razumije kroz što on prolazi"

Peskov je također rekao da više nema zakonskih zapreka za isporuku obrambenih sustava S-300 Iranu nakon što je predsjednik Vladimir Putin potpisao u ponedjeljak ukaz kojom se ukida zabrana takvih isporuka.

Iran se nada da će već ove godine dobiti raketni sustav S-300, izjavio je u utorak u Moskvi tajnik iranskog Vrhovnog vijeća za nacionalnu sigurnost Ali Šamhani.

Treba li Putinova odluka zabrinuti svijet?

"Mislim da će biti isporučen ove godine", rekao je Šamhani na sastanku tajništva nacionalnih Vijeća sigurnosti zemalja sigurnosti i promatrača Šangajske organizacije za suradnju.

Putin je u ponedjeljak potpisao ukaz kojim se ukida ruska zabrana isporuke raketa S-300 Iranu, priopćio je Kremlj, ne spominjući prodaju ni mogućnost isporuke odmah, no informacija o predsjednikovu ukazu teoretski otvara put mogućoj isporuci morskim, kopnenim ili zračnim putem. Iran je početkom mjeseca sa svjetskim silama postigao okvirni sporazum o svojem nuklearnom programu koji, bude li sve išlo prema dogovoru, predviđa postupno ukidanje međunarodnih sankcija Teheranu.

Američki državni tajnik John Kerry izrazio je zabrinutost svojem ruskom kolegi zbog odluke Moskve da ukine zabranu isporuke raketa Iranu, a Izrael je tu odluku osudio.

Bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev 2010. je zabranio isporuku spomenutog tipa projektila Iranu, u skladu s rezolucijom 1929 UN-a, kojom se Teheran sankcionira zbog nuklearnog programa. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene