Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Pismo Ike Ferrer Gotić potreslo je cijelu regiju. Psihologinja dr. sc. Ana Kandare Šoljaga uputila je nekoliko korisnih savjeta roditeljima čija su djeca žrtve vršnjačkog nasilja, ali i onima čije je dijete zlostavljač.


"Zdravo, bagro bošnjačka, srpska i hrvatska! Zdravo, balije, četnici i ustaše! Zdravo, mrzitelji, hajvani, besposleni i retardi!" Ovim je riječima poznata BiH novinarka Ika Ferrer Gotić počela status na Facebook profilu.

Vezani članci Goo Hara (Foto: AFP) Ako njihovi idoli ne ispune očekivanja, najvatreniji obožavatelji postaju okorjeli mrzitelji Zlostavljanje dječaka (Ilustracija: Getty) Strašne ispovijesti: "Imala sam 7 godina kada je prvi put ušao u moju sobu i tražio da s njim igram 'posebnu igru'..."

Potresena i ljuta, objavila je kako je njena 11-godišnja kći pokušala izvršiti samoubojstvo zbog rasistički potaknutog vršnjačkog nasilja. Djevojčica je, kako je napisala majka, svakodnevno trpjela teške verbalne napade.

Post prenosimo u cijelosti:

"Zdravo, bagro bošnjačka, srpska i hrvatska! Zdravo, balije, četnici i ustaše! Zdravo, mrzitelji, hajvani, besposleni i retardi! Ili kako god se volite nazivati samo kako biste izbjegli nazivati se 'ljudima', 'građanima', 'sunarodnjacima'. Zdravo vama kojima su anarhija i bezakonje štit i zdravo vama koji mislite da ste najpametniji, a niste se makli milimetar s mjesta.

Ovo je Sacha (na Facebooku je postavljena fotografija njene tamnopute kćeri, op.a.). Njoj je 11 godina. Inače, moja kćer. Da, ta o kojoj ste godinama slušali u medijima. Djevojčica kojoj su prvi dan škole, te neke 2011. godine, nanosili tjelesne povrede jer ima drugačiju boju kože, jer je lijepo odgojena i jer je moja kćer. Moja, one o kojoj ništa ne znate, a trošite vrijeme nagađajući. Sacha. Dijete koje je svakodnevno trpjelo teške verbalne napade. Dijete kojem ni uprava škole nije pomogla jer je to sve bilo 'dječije'. I tako to traje šest punih godina.

Upravo ta Sacha je u četvrtak pokušala da izvrši samoubistvo.

Počeli slušati? Imam vašu pažnju? Možda i imam, jer se nadam da ne spavate sada kada ste ubili malog Mahira Rakovca, pa kada ste Dubravka Lovrenovića u roku dvije godine strpali pod zemlju, a sada Alisu Mahmutović šaljete na ispraćaj. Vi, društvo zadnjeg reda, počinili ste etničko čišćenje.

'Zašto odgajate svoju djecu da vam budu ista ta bagra bez imalo dostojanstva? Zar ste toliko neuki da ne uviđate da to što činite nekoga može koštati života?'

Pokušavate isto s mojom porodicom? Kada kažem 'vi', mislim na vas, bagro neobrazovana, koja tipkate po forumima javno bez cenzure, a onda to naša djeca čitaju i za razliku od nas odraslih koji to i ne čitaju ili to smatraju odlikom neukih, misle da takvi komentari zaista nešto i znače.

Pitam vas, s obzirom da nemate hrabrosti to činiti imenom i prezimenom, jer ste kukavice prvog ranga, zašto odgajate svoju djecu da vam budu ista ta bagra bez imalo dostojanstva? Zar ste toliko neuki da ne uviđate da to što činite nekoga može koštati života? Zar je moguće da takve gliste kao vi gmižu po ovom bosanskom tlu? Vi i vaši izrodi koje zovete djecom, a koja su odraz vas gmizavaca i van vašeg cirkusa kojeg nazivate domom?

Nećete uzeti moju porodicu, nećete dirati moju djecu. Ja ću se boriti, a vi nastavite tako. Vi ste samo odraz vašeg neuspjeha, nezadovoljstva, jada, neodgoja. Hajde, pišite, trošite svoje vrijeme, i kao što moj prijatelj Tomislav Cvitanušić kaže: 'Zato ste vi dolje, a mi gore. I vi nikada nećete biti mi! Samo zato što niste shvatili svrhu vašeg jadnog postojanja'.

Ja bih se stidjela da sam na vašem mjestu, ili u najboljem slučaju da sam tako nisko pala kao što ste vi, konopac i prva vrba. Nema tu rehabilitacije", napisala je voditeljica.

Vršnjačko nasilje ili bullying sve je veći problem u društvu. Manje je bitno je li taj porast uzrokovan time što se ono više prepoznaje ili je pak doista nasilja sve više. Psihologinja dr. sc. Ana Kandare Šoljaga uputila je nekoliko korisnih savjeta roditeljima čija su djeca žrtve vršnjačkog nasilja, ali i onima čije je dijete zlostavljač.

Pet savjeta što učiniti ako je vaše dijete žrtva bullyinga

1. Nemojte se odmah konfrontirati sa zlostavljačem i njegovim roditeljima, jer biste tako mogli dodatno "potpaliti vatru". Nikako nemojte ohrabrivati dijete da uzvrati zlostavljaču po sistemu "oko za oko, zub za zub". Uzvraćanje agresijom na agresiju zove se rat, a u ratu se mogu dogoditi ozbiljna stradanja i jako je teško kontrolirati situaciju.

2. Pokušajte prikupiti što je moguće više informacija o tome što se događa. Razmotrite pažljivo i ponašanje vašeg djeteta kako biste stekli uvid u to što može u svom ponašanju promijeniti vaše dijete, kako bi se efikasno zaštitilo.

3. Slušajte pažljivo svoje dijete. Zlostavljano se dijete srami toga što mu se događa i vrlo teško o tome govori. Već sama činjenica da je vaše dijete progovorilo o problemu i vidjelo na vama da vam je stalo može jako puno pomoći. Isplakati se u zagrljaju osobe koja nas voli često napravi više nego sve intervencije zajedno.

4. Objasnite djetetu da neka djeca imaju problema sa sobom jer su možda i sami žrtve nasilja kod kuće ili se s niskim samopoštovanjem, nezadovoljstvom i vlastitim strahovima nose na neprikladan način. Pomognite djetetu da shvati kako zlostavljač nije velik i moćan koliko mu se to čini.

5. S djetetom razgovarajte o načinima kako se zaštititi od zlostavljača. Razgovarajte o tome kako odgovoriti na zlostavljanje. Na primjer:

- ne pokazuj da te zlostavljanje ljuti i uznemirava jer to 'hrani' zlostavljača
- ne reagiraj, ignoriraj zlostavljača, otiđi iz situacije
- složi se sa zlostavljačem, kaži 'Imaš pravo', i otiđi
- uvijek budi u grupi s drugom djecom, ne osamljuj se
- ako trebaš bježati uvijek bježi prema ljudima, a ne na osamu
- ne ulazi u nikakve razgovore sa zlostavljačem
- probaj ne shvaćati osobno ovaj problem jer su problemi djeteta koje zlostavlja uzrok problema, a ne ti.

Pet savjeta što učiniti ako je vaše dijete zlostavljač

1. Ako je vaše dijete zlostavljač, ono hitno treba vašu pomoć. Nikada sretan čovjek nema potrebu biti loš prema drugim ljudima. Ako vaše dijete zlostavlja drugu djecu sasvim je sigurno da imate nesretno dijete, koje vas treba.

2. Nemojte misliti da biste vi trebali znati ako vaše dijete ima problema. Djeca zlostavljači neće roditeljima pričati o svojim "aktivnostima", a niti o svojim lošim stanjima koji su ga doveli do takvog ponašanja. Da biste shvatili zašto vaše dijete povrjeđuje druge, možda ćete trebati pomoć psihologa.

3. Iako neka djeca zlostavljači nemaju obiteljskih problema, dobro bi bilo da razmislite o tome što vaše dijete uči o nasilju kod kuće. Djeca koja gledaju nasilje ili ga i sami trpe uče da 'jači tlači' pa će svoju bol prenijeti u agresivnu kontrolu onih koje vide slabijima od sebe.

4. Razgovarajte s djetetom o tome da je zlostavljanje ozbiljan problem koji vi nećete tolerirati. Potražite zajedno s djetetom razloge zašto je zlostavljanje loše i kako se osjeća žrtva zlostavljanja. Naglasite da kada zlostavlja drugu djecu zapravo ostavlja loš dojam i govori o sebi ružne stvari. Objasnite da su zlostavljači mahom nesretni, nesigurni ljudi. Učite svoje dijete kako efikasnije rješavati sukobe i probleme, a i važnost tolerancije.

5. Nagradite dijete kada vidite da se trudi i reagira nenasilno.