Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Nema preživjelih'

Kina sumnjičava: 'Dajte dokaze da je zrakoplov na dnu oceana!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Malezijski premijer obavijestio je jasvnost kako se jasno može ustanoviti da je nestali Boeing 777 svoj let okončao usred Indijskog oceana.

18:57 Kinesko Ministarstvo vanjskih poslova poručilo je kako od Malezije zahtijevaju da im pruži sve infromacije i dokaze o nestalom zrakoplovu, nakon što je premijer te zemlje u ponedjeljak rekao da se zrakoplov srušio u Indijski ocean.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Crna obljetnica Misterij i godinu dana od nestanka: 'Bol obitelji ne može se opisati, još teže podnijeti' Slika nije dostupna Novi 'svjedok' 'Vidjela sam avion kako tone, ne bih lagala, vraćala sam se iz svetog grada!'

'Kina je već zatražila da Malezija da sve informacije i dokaze o tome kako su došli do ovog zaključka', navodi se u priopćenje i dodaje kako se Kina nada nastavku pretraživanja, piše Reuters.

15:00 Malezijski premijer kazao je kako su prema novom satelitskom analizom kretanja zrakopolova koja još do sad nikada nije bila korištena, došli do posljednje lokacije nestalog Boeinga 777. 'Let MH370 kretao se južnim koridorom i zadnji položaj mu je bio usred Indijskog oceana zapadno od Pertha. Ova lokacija daleko je od bilo kakvih mjesta na koje bi zrakoplov mogao sletjeti. S dubokom žalosti vas moram obavijestiti da je prema ovim podacima let 370 skončao u južnom dijelu Indijskog oceana', rekao je premijer.

Obitelji putnika i članova posade obavješteni su ranije.

Ovaj zaključak je, dakle, izveden iz posljednjih satelitskih podataka, ne radi se zaključku izvedenom na temelju predmeta pronađenih u Indijskom oceanu.

Misterij nestanka ovog zrakoplova nastavit će se sve dok se ne pronađu ostaci, posebno crna kutija koja bi mogla razjasniti razloge nestanka Boeinga 777 sa svih radara.

14:45 Malezijski premijer pozvao je članove obitelji s nestalog zrakoplova na hitan sastanak u jednom pekinškom hotelu. Aviokompanija Malaysia Airlines obavijestila je članove obitelji kako je službeno potvrđeno da je zrakoplov izgubljen, a da preživjelih putnika nema. 'Moramo prihvatiti dokaze koji ukazuju na to da se avion srušio na jugu Indijskog oceana', izvijestili su iz aviokompanije.

11:20 Australski premijer Tony Abbott izvijestio je medije kako su pronađeni predmeti okruglog oblika i zelene boje te četvrtastog i narančaste boje, prenosi Reuters. Upozorio je kako još nije utvrđeno radi li se možda o ostacima nestalog Boeinga 777.

10:40 Australski zrakoplov koji pretražuje područje južnog indijskog oceana zapadno od obale Australije, locirao je još dva predmeta u moru, koji možda pripadaju nestalom Boeingu 777 na letu MH370, prenosi Sky News.

9:35 Američki zrakoplov, koji je uključen u potragu za nestalim Boeingom 777 i koji je opremljen vrhunskom tehnologijom, preletio je područje na kojem je kineski zrakoplov vidio sumnjive predmete, no oni ih nisu pronašli, prenosi CNN.

Kineski zrakoplov koji sudjeluje u potrazi za Boeingom Malaysia Airlinesa koji je nestao 8. ožujka otkrio je objekte koji su ocijenjeni "sumnjivima" u južnome dijelu Indijskog oceana, javila je u ponedjeljak agencija Xinhua (Nova Kina), dok su australske vlasti koje koordiniraju potragu objavile da se potraga intenzivira te da se provjerava svaki mogući trag.

Vojni zrakoplov Iljušin-76 koji je registrirao "sumnjive predmete" kineske vlasti su angažirale u sklopu potrage za nestalim malezijskim zrakoplovom u koju je uključen veći broj zemalja.

Radi se o dva velika "bijela i četvrtasta objekta" te nekolicini manjih.

Više zemalja, među kojima Kina i Australija, do sada su satelitom detektirale prisustvo mogućih ostataka u glavnoj zoni potrage za zrakoplovom na letu MH370, u području oko 2.500 km od obala Australije. Francuski satelit također je locirao moguće ostatke koji plutaju u južnom dijelu Indijskog oceana, no izvan zone u kojoj se odvija potraga, objavile su u ponedjeljak ujutro australske vlasti.

Za njima traga pola svijeta: Tko su putnici iz nestalog zrakoplova?

Boeing 777 na letu MH370 između Kuala Lumpura i Pekinga nestao je 8. ožujka s 239 putnika od kojih su dvije trećine bili Kinezi.

Istodobno, australske vlasti objavile su u ponedjeljak da se u južnome dijelu Indijskog oceana intenzivira potraga u koju je uključen veći broj zrakoplova i vojnih brodova, nakon što je iz više izvora dojavljeno otkrivanje mogućih ostataka. Australija, koja koordinira operacije na tom području, objavila je u ponedjeljak da ide slijedom svakog dojavljenog traga u lociranju zrakoplova prije najavljenog pogoršanja vremenskih uvjeta.

Američka mornarica je u ponedjeljak ujutro objavila da je u područje u kojem se odvija potraga poslala sustav za otkrivanje crnih kutija. Riječ je o mjeri opreza, rekao je u elektroničkoj poruci zapovjednik William Marks, glasnogovornik američke 7. flote. Ako se potvrdi da locirani predmeti predstavljaju ostatke nestalog zrakoplova taj sustav TPL25 (Tower Pinger Locator System) bit će dodatni adut u pokušaju mogućeg lociranja crnih kutija. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene