Hrvatski vojnici u akciji oko Mazar-e-Sharifa. Siromaštvo i bijeda na svakom koraku. Na vapaje žedne djece hrvatski vojnici se rijetko oglušuju unatoč terorističkim opasnostima. Svaki izlazak iz vojnog vozila prijetnja je za sve vojnike pa tako i Hrvatske.


Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović posljednji je dan u posjetu Afganistanu. Susrela se i s vojnicima. Situacija je ovih dana opasna zbog talibana koji su pokrenuli ofenzive.

Vezani članci Fail (Foto: Screenshot) Nema straha od invazije, ovi padobranci su sretni ako uspiju skočiti iz aviona Kolinda Grabar-Kitarović i Jelena Veljača (Foto: Goran Stanzl/PIXSELL) Jelena Veljača nakon sastanka s Predsjednicom: "Ponosna sam ako sam pomogla u borbi protiv nasilja"

Hrvatski vojnici u akciji oko Mazar-e-Sharifa. Siromaštvo i bijeda na svakom koraku. Na vapaje žedne djece hrvatski vojnici se rijetko oglušuju unatoč terorističkim opasnostima. Svaki izlazak iz vojnog vozila prijetnja je za sve vojnike pa tako i Hrvatske. No hrvatski vojnici imaju posebnu taktiku. Pokušavaju uspostaviti prijateljske odnose s Afganistancima.

Kolinda Grabar Kitarović: 'Skupila sam dane na bojišnici tako da sam ja isto veteran jednog drugog rata'

Oprez je povećan i zbog talibanske proljetne ofenzive. Instruktori ipak iz male baze svakodnevno odlaze na obuke afganistanskih vojnika koje gledaju preko žice. Danas ih je posjetila i postrojila predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

Počastili su je slavonskim specijalitetima, a ona njih dresovima nogometne reprezentacije. Hrvatska vojska u Afganistanu u dobrom je stanju. Odlasci u mirovne misije zato se nastavljaju.

U zahvalu za hrvatsku potporu, američki piloti bespilotnih letjelica poklonili su predsjednici hrvatsku zastavu koja je letjela u nedavnoj akciji pa je tako nadopunila kolekciju u kojoj je i ona s kninske tvrđave.

Predsjednica svoj posjet Afganistanu završava oproštajnom večerom kod hrvatskih vojnika. Sinoć su joj priredili roštilj, a danas je na meniju čobanac.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook