Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stambena kriza u Portugalu

Vlada usvojila uredbu o najmu praznih stanova, a ukinula Zlatnu vizu. Nisu svi sretni: ''Izgubit ćemo kredibilnost''

Lisabon
Lisabon Foto: Getty Images
Portugalska vlada hvata se ukoštac s nestašicom stambenog prostora nizom mjera, uključujući i uredbu o najmu praznih stanova bez privole vlasnika. Zbog rasta cijena nekretnina i kritika iz Europske unije Portugal je odlučio i prestati davati prebivalište i državljanstvo stanovnicima Kine, Rusije i drugih zemalja u zamjenu za financijska ulaganja.

Zbog enormnog rasta cijena nekretnina u dva najveća grada, Lisabonu i Portu, prosječni Portugalci ne mogu si priuštiti najam i kupnju nekretnina.

Strani ulagači većinu novca utrošili su na kupnju i gradnju nekretnina, što im je podiglo cijenu, a na porast cijena utjecali su i brojni turisti koji svake godine dolaze na obližnje pješčane plaže.

Da bi se uhvatila ukoštac s nestašicom stambenog prostora, portugalska vlada prisiljena je poduzeti niz mjera, a jedna je od njih i uredba o najmu praznih stanova bez privole vlasnika.

Pročitajte i ovo Križevci Jeste li čuli za stambene zadruge? Kredit ili nasljedstvo ne moraju biti jedini put do stana: Jedan grad u Hrvatskoj posegnuo je za drugačijim rješenjem

''Više stanovanja''

Vlada premijera Antónia Coste objavila je u četvrtak navečer da će najam bez privole biti moguć ako u nekretnini nitko ne živi dulje od dvije godine.

Mjera je sastavni dio programa "Mais Habitação" (Više stanovanja), koji je najavljen u veljači i usvojen na vladinoj sjednici u četvrtak.

Prema službenim procjenama, Portugal ima 10,3 milijuna stanovnika i više od 700.000 praznih stambenih objekata.

Lisabon Porto (Foto: Getty Images)

Costa je naglasio da će se nekretnine iznajmljivati bez privole vlasnika samo u gusto naseljenim regijama i da će uredba, u načelu, obuhvaćati samo stanove.

Vlada planira i subvencije za gradnju cjenovno pristupačnih stanova i obustavlja izdavanje dozvola za najam nekretnina za odmor.

Lisabon također želi trajno zamrznuti najamnine u postojećim ugovorima i ograničiti njihov rast u novim ugovorima na dva posto godišnje. Iznajmljivačima će osigurati porezne olakšice, a neiskorištene nekretnine u državnom vlasništvu dati u najam.

Pročitajte i ovo Ilustracija - 3 NAKON TRI DESETLJEĆA Kako će izgledati stanovanje u Hrvatskoj? Uskoro se mijenjaju neka pravila

Pročitajte i ovo Ilustracija - 6 POTREBA, A NE LUKSUZ Dome, slatki dome: Do stana bez kredita? Može se, ali u Hrvatskoj je to i dalje gotovo pa znanstvena fantastika

''Nemam čarobni štapić koji kamen u tren oka pretvara u useljivu kuću''

Kontroverzni program "Zlatna viza'', koji strancima nudi dozvolu boravka u zamjenu za ulaganja u nekretnine, također se gasi.

"Budući da nemam čarobni štapić koji kamen u tren oka pretvara u useljivu kuću, moramo uvesti mjere kako bismo poboljšali situaciju", rekao je Costa.

Paket sada ide u parlament na raspravu i glasanje, dodao je premijer. Njegova vlada ima apsolutnu većinu zastupničkih mjesta.

Preko Zlatne vize, programa koji je trajao 10 godina, u europsku zonu bezgraničnog kretanja ušlo je 31.000 stranaca, piše El Pais.

Pročitajte i ovo Cijene stanova sve skuplje - 2 ''DOME, SLATKI DOME'' Čudnovata mjera, košta, a ne pomaže: Vladine subvencije dižu cijene stanova, upozoravaju i HNB i Ekonomski institut

Portugalska je vlada 2012., u vrijeme kada se ta primorska zemlja nalazila u teškoj gospodarskoj situaciji, nastojala privući investicije bogataša. U zamjenu za ulaganje od 500.000 eura davala bi im boravišnu dozvolu u Portugalu, gdje su kupovali kuće.

S obzirom na to da je ta zemlja dio šengenskog prostora, kojem od siječnja pripada i Hrvatska, ulagači su se mogli slobodno kretati i nastanjivati u 27 europskih država. Nakon pet godina mogli su dobiti portugalsko državljanstvo, a njihov identitet ne bi bio javno objavljen.

Oko 12.000 ulagača, od čega je 45 posto Kineza i 10 posto Brazilaca, tako je sebi i svojim obiteljima kupilo ulaznicu za Europsku uniju.

Kada se uračunaju obitelji ulagača, procjenjuje se da bi ukupan broj korisnika programa mogao iznositi oko 31.000 osoba.

Pročitajte i ovo Cijene stanova sve skuplje - 3 PROBLEMATIČNI FENOMEN Hoće li još rasti cijene nekretnina u Hrvatskoj? Mnogi se teško rješavaju "optimizma susjeda"

''To je bila pozivnica za pranje novca''

Ministar vanjskih poslova Paulo Portas otputovao je 2013. u Moskvu kako bi privukao tamošnje biznismene pa ih se najmanje 313 doselilo u Portugal.

Jedan od najpoznatijih ruskih državljana Portugala jest milijarder Roman Abramovič, koji se pozivao na svoje sefardsko porijeklo, što je također bio način dobivanja državljanstva.

Lisabon Ilustracija (Foto: Getty Images)

Ana Gomes, bivša socijalistička zastupnica u Europskom parlamentu, pozdravila je odluku o ukidanju programa ističući da nikada nije ni trebao biti uveden.

"To je bila pozivnica za pranje novca. Također su se kriminalne i terorističke organizacije zakonski infiltrirale na prostoru šengena", rekla je Gomes za Deutsche Welle ne navodeći imena i detalje o tim skupinama.

Ona tvrdi da Portugal nikada nije istraživao porijeklo novca uloženog u zemlju pa postoji mogućnost da je on bio stečen nezakonitim radnjama u inozemstvu.

To je navodno bila i zamjerka Europske unije.

Pročitajte i ovo Ivica Puljak, Marko Filipović, Tomislav Tomašević, Ivan Radić Inicijativa za budućnost Četiri grada, četiri političke opcije, jedan problem, zajedničko rješenje: ''Moramo graditi stanove za javni najam''

Nakon što je EU uveo sankcije Rusiji zbog invazije na Ukrajinu, Portugal je iz ovog programa isključio Ruse. No sada više niti bogataši iz Kine, Vijetnama, Brazila i drugih zemalja neće moći sudjelovati.

Nisu svi sretni zbog toga. Hugo Santos Ferreira, predsjednik Portugalske udruge ulagača u nekretnine, kaže da je ovo "napad na sve strane ulagače koji žele uložiti novac u Portugal" i tvrdi: "Izgubit ćemo kredibilnost i dobru reputaciju zemlje pogodne za ulaganja.''

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene